SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCM RM. VÂLCEA

EXCLUSIV // VIDEO Florentin Pera, antrenorul unei generații de excepție la SCM Râmnicu Vâlcea: „Am stat și 9 ore la calculator să analizez Bietigheim!”

Articol de - Publicat sambata, 05 octombrie 2019 11:54

Florentin Pera explică metodele prin care și-a dus echipa la prima victorie în Liga Campionilor, scor 34-27, în fața nemțoaicelor de la BBM Bietigheim. „Am avut emoții, recunosc, era debutul și trebuia să începem cu dreptul”; spune tehnicianul.

După 6 ani și jumătate, Vâlcea s-a întors în Liga Campionilor. Într-o atmosferă de vis, susținute de 3.000 de oameni, vâlcencele au obținut o victorie categorică împotriva campioanei Germaniei, BBM Bietigheim: 34-27. 


Pe lângă cele 14 jucătoare debutante în Liga Campionilor, din lotul de 20, SCM Rm. Vâlcea a avut și un antrenor aflat la primul său meci în cea mai importantă competiție europeană. 

Florentin Pera și-a făcut însă bine temele și i-a dat șah-mat unui tehnician care are o echipă garnisită cu vedete, care avea o mult mai mare experiență internațională. E vorba de Martin Albertsen. 

Interviu Florentin Pera

Despre meci:

„Prima repriză s-a alergat foarte mult. Le-am spus fetelor la ultimul antrenament, că un element important este replierea. Din păcate, în prima repriză, pe fondul unor nesincronizări, nu am făcut repliere așa cum mi-aș fi dorit eu, iar acest lucru ne-a costat. Însă am reușit în atac să găsesc soluțiile cele mai bune. Am și marcat 20 de goluri, în fața unei echipe cu talie, jucătoare cu experiență. Am compensat greșelile de pe faza de apărare. 

La pauză am discutat pe sarcini individuale, după ce am simțit jucătoarele adverse, fetele s-au achitat excelent de sarcini. Echipa a luptat, meritul este al tuturor fetelor, chiar și cele care nu au jucat pentru că au ajutat foarte mult la antrenamente. Sunt mulțumit de faptul că nu cedăm, luptăm până în ultima secundă”.

Despre filozofia sa de joc:

„Vâlcea are o echipă, nu valori individuale, nu vedete. Încerc să dau posibilitatea tuturor jucătoarelor să se facă utile, să simtă că sunt importante în angrenajul echipei. Pun mult accent pe cursivitatea în faza de atac, avem un joc mai bun pe atac acum, găsim soluții, marcăm de pe toate posturile, iar acest lucru ne ajută. Când marchezi de pe toate posturile, adversarul nu știe la cine să se mai apere. Modul cum ne-am apărat în partea a doua a fost excelent, am primit doar 9 goluri. A fost vorba tot de unitatea grupului. De echipă, de grup”.

Despre principalele pericole germane 

Am discutat și înainte de meci și la pauză despre Laura van der Heijden și Angela Malestei. Cele două olandeze erau principalele pericole. Ne-a surprins Van der Heijden, e foarte valoroasă și rapidă. E o jucătoare care a jucat la nivel foarte înalt, însă treptat am anihilat-o. Presiunea meciului în prima repriză și-a spus cuvântul. 

Am avut sarcini individuale și la pivotul Aardahl, un pivot norvegian de gabarit pe care dacă o lași, dacă îi dai prim-plan, nu o mai poți opri. 

De asemenea am încercat să nu o lăsăm pe Kudlacz să-și facă jocul, o poloneză experimentată, care joacă de ani buni în Liga Campionilor, foarte bună pe pătrundere. Vă mărturisesc că am stat și câte 9 ore pe zi în fața laptopului, am disecat fazele, fiecare jucătoare a avut exemple video cu ce are de făcut”.

Despre atmosfera de la Vâlcea 

Unele jucătoare îmi spuneau în vară că abia așteaptă să vină la Rm. Vâlcea, să simtă pe propria piele atmosfera de aici. Văzuseră meciurile și așteptau acum ca ele să fie pe teren. Se simt extraordinar, s-au integrat, am reușit într-un timp relativ scurt să formăm o familie.

 Poate nu avem valoarea altor echipe, însă fetele luptă una pentru cealaltă, se ajută, sper să rămânem la fel de unite. Publicul e minunat, de nota 10, reacționează promt cînd simt că avem nevoie, ne împind de la spate”.

„Cred că această victorie la 7 goluri este o surpriză pentru toată lumea. Noi eram cotați cu șansa a patra în această grupă. Acum toată Europa vorbește iar de Vâlcea ca pe vremea Oltchimului și asta nu poate decât să mă facă mândru” 

„În acest moment principala preocupare este să recuperăm jucătoarele, avem un program extrem de încărcat. Dar eu cred că fetele au capacitatea să treacă peste oboseală. Când obții astfel de victorii, uiți de oboseală. Dacă sunt sănătoase, vom mai face multe astfel de meciuri” - Florentin Pera 

Vezi și: 

SCM Rm. Vâlcea - BBM Bietigheim 34-27 // VIDEO + FOTO Pe teren și în tribune, ca în vremurile bune! Vâlcea obține o victorie entuziasmantă la revenirea în Liga Campionilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
ceaiuri
ceaiuri  •  05 Octombrie 2019, 17:29
Postat de Adrian Popescu pe 05 Octombrie 2019, 13:41

Laudatio pentru un club din Oltenia atat de drags conducerii GSP. Aici nu mai conduce PSD , chiar daca sunt bani publici nu conteaza. Rusine....

cred ca ai vazut alt meci(daca invinge csm vor primi si ele laude..)

ceaiuri
ceaiuri  •  05 Octombrie 2019, 17:25

o victorie cat o..calificare(cele 2echipe din grupa sunt si mai puternice)daca scot un rez bun si in retur au sansa sa mearga mai departe , Pera stia acest lucru si a reusit sa pregateasca meciul ca la carte(multe depasiri individuale soldate cu goluri,7m sau eliminari)dar au fost si lipsuri pe int dr(iberica nici un gol)dar asa cum declara ...echipa se bazeaza pe forta jucatoarele(individualitati mai putin)daca peste o sapt nu pierd au sansa mari sa treaca de gm

1391972634181505
Adrian Popescu  •  05 Octombrie 2019, 13:41

Laudatio pentru un club din Oltenia atat de drags conducerii GSP. Aici nu mai conduce PSD , chiar daca sunt bani publici nu conteaza. Rusine....

Vezi toate comentariile (3)
Comentează