SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL U20

Naționala U20 a României e gata de Mondiale! Interviu cu selecționerul Gheorghe Tadici: "Nu pun presiune pe fete, dar vreau să ajungem cât mai sus"

FOTO: Dan Potor
FOTO: Dan Potor

Articol de - Publicat marti, 26 iunie 2018 18:51

Naționala sub 20 de ani a României e  pregătită de turneul final din Ungaria. Echipa antrenată de Gheorghe Tadici țintește o medalie la Campionatul Mondial U20. 

Au trecut 19 ani de la ultimul titlu mondial câștigat de România la Mondialele de tineret, competiție rezervată jucătoarelor sub 20 de ani.

În 1999, în China, generația din care făceau parte între altele Aurelia Brădeanu, Cristina Vărzaru, Roxana Gatzel, Talida Tolnai, Ramona Farcău sau Valeria Motogna, antrenată de Dumitru Muși și Mircea Bucă, a câștigat aurul.

În 2016, "tricolorele" au ajuns din nou în semifinale, dar de această dată, Iulia Dumanska, Cristina Laslo, Alina Ilie, Lorena Ostase și colegele lor au cucerit doar bronzul.

Rezultate modeste

Actuala generație, considerată una foarte talentată, nu a obținut deloc rezultat notabile. Un loc 4 la Europenele sub 17 ani și locul 9 la Europenele sub 19 ani, plus locul 14 la Mondialele de junioare. Gheorghe Tadici a preluat echipa acum ceva mai bine de jumătate de an și speră să scoată maximum din această generație.

Liderul echipei e Sorina Târcă, fiica fostei mari jucătoare a României, Mariana Târcă. Aproape toate jucătoarele convocate pentru Mondiale activează la echipe din Liga Națională.

"Problema este că nu multe dintre ele joacă acolo. Ori dacă joacă un-minut două pe meci, nu progresează", a declarat antrenorul Gheorghe Tadici. Tehnicianul a și propus ca federția să impună o regulă printre care cluburile să fie obligate să joace cel puțin 15 minute în meciurile de campionat cu handbaliste tinere, sub 20 de ani. Nimeni nu a luat nicio decizie.

România va debuta la Campionatul Mondial pe 2 iulie, contra Japoniei. Din aceeași grupă mai fac parte Paraguay, Olanda, Danemarca și Angola

Locul 3 în Norvegia

România a participat week-endul trecut la Scandinavia Cup, competiție rezervată echipelor de tineret, în Norvegia. "Tricolorele" au învins acolo cu 27-24 Suedia, a pierdut cu Danemarca, 25-28, și a terminat la egalitate în fața Norvegiei, 27-27. Au fost ultimele meciuri de pregătire înainte de turneul final de la Debrecen. 

"Țintim să ajungem sus, dar în primele opt e vital!"

Tehnicianul Gheorghe Tadici spune că sunt șase-șapte echipe apropiate valoric care pot câștiga titlul mondial.

- Domnule Tadici, ați jucat trei mecuri amicale în Norvegia. Sunteți mulțumit de prestația fetelor?
- A fost un turneu extrem de util, aici ne-am putut da seama de nivelul în care ne aflăm. Cred că suntem undeva la 70 la sută din potențial, dar până la debutul Campionatului Mondial mai avem timp să urcăm. Am jucat cu trei echipe nordice, se știe stilul nordic, sunt nemulțumit că am început fiecare meci foarte greu, dar am revenit și puteam obține chiar trei victorii. Cu Danemarca am avut 23-21 pe final, iar cu Norvegia am condus cu două goluri când mai erau două minute.

- Mai faceți și alte meciuri de pregătire până la debutul cu Japonia?
- Mai aveam o înțelegere cu Ungaria, dar au mutat locul de disputare și nu ne mai convine. Facem mult pe drum să jucăm un meci, mai bine fac patru antrenamente. Partidele etalon pentru noi au fost cele din Norvegia, de acum, că nu poți să te lauzi că ai bătut Polonia, echipă necalificată la Mondiale, cu care am jucat la Cheile Grădiștii.

Apărare avnsată și joc în viteză

- Japonia e primul adversar. Știți ceva despre ele?
- Din păcate nu prea. O să încercăm acum să le vedem. Știm însă stilul lor, ne pregătim pentru apărare avansată, pentru un joc în viteză. Cred însă că meciurile cu Olanda și Danemarca vor fi cu adevărat dificile.

- Măcar locul 2 în grupă e foarte important, nu?
Asta ne dorim, să avem o misiune cât mai ușoară apoi, în optimi. Și așa avem adversari grei cu care ne putem întâlni. E Franța, e Germania, Suedia și Spania, nume grele.

- Ce vă propuneți la acest Campionat Mondial?
- Să ajungem cât mai sus! Nu pun presiune pe fete. Ținta e să batem Olanda, să ajungem măcar pe doi. Dar vom vedea. Sunt șase-șapte echipe foarte puternice care se pot bate la titlul mondial. Între acestea sper să fim și noi!

Jocurile României la Campionatul Mondial U20

2 iulie, ora 15:00 România-Japonia
4 iulie, ora 17:00 Paraguay-România
5 iulie, ora 17:00 Olanda-România
7 iulie, ora 16:30 România-Danemarca
8 iulie, ora 19:00 România-Angola

5 medalii
a obținut România la Mondialele de tineret, în cele 20 de ediții de până acum: două de aur (1995, 1999) și trei de bronz (1977, 1997, 2016)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
razvyyc
razvyyc  •  28 Iunie 2018, 19:36

Citez: "Tehnicianul a și propus ca federția să impună o regulă printre care cluburile să fie obligate să joace cel puțin 15 minute în meciurile de campionat cu handbaliste tinere, sub 20 de ani. Nimeni nu a luat nicio decizie." Fals. Insusi Tadici a votat contra introducerii acestei cerințe in regulament! De ce? Raspunsu-i simplu: priviți toate loturile de tineret/junioare din ultimii ani si vedeti cate au fost crescute la Zalău. Din gura-i usor de zis, domn Tadici! Mai greu de pus in aplicare, când nu ai material din care sa alegi. Zalău nu creste junioare.

maxp
maxp  •  26 Iunie 2018, 22:26

Nu a obtinut rezultate notabile, doar un loc 4 la European, hai ce sa zic! Am vazut si eu putin aceasta generatie, cred ca la un Mondial in care s-a pierdut in optimi. Antrenoare era daca nu ma insel Mariana Tarca, un dezavantaj parerea mea, s-a pierdut in optimi la un gol diferenta sau ceva de genul. In mod cert potential exista, iar acel loc 4 la European arata asta.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează