SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  REPORTAJ GSP

VIDEO+FOTO WOW! Fosta gimnastă română medaliată cu aur la Europene este acum artist la Circul Metropolitan

Amelia se folosește de abilitățile de fostă gimnastă pentru a face spectacol la Circul Metropolitan
FOTO Bogdan Sorocan
Amelia se folosește de abilitățile de fostă gimnastă pentru a face spectacol la Circul Metropolitan FOTO Bogdan Sorocan

Articol de - Publicat luni, 18 ianuarie 2021 15:56 / Actualizat marti, 19 ianuarie 2021 14:54

REPORTAJ GSP: La doar 26 de ani, fosta gimnastă Amelia Racea are o poveste ce ar putea deveni ușor subiect de carte sau scenariu de film. A strălucit în concursurile de gimnastică, s-a accidentat grav, iar acum impresionează ca artist la circ.

A trecut mai mult de un deceniu de când colega Roxana Fleșeru o numea „Eroina de la Birmingham” într-un portret din Gazetă. O puștoaică plecată de la 6 ani de acasă reușea să obțină atunci cea mai prețioasă medalie la bârnă.

Amelia Racea se vede la fel de împlinită și de bucuroasă pentru ceea ce face și la 20 de ani de la momentul plecării de acasă. A terminat-o demult cu gimnastica, cu o urmă de regret profund în suflet: 

„S-a spus că am renunțat pentru a continua studiile. N-a fost așa. M-am lovit la spate înaintea Olimpiadei de la Londra. Marea mea dezamăgire. Și singurul regret. Aveam dureri, cred că n-am fost dusă la control la timp. Cumva, antrenorii m-au dat la o parte fără să investigheze. Poate mă recuperam și mergeam la JO. Am perceput un dezinteres. Mă simțeam un nimeni în sală, așa că am spus stop”. Poveste veche.

Și după o pauză forțată de 6 ani a luat-o de la început. Aproape de la început, elasticitatea și talentul nu s-au prăfuit. Își petrece majoritatea timpului tot în sala de antrenament, nu la bârnă, sol sau alte aparte. Ci pentru numărul de echilibristică de la Circul Metropolitan, noua ei familie.

Amalia Racea, din public pe postament

Gimnastica, facultatea și atenția pentru Marvin i-au ocupat cei 6 ani de pauză. Habar n-avea că o invitație la un spectacol de circ îi va schimba complet viața, alegerile, meseria. „N-a fost dragoste la prima vedere. La a doua, dacă stau să mă gândesc”, glumește Amelia. 

„Am mers la un spectacol și mi-a plăcut. Am simțit imediat că trebuie să fiu și eu parte din spectacol. Venisem cu fiul meu, Marvin, să ne bucurăm de o reprezentație și m-am îndrăgostit. Acea invitație la circ mi-a schimbat viața, nu mi-am imaginat în nicio clipă că pot reuși”.

Doi ani până la prima reprezentație

Dacă în urmă cu două decenii era aleasă în lotul de la Deva după o competiție la care au mai participat 25 de fetițe, acum Amelia a trecut cu brio o altă preselecție, un casting, după care Valentin Badea, antrenorul fostei campioane, a decis că e ideală pentru numărul de echilibristică: 

„E mai greu la gimnastică, antrenamentele sunt mai dese, mai grele. Cumva, la circ e mai ușor, dar să nu credeți că e floare la ureche. Se muncește mult pentru un număr. Sigur, oamenii cred că-i o distracție. Aici norocul e că dacă greșești, de multe ori nu știe nimeni, doar tu și colegii de la circ. Important e să nu se vadă, iar dacă se întâmplă, trebuie să continui cu zâmbetul pe buze”.

Antrenamente, câte 4-5 ore pe zi, timp de 24 de luni. Da, doi ani. De atât a fost nevoie până când a apărut pentru prima dată pe scenă și a prezentat produsul finit publicului: „Am muncit continuu doi ani. Au fost multe momente când credeam că nu voi putea ține cele 5 minute de spectacol. Vali a fost cel care m-a împins de fiecare dat”, explică Amelia.

Ea își aduce aminte și noaptea dinaintea primului spectacol: „De obicei, visam că îmi fac numărul și nu reușesc să-l termin cum planificasem. De data asta, n-am dormit deloc. Și când făceam gimnastică visam bârna, aparatul meu preferat. Atunci aveam coșmaruri că voi rata exercițiul. Ce să zic, au fost emoții mari și atunci, și acum”.

VIDEO+FOTO WOW! Fosta gimnastă română medaliată cu aur la Europene este acum artist la Circul Metropolitan
În urmă cu 10 ani, Gazeta scria despre aurul continental de la Birmingham

Surprize și o dorință pentru 2021

A fost gimnastă de 4 aparate, cu bârna în preferințe. Și la circ și-a găsit „polivalența”: „Am deja 3 numere pe care le-am prezentat împreună cu colegii mei. Echilibristica e numărul solo. Avem și număr de piramide, de bare și cred că vor mai urma. E frustrantă perioada asta pentru că muncim și cumva pierdem din motivație dacă nu avem spectacole. Sperăm să treacă”.

Asta e și dorința pentru noul an. N-a reușit să-și prezinte munca în fața unei săli pline, ci doar în aer liber: „Abia aștept un public numeros. Mai ales că n-am avut parte de așa ceva. Vreau să avem publicul lângă noi și să strălucim pe scenă„. Cât timp se vede în lumea circului: „Mult, cât mă ține organismul. Sunt dureri, uneori puternice. Am doi ani și jumătate, vreau mult mai mult”.

Amelia Racea a rămas cu shoppingul :)

În 2010 Amelia era prezentată ca o puștoaică cu multe pasiuni: desenul, cititul și cumpărăturile. Glumește acum pe seama trecutului: „Acum mai degrabă mi-ar plăcea să știu să desenez. Nu știu, sunt paralelă. De citit mai citesc, mai ales cărți motivaționale. Îmi place să și cânt, deși nu prea am voce. 

Am mai rămas cu cumpărăturile, în fiecare lună sunt la shopping„, a mai zis Amelia, care l-a final a încercat să definească circul din propria experiență: „Spectacol, energie, o pasiune. Contează mult că vin aici din plăcere. Nu credeam că există job pe care să-l faci din plăcere, nu ca pe o obligație”.

O mare plăcere să lucrez cu Amelia. Are niște calități deosebite. Asta a făcut să iasă un produs finit atât de rapid. A decurs totul foarte ușor. Deși a avut mereu rețineri, iată că ceea ce a ieșit e foarte bine.
 - Valentin Badea, antrenorul Ameliei

Din păcate, nu suntem educați pentru lumea spectacolelor de circ. E dezamăgitor, pentru că în spate e multă muncă. Ca să nu mai zic că e și periculos. Aici n-avem saltele ca la gimnastică.
 - Amelia Racea

Citește mai multe știri din sporturi:

Crește dezordinea la Australian Open! Primul caz de coronavirus în rândul jucătorilor

Yan Bingtao l-a învins pe John Higgins în finala Mastersului de snooker

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close