SPORTURI  »  HANDBAL  »  INCREDIBIL

Caz uluitor în handbalul românesc » De un an nu mai avea dreptul să arbitreze, dar activa în prima ligă! Și-a falsificat copia de buletin

Foto: Marius Ionescu
Foto: Marius Ionescu

Articol de - Publicat vineri, 25 mai 2018 10:32

Valentin Călina, un arbitru din Pitești, a oficiat 17 meciuri în actualul sezon din handbalul românesc, deși depășise vârsta! La examenele de arbitraj, oficialii FRH spun că a venit cu copii ale cărții de identitate, una în care e cu doi ani mai tânăr!

Unul dintre cei mai cunoscuți arbitri din handbalul românesc, piteșteanul Valentin Călina, este acuzat că de doi ani de zile arbitrează meciuri în prima ligă, atât la feminin, cât și la masculin, deși nu mai avea acest drept!

Conform regulamentelor Federației Române de Handbal, un arbitru care a împlinit vârsta de 50 de ani până la 1 august, nu mai poate activa ca arbitru principal! Deși este născut în 1966, Călina a venit la examenele de arbitraj cu o copie după cartea de identitate, în care a întinerit subit cu doi ani!

Cazul este unul vechi, arbitrul în cauză "mistificându-și" vârsta de câțiva ani buni, pe vremea când președintele FRH era Cristian Gațu. Lucrurile au rămas la fel și în perioada Alexandru Dedu, iar Călina a venit cu acte care certifică faptul că e născut în 1968!

Pe lista arbitrilor de primă ligă din FRH, pe siteul federației, în anul 2008, Valentin Călina figura că e născut în 1966. Din 2011 sau 2012 însă, piteșteanul figurează că e născut în 1968!

"Am copia lui de buletin. Mai mult ce pot eu să cer?"

Vasile Pavel, vicepreședintele Comisiei de Arbitri din FRH, e cel care se ocupă de delegarea arbitrilor. El centralizează și datele "fluierașilor". "La fiecare examen, toți au venit cu copii de pe buletin, cum le-am cerut la toți. El figurează că e născut în 1968, luna august! Aud și eu tot felul de lucruri. Să ceară federația CNP-ul de la Poliție, să ceară ce vor ei, eu nu pot să cer oficial buletinul. Eu nu am greșit cu nimic și nu acopăr pe nimeni!", a declarat Vasile Pavel.

Oficialul din Buzău spune că acest caz a apărut recent. "Suspiciunea asta a apărut acum. La examenul de peste o lună o să le cer buletinele în original. Unii pot să zică de ce să-ți dau eu ție buletinul în original.? Am copie și cu asta basta! Pentru că nu sunt organ de Poliție, nu sunt nimic. Nu vezi că acum cu datele astea e nenorocire? Oricum el e suspendat acum 3 luni și nu cred că va mai arbitra", a încheiat vicepreședintele CCA.

"Am auzit cazul, am cerut lămuriri!"

Mihai Bocan a fost secretar general al FRH și președintele Comisiei Centrale de Arbitri în mandatul trecut. Știe și el de acest caaz. "Am auzit acum o lună sau două. I-am întrebat pe cei de la Comisie, recte pe Ghiocel Bejenariu, care e la Pitești șeful pe arbitri. «Mă, voi cum ați dat examen? Nu cereți buletinul în original, cum se stipulează în regulament?». Mi-a răspuns că a avut copie. M-a întrebat și președintele Alexandru Dedu de cazul ăsta, a vorbit și el cu Ghiocel. În rest, am auzit, am întrebat. Toate datele sunt trimise pe calculator, electronic", a subliniat Mihai Bocan.

Fostul secretar general spune că dacă e născut în 1966, Valentin Călina nu mai avea dreptul să arbitreze în ultimul sezon. "Avea dreptul să facă o cerere de preungire a perioadei în care mai putea arbitra, să o aprobe Consiliul de Administrație. Nu-mi aduc aminte să fi avut o inițiativă de acest fel. Ultimii care au cerut parcă, din ce îmi aduc eu aminte, sunt Ciurea și Barcan. Luna viitoare e consfătuirea arbitrilor, am vorbit și cu domnul Dedu, ca să nu ne complicăm, le-am cerut ca toți să vină cu buletinele în original. Dacă nu, cerem cazier la Poliție.

De-a lungul anilor au mai fost zvonuri, dar acum Dumnezeu cu mila", a încheiat Bocan.

"Eu nu am văzut datele lui, am arbitrat cu el, nu am de unde să știu lucrul ăsta. Să spună el când e născut! Nu știu anul, dar dacă e născut după 1 august, mai putea arbitra un an. Acum dacă el e 1966 și nu 1967 sau 1968, repet, eu nu știu"
Viorel Dobre, fost coleg de cuplu cu Valentin Călina

"Când am aflat de caz, am cerut la Comisia de Arbitri o copie a buletinului respectivului arbitru. Am o copie color în care apare că e născut în 1968. Acum nu mai e de competența Federației dacă această copie e falsă sau adevărată. Avem legi, fiecare răspunde pentru ceea ce face"
Alexandru Dedu, președinte FRH

"Sunt născut în 1966! A fost o eroare de transcript!"

Valentin Călina se apără și spune că nu-și dă seama cum s-a ajuns la aceast confuzie cu anul nașterii sale. Arbitrul spune că mai avea dreptul să oficieze în prima ligă, deși nu a făcut nici o cerere în acest caz!

- Domnule Călina, știți de ce vă caut? E vorba de acuzele care vi se aduc că v-ați fi falsificat anul nașterii!
- Da. Credeți-mă că și eu am făcut un milion de investigații. S-a comis din punctul meu de vedere o eroare de transcript. Am vorbit și cu oamenii relativ avizați, mă întreb ce s-a întâmplat! Eu sunt născut pe 16 august 1966. Deci sunt după 1 august. Acum am înțeles de ce s-a făcut toată tevatura în urma fazei ăleia de la Timișoara, neavând ce să-mi pună în cârcă, ce au spus: «Stai așa că nu mai avea voie să arbitrze!». Exclus, am un an de zile dreptul că sunt născut după 1 august și încă un an pentru că arbitrii de performanță mai pot prelungi cu unul sau doi ani.

- Dar nu ați făcut nici o cerere în acest sens! Trebuia aprobat de Consiliul de Administrație!
- Da, asta a fost ultima și singura mea grijă! Nu am făcut o solicitare.

- Ca să înlăturăm suspiciunile, sunteți născut în 1966?
- Da, domnule! 16 august 1966.

- Cum se face atunci că pe toate copiile de buletin cu care v-ați prezentat la federație apare 1968?
- Am buletinul în mână, ce Doamne iartă-mă! Nu știu!

- La examene v-ați dus doar cu copii ale cărții de identitate?
- Nu există așa ceva. La examen m-am dus cu buletinul în mână. Am pus buletinul în lateralul mesei. Eu știu cine mă mușcă acum, nu dau nume că nu am fost conflictual în viața mea, să fie sănătoși, dacă la asta se rezumă rațiunea lor. Îmi pare rău de situația creată, am luat-o ca pe o glumă la un moment-dat!

- Nu v-ați falsificat buletinul?
- Cum așa? Ce Doamne iartă-mă, despre ce vorbim?

Scandalul de la Timișoara

Ultimul meci pe care Valentin Călina l-a arbitrat, alături de colegul său, Claudiu Belean a fost cel de la Timișoara, din sferturile Ligii Naționale, între Poli Timișoara și CSM București. Atunci, în ultimele secunde ale meciului, Cristi Fenici, centrul Timișoarei ,a scăpat spre poarta adversă. A fost faultat dur, din spate de Chike Onyejekwe. Cei doi arbitri i-au acordat extremei de la CSM cartonașul roșu cuvenit, dar nu și aruncarea de la 7 metri cu care Timișoara putea egala pe tabelă. S-a încheiat 19-18 pentru CSM, iar cei doi arbitri au primit o suspendare de 3 luni din partea Comisiei de Arbitri.

17
meciuri a arbitrat cuplul Belean-Călina în acest sezon: 4 în Liga Națională feminină, 11 în cea masculină și alte două jocuri în Cupa României, unul la fete și unul la băieți

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
badeadorian
badeadorian  •  25 Mai 2018, 10:51

''De un an mai avea dreptul !!!'' .... ''dar activa'' !!! ... Si unde este ''uluitorul'' ??? .... Am mancat la micul dejun un ''nu'' ?? :)

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close