SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Au mai rămas două zile pînă la primul meci al handbalistelor tricolore la turneul din Danemarca: ”România poate fi surpriza la Mondiale!”

Eliza vede Norvegia drept principală adversară
Eliza vede Norvegia drept principală adversară

Articol de - Publicat joi, 03 decembrie 2015 00:00

La 22 de ani, Eliza Buceschi joacă din acest sezon la campioana Germaniei, fiind golgeterul echipei în Liga Campionilor ♦ Fiica antrenorului secund Costică Buceschi visează să ajungă la Olimpiadă pentru că ”România are un lot capabil de rezultate mari”.

Eliza Buceschi e una dintre jucătoarele care vin din urmă. A crescut, s-a format și a jucat la HCM Baia Mare, dar în vară, a ales să plece de acasă. A ajuns la Thuringer, campioana Germaniei. I-a fost greu să facă acest pas, dar a văzut o oportunitate de a crește valoric.

"Îmi doream o echipă la care să joc, să fiu titular. Numai așa poți avansa", a explicat Eliza. E fericită acum că a făcut acest pas. Îi e greu, nu mai e printre prieteni, dar s-a dublat bucuria convocărilor la echipa națională.

- Eliza, mai sînt puține zile pînă la startul Mondialelor. Cum vezi parcursul echipei noastre?
- Presiunea rezultatului își va spune cuvîntul, însă părerea mea este că dacă echipa României are un cuvînt de spus în handbal, acum ar fi momentul să-l spună. E momentul oportun în care experiența jucătoarelor care au obținut rezultate foarte bune în trecut se poate îmbina cu dorința jucătoarelor tinere, cu noul val și cu spiritul nou adus de banca tehnică. Toate acestea pot să dea un imbold să obținem un rezultat bun la acest Mondial.

- Avem cea mai experimentată echipă în momentul de față, cu jucătoare care au luat medalii, au jucat la multe turnee finale.
- Trebuie să ne folosim de atuurile pe care le avem, noi, cele tinere, să ne lăsăm ajutate de ele. Va fi un atu doar dacă-l vom folosi în favoarea noastră. Depinde doar de noi.

- Tu joci din acest sezon în Germania. Cred că abia așteptai să vii la echipa națională!
- Așa e. Chiar nu știu cînd am mai venit cu atîta plăcere la lotul național. Mi-a fost foarte dor de fete, de ceea ce se întîmplă aici. La Thuringer mă simt foarte bine, dar nicăieri nu-i ca acasă. Mă bucur că am această oportunitate. Mă bucur să aud cîntînd imnul României. Pentru mine este o onoare!

"Echipa de care aveam nevoie"

- Cum e la Thuringer? Te-ai acomodat?
- Este foarte bine, cred că e exact ce aveam eu nevoie, ca mentalitate. Simt încrederea care mi se dă, respectul care vine din partea tuturor. Sezonul trecut, pentru mine, a fost foarte greu din multe puncte de vedere și simțeam nevoia de o schimbare. Cred că am făcut un pas înainte în carieră, dar și în viață.

- Avem o grupă foarte, foarte grea!
- Norvegia este principala favorită la medalia de aur, pe care nu am bătut-o de o grămadă de timp, Spania este vicecampioană europeană, o formație foarte dificilă, cu un stil diferit, iar Rusia, după părerea mea, va avea un cuvînt greu de spus la acest Campionat Mondial avînd în vedere că 90 la sută din jucătoare evoluează la Rostov. Am văzut cu toții ce evoluții bune au avut în Champions League și ce handbal frumos joacă! Așa că noi trebuie să luăm meci cu meci pentru că este foarte important să terminăm cît mai sus în grupă, să ne încrucișăm cu un adversar cît mai facil, dacă se poate spune așa, pentru că și grupa cu care ne împerechem este la fel de grea. Dacă ajungi în primele opt echipe, ești în calificările pentru Rio.

- Ai vorbit cu colegele de echipă, ne-am putea încrucișa chiar cu Germania.
- Eu, sinceră să fiu, mi-aș dori Germania. Însă rămîne de văzut, va fi un Mondial cu multe surprize. Vom vedea ce se va întîmpla.

"Olimpiada e și visul meu"

- Orice sportiv dorește să ajungă la Olimpiadă. Tu te-ai gîndit la asta?
- Normal, este visul cel mai mare al oricărui sportiv. Eu chiar simt că este o șansă și poate că am merita să ajungem acolo. Eu sînt tînără și poate că voi mai avea o astfel de oportunitate, însă unele dintre colege au poate ultima șansă. Eu îmi doresc ca în această formulă să ajungem la Rio.

- Vin Sărbătorile și suporterii așteaptă de la voi o bucurie, chiar un cadou.
- Și noi am spus că vom sta o lună plecate, în luna cadourilor, însă mintea noastră e numai la handbal, ne gîndim doar la cum să facem un rezultat bun, să le aducem suporterilor noi bucurii.

- Ar fi timpul pentru o medalie după Rusia 2005, Danemarca 2010... Vine iar Danemarca 2015?
- Dacă așa merg calculele, noi sperăm să fie așa! De foarte multe ori am plecat la turneele finale cu medaliile puse la gît și ne-am întors fără ele, așa că trebuie să luăm fiecare meci pas cu pas, să încercăm să nu punem mai multă presiune pe noi decît este. Pînă la urmă, noi nu sîntem văzute ca favorite, deci putem să facem doar surprize.

Ultimul amical, aseară

România a susținut aseară, la Eslov, ultimul meci de pregătire înainte de Campionatul Mondial. "Tricolorele" au jucat împotriva Suediei, bronzul ultimului Campionat European. Înainte de turneul final din Danemarca, România a mai susținut trei meciuri de verificare în Franța. A pierdut în fața țării gazdă, 27-29, dar a cîștigat cu Cehia (31-26) și Cuba (36-23).

1 turneufinal are în carieră Eliza Buceschi. A jucat pînă acum doar la Mondialul din 2013

Meciurile României la Mondialul 2015

05.12, 17:00 Puerto Rico
07.12, 17:00 Kazahstan
08.12, 19:15 Spania
10.12, 21:30 Norvegia
11.12, 19:15 Rusia

*primele 4 clasate se califică în "optimi"

TELEVIZARE
DolceSport va transmite Campionatul Mondial feminin între 5 şi 20 decembrie

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1581870215401957
Andronic Popovici  •  03 Decembrie 2015, 09:51

Lasa ca si DIGI a inceput transmisia din America de Sud ,urmeaza China si am auzit ca au castigat licitatia si de la Tiraspol ,fotbal 100 la % ,success Digi de la intai nu o sa ma mai ai client ,ramai cu "nema dobanda" ca nici eu nu mai am nici-o dobanda de la tine .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează