SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCM RÂMNICU VÂLCEA

INTERVIU Florentin Pera, omul care poate aduce titlul la Vâlcea: „Ca antrenor trebuie să ai o doză de nebunie” » Secretele din spatele unui sezon magnific

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 14 martie 2019 18:00

Florentin Pera (39 de ani) e tehnicianul momentului, cel care e aproape să câștige cu Vâlcea titlul național. Antrenorul vorbește despre starea de spirit de la Rm. Vâlcea, despre cum a pregătit partida cu CSM, despre lucrurile din afara terenului, mai importante câteodată decât orice. 

  • Orașul Rm. Vâlcea nu a mai câștigat tilul în Liga Națională de handbal feminin din 2013, din perioada Oltchimului.

La Rm. Vâlcea tot orașul trăiește pentru handbal în aceste zile. Echipa olteană a pierdut miercuri seara întâlnirea cu CSM București, 29-30, în ultima secundă. Dar titlul e tot mai aproape de Vâlcea, după ce în tur, la București, oltencele s-au impus cu 22-19. Antrenorul Florentin Pera, 39 de ani, este omul din spatele succesului, tehnicianul care a crezut că Vâlcea poate să „sufle” titlul mult mai valoroasei adversare. A insuflat fetelor din optimismul său și e doar la 360 de minute distanță de primul titlu de campion. 

- Domnule Pera, nu ați mai bătut CSM-ul, a fost o înfrângere, dar una care vă avantajează. Sunteți la mână voastră acum și puteți câștiga titlul de campioni.
- Așa este, e o înfrângere digerată mai ușor având în vedere faptul că avem avantajul meciului direct. Consider că echipa noastră a reușit să facă fața presiunii unui meci extrem de dificil. CSM București a avut pe teren șase câștigătoare de Liga Campionilor, patru finaliste ale ultimei ediții. Am întâlnit un adversar extrem de valoros și extrem de motivat. Ele au jucat la totul sau nimic la Vâlcea, au pus foarte mult accent pe acest meci. Formația noastră a crezut în șansa ei și așa am și pregătit acest meci, la victorie. Vă spun sincer că la final fetele erau supărate că am pierdut și nu bucuroase că am rămas pe primul loc.

- Cum ați reușit să remontați de la șase goluri diferență? Toată lumea se gândea că meciul e pierdut atunci.
- Le-am spus fetelor să nu cedeze lupta nicio secundă, indiferent de scor. Le-am zis că meciul ține 60 de minute și că avem puterea să revenim, am arătat în multe meciuri că în repriza a doua avem forță. Meciuri în care nu am avut în prima repriză aceeași consistență. Am riscat foarte mult, am zis totul sau nimic, am ieșit foarte avansat cu Fraga Fernandez, care a făcut un joc foarte bun. Am schimbat sistemul de apărare, unul care ne-a dat foarte multă încredere și elan, și am dat câteva goluri pe contraatac datorită mobilizării din faza de apărare.

- Ați jucat mai tot timpul fără portar.
- Da, am riscat, am jucat 7 contra 6, având în vedere presiunea. Mă bucur că mi-a ieșit, puteam în orice moment de 6 contra 7 să luăm gol din poartă în poartă și probabil că totul era terminat.

- Ați pregătit acest lucru?
- Da, Dumnezeu ne-a ajutat, fetele au fost exacte, nu s-au grăbit, au fost disciplinate. Mă bucur că am reușit să revenim într-o manieră frumoasă, pe un sistem de apărare foarte avansat și pe un risc foarte mare în faza de atac, care ne-a adus la câteva secunde un rezultat care ar fi tranșat de pe acum câștigătoarea campionatului.

- Ați jucat fără portar și în ultimele minute, când erați în marja de trei goluri. Ați riscat foarte mult. De ce?
- Repet, și când CSM conducea cu un gol, eu mă gândeam ce să fac ca să le batem. Așa am pregătit meciul. E doza mea de nebunie, totul sau nimic! Eu consider că orice antrenor trebuie să aibă această doză de nebunie. Să nu-ți fie frică! De ce să pui răul înainte, gândește-te ce ți se poate întâmpla bine!

- Ați fost la o secundă de un rezultat de egalitate. Ați primit însă gol. Ce ați cerut la ultima fază, un gol dubios?
- Ei, în vacarmul ăla, în momentele alea, mie mi s-a părut că nu au repus corect. Am vrut să știu și dacă arbitrii au fluierat pentru repunerea balonului. Dar nu pot acum să spun că arbitrajul a influențat rezultatul. Protestele au fost pentru că Dragana Cvijici era în jumătatea adversă în momentul în care Radicevici a repus mingea de la centru. Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu că am revenit de la 15-21, ceea ce nu este puțin lucru în fața unui adversare care are asemenea valori și un buget de 3-4 ori mai mare decât al nostru. Felicit în primul rând fetele, care au crezut și s-au luptat la fiecare fază. Suntem meritat pe locul unu, am avut un traseu perfect, cu 17 victorii până la acest meci, o Supercupă câștigată chiar cu CSM-ul și am făcut față presiunii.

- Antrenorii fac echipele sau echipele îi fac pe antrenori? Care e adevărul?
- Este un cumul. Nu este numai meritul meu sau al fetelor în obținerea acestei performanțe. Aici, la Vâlcea, este o familie, una unită, o chimie și o legătură foarte bună între antrenor-conducere- jucătoare și cred eu că acesta a fost rezultatul performanțelor de până acum. Eu am încercat întotdeauna să fiu cât mai modest, să evidențiez fetele, pentru că ele sunt pe teren. Antrenorii sunt azi mari, mâine sunt demiși. Rezultatele însă rămân. Lumea te apreciază pentru ceea ce faci.

- Mai sunt șase meciuri, patru acasă, două în deplasare. Se poate întâmpla ca Vâlcea să piardă vreun punct și să se încurce?
- Eu vreau să cred că nu se va întâmpla așa ceva, nu am pierdut niciun meci până la cel cu CSM. Dacă nu ar fi fost acel gol în ultima secundă ne-am fi păstrat acest parcurs impecabil. Sunt convins că fetele vor fi motivate și mobilizate pentru a juca atente și concentrate. Vom trata fiecare meci în parte cu maximă atenție și concentrare. În sport se poate întâmpla orice, dar eu am convingerea că fiecare jucătoare conștientizează momentul în care ne aflăm și șansa enormă pe care o avem să câștigăm titlul. Suntem la mâna noastră și acest lucru este cel mai important. Dacă este să luăm cele trei meciuri cu ele, Vâlcea a fost peste și merităm să fim aici.

- Spuneați că nu ați mai trăit o astfel de atmosferă, că publicul de la Vâlcea e unic?
- Atmosfera ne-a dat un imbold și foarte multă energie în realizarea acestor performanțe. Vâlcea, prin istoria extraordinară pe care o are în handbalul românesc, respiră handbal, susține necondiționat echipa, simt oamenii, nu doar la sală, că vorbesc despre handbal, despre echipă. A fost o nebunie vizavi de acest joc, au fost cereri de peste trei ori față de capacitatea sălii. Acest lucru arată cât este de iubită această echipă și cât de apreciat este handbalul la Vâlcea. Suporterii și toată emulația creată în jurul echipei de la Vâlcea cu siguranță dau foarte multă încredere și antrenorului, și jucătoarelor, și conducerii pentru a munci cât mai mult și pentru a aduce această echipă cât mai aproape de tot ce a realizat Oltchimul în trecut.

- Ați prelungit de curând contractul cu Vâlcea. A contat că aveți liniște și stabilitate?
- E un cadru propice performanței la Vâlcea, un club extrem de serios cu o conducere profesionistă, cu multă experiență, cu jucătoare care au înțeles că eu pun mult accent pe forța grupului, nu pe valorile individuale. Am încercat să imprim acest lucru încă din meciurile de pregătire. Am dat posibilitatea tuturor jucătoarelor să evolueze, să aibă minute de joc. Am încercat să le fac să înțeleagă că forța grupului e cea mai importantă, că sunt multe echipe care atunci când pierd o jucătoare în jurul căreia se construiește jocul acea echipă nu mai are aceleași rezultate. Este foarte important pentru orice antrenor să ai continuitate, eu cred că la Vâlcea nu ne vom opri aici, dacă acest an a fost foarte bun, vrem să progresăm, să formăm o echipă cât mai competitivă.

- Oamenii la Vâlcea erau obișnuiți cu Oltchim, care an de an se bătea la trofeu, echipa ajungea an de an în semifinale. E posibil să reînnodați tradiția?
- Trebuie să avem răbdare, este bine că avem în spate o tradiție foarte mare a Oltchimului, însă trebuie să fim obiectivi și realiști. Vâlcea dispunea de un buget foarte mare, avea un lot de jucătoare extrem de valoros și desigur rezultatele au fost pe măsură. Noi pornim de undeva de jos, încercăm să mergem în limita posibilităților și să aducem performanțe și rezultate pe măsura așteptărilor. Sperăm să avem un buget cât mai bun, să ne formăm o echipă puternică și să emitem pretenții la un nivel cât mai înalt.

- Sunteți un antrenor coleric, vă exteriorizați. Nu transmiteți agitație și în teren?
- Sunt un antrenor mai temperamental, trăiesc la maximum fiecare meci, pun foarte mult suflet în ceea ce fac, îmi place ceea ce fac. E o meserie pe care o practic cu drag și din inimă, mulți prieteni îmi spun «Florine, ai grijă de sănătate!». Încerc să transmit acest lucru și fetelor, și sper din toată inima ca această energie, motivație și mobilizare să fie la fiecare meci. Numai așa poți să câștigi și să ajungi unde îți dorești. Niciodată nu am fost relaxat, uneori am și fost întrebat de ce am emoții la un meci cu o echipă care este sub valoarea echipei mele? Pentru că atunci când îți dorești să câștigi sunt și emoții, dar aceste emoții sunt constructive!

- Ați primit vreodată mai multe mesaje decât aseară?
- Da, după Supercupa României. Atunci au fost peste 400. A fost cel mai frumos meci al carierei mele. Patru reprize de prelungiri, un meci de infarct, am ajuns și la spital după acel meci, am avut o cădere de calciu. Acum au fost mai puține, dar au fost de la oameni cu care nu am mai vorbit de mulți, mulți ani. Tuturor le mulțumesc pentru tot, pentru că sunt alături de noi. Vreau să le mulțumesc antrenorilor români care mi-au trimis încurajări.

- Erai reprezentantul lor în fața antrenorilor străini!
- Sunt naționalist și țin la valorile românești. Noi am avut și avem antrenori și jucători valoroși în România. Poate nu tot timpul am reușit să-i apreciem la adevărata lor valoare. Cumva le-aș dedica antrenorilor români câștigarea titlului, dacă va fi să fie, pentru că ei sunt cei care muncesc de jos cu toate jucătoarele. Antrenorii români au valoare și merită mai mult respect.

- Care e părerea ta despre ce se întâmplă la CSM București?
- E destul de greu să gestionezi presiunea care este la CSM București. Eu cred că le-ar ajuta mai mult dacă ar merge pe un nucleu de jucătoare doi ani de zile și să aducă doar două-trei jucătoare noi. Având în vedere forța financiară și nivelul la care sunt, dacă ar reuși să facă acest lucru, cu siguranță CSM București ar avea rezultate mult mai bune. Însă aceste schimbări permanente, an de an, nu sunt benefice sub nicio formă și nu ajută echipa să aibă o omogenizare și niște relații de joc care să ducă la nivelul la care se așteaptă toată lumea. Problema este continuitatea și la nivel de bancă tehnică, și la jucătoare.

- Ca o concluzie, Vâlcea sau CSM București campioană?
- Vreau să cred că nu vom da cu piciorul acestei șanse. Și nu e vorba de asta, e vorba de puterea noastră, de munca noastră, de ceea ce am realizat până aum. Eu sunt optimist că vom merge până la capăt! 

„O fostă jucătoare mi-a trimis un mesaj extrem de motivant pentru mine. După ce am câștigat Supercupa României, mi-a spus «Domn' profesor, azi ați demonstrat că imposibilul poate deveni posibil. O echipă care pune suflet poate să învingă niște valori individuale». Cred că asta a făcut echipa noastră”

„Toată lumea a spus că nu putem face față presiunii, că nu suntem obișnuiți cu astfel de meciuri. Dar eu fetelor le-am spus să lase presiunea pe mine. Eu sunt obișnuit, chiar îmi place să lucrez sub presiune. Ele să fie detașate, să joace ce știu. Mă așteptam să le văd timorate, dar le-am simțit liniștite, destinse”

„Am încercat mereu să ofer posibilitatea tuturor jucătoarelor să intre în teren. E greu să joci cu 16, dar în fiecare meci am jucat cu minimum 12 sau chiar 14. Pe unele posturi am împărțit timpul egal, rulându-le am reușit să le țin conectate și focusate și atunci când am avut nevoie să introduc o jucătoare, ea a venit cu plus valoare și fix așa s-a întâmplat și în meciul de ieri”Florentin Pera

7 echipea antrenat în carieră Florentin Pera: CSM Reșița, Cetate Deva, CSM Roman, Dunărea Brăila, Tomis Constanța, U Cluj și SCM Rm. Vâlcea

Vezi și: 

Ce se întâmplă la CSM București? Mehmedovici n-a vrut să joace la Vâlcea + Controversă la ultimul gol cu SCM

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
carmen.andrei
carmen.andrei  •  14 Martie 2019, 23:10

Capul plecat sabia nu il taie! Proverb pur romanesc! Ce credeti stimabile? Ca nu veti mai avea parte de arbitraje gen Craiova- Valcea? Cum va veti privi suporterii in ochi? Dezamagitor interviu,dezamagitoare reactie,dezamagitoare conducere a clubului si dezamagitor antrenor!! Ati fost pagubiti de un egal muncit si nu reactionati conform regulamentelor! De frica? Din lasitate? Din nepasare? Din incompetenta? Am stat la coada pt niste amarate de bilete! Si am tipat in sala de am ramas fara voce! Ca acum sa vad ca am tipat degeaba. M-ati tradat! Mi-ati tradat increderea in club! Pe dvs vicierea de rezultat nu va deranjeaza! Dar poate pe suporterii platitori de bilet ii deranjeaza! Va doare in cot de fraierii din sala si de acasa! La Roman,procese,tribunale,pt onoare v-ati batut ca un leu! Acum???? La naiba cu ea onoare! Ce va sperie? Cine va sperie? E cineva de are spatele atat de mare? Mai mare decat a peste 2000 de oameni de v-au sustinut in sala si a unui oras intreg? Se pare ca da! DEZAMAGITOR!

crimson.veritas
crimson.veritas  •  14 Martie 2019, 21:35

Si in al 2-lea rand ... si asta este foarte important ... nu mi se corect ca Statul Roman sa intre in competitia sportuva profesionista ... iar daca o face ... in acest moment dupa o politica ridicola cca 3 deceni ... de a descuraja investitia privata in sport ... trebuie sa o faca CORECT. Trebuie sa se stabilesca un nivel maxim ... de participare a Primariilor in bugetul echipelor ... undeva intre 1.5-2 mil de euro ... pentru handbal ... nivel care sa nu poata fi depsit sub sanctiunea ... depunctarii / retrogradarii echipelor ... dar neobligand Primariile sa investesca prin stabilirea unui prag minim. Cluburile ... pot sa-si suplimenteze bugetul ... cu sponsori, si venituri din bilete, abonamente si drepturi tv, si castiguri competitionale (create prin premii date de dederatii si IHF si sponsorii acestor competitii). Acesta ar fi un compromis ... intre 'dorinta Stattului de a ajuta sportul' ... si capacitatea Brandului respectiv de a produce in piata de fanship si consum de sport ... care nu vicia competitia ... care in actualul context ... se limiteaza ... doar la capacitatea financiara a oraselor ... si interesul electoral al diversilor primari! Ce s-ar intampla daca in Anglia sa zicem ... Londra care are 8-9 milioane de locuitori ... vs celelalte orase engleze care au in medie 4-500.000 de locuitori ... ar sprijini o anume echipe ... ar mai exista EPL? Ar mai exista competitie? Sportul trebuie sa fie Sport ... nu doar o ecuatie matematica bazata pe ... demografie!

crimson.veritas
crimson.veritas  •  14 Martie 2019, 21:21

Inca o data ... felicitari ... pentru un sezon de exceptie! Bun interviu ... forta grupului va fi intodeauna mai importanta in sport decat ... o suma de individualitati ... de aia se numeste 'sport de echipa' si nu este un sport individual ... precum ... tenisul. Incredera si moralul jucatoarelor este la fel de important. Dar conteaza si valoarea si skillurile jucatoarelor ... care dpmdv ... nu trebuie confundata cu faima sau experienta. Jucatoarele SCM Rm. Valcea ... au o valoare destul de ridicata ... altfel nu ar fi realizat acest sezon ... doar cu forta de grup. Aici cred ... ca valoarea dintre jucatoarele celor 2 echipe ... este mai apropiata ... decat se vehiculeaza prin presa ... cu mentiunea ca jucatoarele CSM ... au nivel mult mai mare de experienta ... si au atins deja un varf ... de la care nu mai pot creste. Chiar daca ar mai putea ... CSMB schimba lotul si antrenorul in fiecare sezon ... si nu vor avea timp sa creeze ... o echipa ... cu un stil de joc (cum are Gyor de exemplu). CSM trafera ... in functie de rankingurile jucatoarelor ... si nu neaparat ce le trebuie ... jucatoare care sa se plieze pe o viziune, stil de joc ... strategie de competitie ... profitand de situatia ... ca nivelul salarial din handbal este foarte scazut. Arata ca niste ... ***, amatori ... parveniti ... teleportati intr-un magazin de IT. CSM nu este o echipa si nu este un brand ... este o RISIPA ... inclusiv a banilor mei; macar daca acesti bani erau chetuiti de niste profesionisti!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează