SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATE MONDIALE

Montreal în alb și negru » S-a întors în trecut: Nadia de acum, 55 de ani, a privit spre Nadia de atunci, 14 ani

Nadia Comăneci la 14 ani și la 55, dându-și cu magneziu pe palme FOTO Florin Taloș - paginiromanesti.ca
Nadia Comăneci la 14 ani și la 55, dându-și cu magneziu pe palme FOTO Florin Taloș - paginiromanesti.ca

Articol de - Publicat luni, 09 octombrie 2017 17:31

La 41 de ani de la momentul Nadia, gimnastica românească a trăit săptămâna trecută unul dintre cele mai triste momente ale sale.

Campionatele Mondiale s-au încheiat duminică seara, la Montreal. Orașul care a însemnat atât de mult pentru gimnastica românească în 1976. Orașul în care Nadia Comăneci a strălucit și a intrat în istorie ca prima gimnastă care a obținut nota zece la Jocurile Olimpice. Atunci zece însemna perfecțiunea. Acum, sub un nou cod de punctaj, acest sport s-a transformat, iar delegația României a încheiat CM fără nicio medalie și cu multe lacrimi. Mai întâi au fost cele ale Larisei Iordache, care a suferit o accidentare la tendonul lui Ahile și are în față multe luni de recuperare, dar și cele de adio ale Cătălinei Ponor, care, la 30 de ani, a anunțat că acesta a fost ultimul său concurs.

Ani de secetă

Nadia a fost la Montreal, din postura de purtător de cuvânt al Campionatelor Mondiale. A decernat medalia de aur la individual compus, a participat la inaugurarea "Pieței Nadia Comăneci". În tot tumultul acesta, fosta gimnastă a găsit câteva minute și pentru a se întoarce în trecut. Nadia de acum, 55 de ani, a privit spre Nadia de atunci, 14 ani.

15 ft nadia

Deocamdată atât poate să facă și gimnastica românească, să privească spre trecut, la rezultatele și la medaliile din istorie. A fost pentru a treia oară în ultimii 41 de ani când delegația României s-a întors fără vreo distincție de la CM, după edițiile din 1981 și 2011. Ultimul titlu mondial a fost cucerit la feminin în 2010, de Ana Porgras, la bârnă, iar la masculin în 2009, de cel care la Montreal a fost singurul gimnast român calificat în finalele pe aparate, el clasându-se pe locul patru la sărituri. Marian Drăgulescu, 36 de ani, a spus că la finalul anului va trage o linie peste tot ce i s-a întâmplat în ultima perioadă și va decide dacă va continua sau nu în sportul care i-a adus zece distincții mondiale.

"E trist să văd cum gimnastica românească se duce la vale"

"Gimnastica românească e în încurcătură de zece ani", scrie Dvora Mayers într-un material care se întreabă dacă Larisa Iordache e ultima gimnastă din România. Mai ales că de numele Larisei se leagă ultimele rezultate la CM. Americanca a scris o carte despre gimnastica românească intitulată "De la Nadia până azi" și a stat de vorbă cu Cătălina Ponor despre viitorul acestui sport. "Sper că nu va fi nimeni care să mă convingă să mă întorc din nou", a spus zâmbind amar tripla campioană olimpică. Apoi a continuat într-o notă serioasă: "E trist să văd cum gimnastica românească se duce la vale, mai ales acum, că eu mă voi retrage, iar Larisa nu va mai putea concura o perioadă lungă".

Ce va fi la următoarele Campionate Mondiale din 2018? Unele dintre răspunsuri se află în sala de la Deva, acolo unde se pregătesc gimnastele care ne vor reprezenta atunci. De ele depinde viitorul apropiat al acestui sport. 

23este locul pe care l-a ocupat Ioana Crișan la individual compus, sigura gimnastă din România prezentă în finale la Montreal. Ea era rezerva a doua după calificări și a urcat în finală după ce două finaliste s-au accidentat

tabel gimnastica

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează