SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  ROMÂNIA

„Îmi curgea sângele pe șira spinării și am început să plâng” » O mare gimnastă a României rupe tăcerea: „Mi-a spus că sunt o vacă grasă: «Cine o să se uite la tine?»”

Bela Karolyi // foto: Imago Images
Bela Karolyi // foto: Imago Images

Articol de GSP - Publicat marti, 07 decembrie 2021 12:40 / Actualizat marti, 07 decembrie 2021 14:09

La începutul lunii decembrie, fosta gimnastă Marilena Vlădărău-Perețeanu (58 de ani), parte a lotului național între 1977 și 1981, a rememorat o serie de episoade șocante din perioada în care a fost pregătită de Bela Karolyi (79 de ani), antrenorul de atunci al echipei naționale.

În prezent antrenoare la CSȘ Triumf, Marilena Vlădărău a făcut o incursiune în timp, revenind la finalul anilor '70, când a făcut parte din lotul național al României care a cucerit argintul la sărituri în 1978, la Campionatul Mondial din Strasbourg, plus aurul la Mondialul din 1979 de la Fort Worth.

Rememorând competiția din SUA, care a adus primul titlu mondial pe echipe al României, Marilena Vlădărău a povestit pentru PlaySport cum antrenorul Bela Karolyi le ținea înfometate pe gimnaste, ceea ce a dus la gesturi extreme din partea acestora, precum ascunderea mâncării în vasul de la WC, dar și abuzurile fizice înfiorătoare la care le supunea pe sportive. 

Vicecampioana olimpică a României face dezvăluiri cutremurătoare despre abuzurile de la lot: „Mă trezeam cu palme pentru că aveam 5 grame în plus! Te dădeau cu capul de bârnă, erau diabolici”
DEZVĂLUIRI
Vicecampioana olimpică a României face dezvăluiri cutremurătoare despre abuzurile de la lot: „Mă trezeam cu palme pentru că aveam 5 grame în plus! Te dădeau cu capul de bârnă, erau diabolici”

Marilena Vlădărău: „Dacă era după Karolyi, nu mâncam niciodată!” 

„Urma să parcurgem înainte un turneu lung prin Germania, Anglia și Mexic. Ne-a căzut cerul în cap.  Făceai realmente cursuri de anatomie pe noi, atât de slabe eram. Cel puțin în Germania înfometarea a atins cote maxime. Hrana era aproape zero! La micul dejun, o feliuță de șuncă prin care te uitai și un pahar cu lapte, dacă-l apucai. Când bătea Bela cu palmele în masă că s-a terminat, trebuia să te ridici imediat și să pleci. 

Goleam noaptea tot ce prindeam prin bucătărie, ne luam porția de bătaie când ne prindeau, dar ne asumam riscul. Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic, niciodată. Iar exercițiile nu mergeau fiindcă suntem grase, nu pentru că muream de foame.

Inventasem locuri dintre cele mai neobișnuite să ascundem mâncarea, precum vasul de la WC. Înveleam într-un plastic ciocolata, napolitanele sau te miri ce altceva, socotind că acolo nu le va găsi nimeni. A funcționat rețeta o perioadă, până s-au prins de truc și, evident, a urmat o corecție extraordinară. Dar ce mai conta una în plus! 

Când am ajuns în SUA, arătam efectiv precum niște ființe subnutrite aduse din Somalia. Foarte bine pregătite sportiv, dar înfometate îngrozitor”, a povestit fosta gimnastă.

La festivitatea de premiere ne-am îngrozit că s-a luat invers premierea, de la locul trei spre primul, ne era teamă că nu mai prindem nimic la masă! Mental, eram cuplate numai la hrană!

- Marilena Vlădărău 

„Îmi curgea sângele pe șira spinării și am început să plâng” » O mare gimnastă a României rupe tăcerea: „Mi-a spus că sunt o vacă grasă: «Cine o să se uite la tine?»”
Marilena Vlădărău-Perețeanu // foto: captură PlaySport

„Aveam sângele închegat pe degete, iar Bela mă tot lovea”

În continuare, Marilena Vlădărău a confirmat un episod realmente șocant, relatat de curând de către Geza Pozsar, coregraful lotului olimpic de gimnastică. În timpul unui antrenament, Bela Karolyi a bătut-o atât de rău încât aceasta s-a scăpat. În interiorul sălii.

„E adevărat. Probabil a fost un tablou marcant pentru ei, întipărit pe retină. După o oră de exercițiu repetat obsesiv la paralele, aveam degetele anchilozate și sângele închegat pe degete. Nu puteam nici să-mi scot palmierele, iar Bela mă tot lovea. Am cunoscut din plin măsurile lui de la picioare și de la mâini. 

Atunci, după antrenamentul acela groaznic de la aparat, m-a trimis să lucrez și la spaliere. «Cum? Că nici nu pot să mă țin!». Când am ieșit apoi din sală i-am tras o înjurătură, dar n-a auzit-o foarte bine”.

Alte practici înfiorătoare ale lui Karolyi: „La sărituri mă amenința că o încasez dacă nu țin picioarele lipite. Și a început chinul. La un salt mă lăsa în pace, la celălalt mă bătea de la saltea până la locul de plecare. Doar peste ceafă îmi trăgea! Atunci chiar m-am uitat pe un ceas din sală. «Ia să vedem cât timp poate să mă caftească!». O oră necontenit a durat! 

La un moment dat am simțit cum începe să-mi curgă sângele pe șira spinării și am început să plâng. S-a răstit la mine: «Ieși afară, vaco!». Câte o săptămână ne băga în malaxor dacă-i picam cu tronc!”, a explicat pentru sursa citată. 

Umbra lui Bela
EDITORIAL
Umbra lui Bela

„Mi-a pus mâna pe sâni, pe fund: «Cine o să se uite la tine?»”

Un alt moment care a marcat-o vreme îndelungată: „După ce mi-a tras o bătaie, mi-a spus că sunt o vacă grasă, m-a dus în fața oglinzii, mi-a pus mâna pe sâni, pe fund. «Uite cum arăți! Cine o să se uite la tine? Niciun bărbat!». Scena asta m-a dărâmat și m-a marcat în timp. M-a lovit direct în suflet, în minte. Nu înțelegeam de ce arăt rău, că abia dacă aveam 40 de kilograme. 

Mi-era frică să merg oriunde se aflau și bărbați. Mă simțeam inferioară. Am reînvățat însă în timp să mă iubesc, să mă înțeleg, să mă apreciez. Înainte, procedam cu mine exact cum procedau antrenorii. Mă biciuiam singură la fel cum o făcea Bela. Mulțumesc însă lui Dumnezeu că m-a ținut, totuși, pe picioare în lagărul lui Karoly!”

CV Marilena Vlădărău-Perețeanu

  • Născută pe 16 august 1963, la București (58 de ani) 
  • A început gimnastica la 7 ani, la CSȘ Triumf 
  • Alături de lotul național al României, a câștigat argintul pe echipe la Campionatul Mondial din 1978 (Strasbourg) și aurul în 1978, la Fort Worth 
  • În 1980, World Gym Rank o plasa pe locul 52 în topul celor mai bune gimnaste ale lumii 
  • A primit titlul de „Maestru emerit al sportului” în 1981 
  • Antrenează în prezent la CSȘ Triumf

Alte 3 mărturii despre atrocitățile comise la lot:

  • Recent, vicecampioana olimpică Georgeta Gabor Antohi a povestit episoade de cruzime petrecute la lotul național, cu Bela Karolyi în rol de protagonist: „De câte ori cădeai, de atâtea ori te dădea cu capul de bârnă. Aveai senzația că își varsă toți nervii pe tine. Bătaia era prezentă tot timpul. Antrenorii, având gir deplin din partea părinților, credeau că au drept de viață și de moarte. Mă trezeam cu palme în cap pentru că am 5 grame în plus”. 
  • În cartea „Nadia și Securitatea”, istoricul Stejărel Olaru a prezentat unele dintre agresiunile la care au fost suspuse gimnastele din lotul național de către antrenorul Bela Karolyi: „A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore”. 
  • Coregraful lotului național de atunci, Geza Pozsar, a povestit cum „Bela a venit cu ideea de a le controla total pe fete. Voia control absolut. Bela le controla greutatea. Urcau zilnic pe cântar. Striga la ele și le umilea: «Vacă grasă», «Ești un porc». Le pălmuia pe fete. Acestea erau foarte speriate. Marta obișnuia să le ia de gât și să își înfigă degetele în el. Și le pălmuia foarte mult. Fetelor le rămânea urma inelelor pe obraji”. El a adăugat cum „i-am raportat la autorități, dar trebuie să înțelegeți că nimeni nu lua nicio măsură ca să-i oprească. În România, acest lucru era tolerat”.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (66)
maxp
maxp  •  08 Decembrie 2021, 09:01

Au trecut efectiv aproape 50 de ani. Regimul in care nu se putea vorbi a căzut de 30. Sa vii sa relatez acum... Mie nu-mi da credibilitate. Eu cred ca incepe sa se exagereze fiecare fiecare reacție mai dura a antrenorilor, considerate abuzuri grosolane si fiecare atingere de corectare a posturii care or fi abuzuri sexuale. Nu stiu de ce, dar tare imi e ca femeile astea mint grosolan la presiunea unora care vor cu orice preț să-i scoată violatori pe antrenorii de gimnastica artistica.

sibelius
sibelius  •  07 Decembrie 2021, 21:28
Postat de dubluv pe 07 Decembrie 2021, 20:52

ce acuzatii sa faca un copil plecat de acasa de la cea mai frageda varsta ca sa faca performanta si care trebuia sa "asculte de nenea antrenorul"? De unde sa stie acel copil ca niciun om de pe lumea asta nu are voie sa loveasca un copil? Acei copii credeau atunci ca asa este normal, cei mari ii bat pe cei mici, ca de aia sunt mari... Imi este foarte mila de bietii copii, si nu m-as mira ca asemenea cazuri sa se mai intample si astazi.

Pai am avut acum cativa ani cazul lui nenea doctorul Nasser, colaborator apropiat si al tov. Karoly Bela.

sibelius
sibelius  •  07 Decembrie 2021, 21:24
Postat de caravela pe 07 Decembrie 2021, 21:20

Nadia l-a facut mare antrenor pe acest monstru. azi ar fi infundat puscaria.

Tov. Karoly atat de mult a mintit ca el a descoperit-o pe Nadia ca a inceput sa creada si el...

Vezi toate comentariile (66)
Comentează