SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Luni, ședință furtunoasă în handbalul românesc! 3 întrebări cheie ridicate de GSP

Cristina Neagu poate deveni campioană în Liga Națională
Cristina Neagu poate deveni campioană în Liga Națională

Articol de - Publicat duminica, 03 mai 2020 16:02

Ce decizii va lua Consiliul de Administrație al FRH în ședința de luni? Vor fi situații diferite la feminin și la masculin? Vor vota membrii care au apartenență de un club sau se află în conflict de interes? 

Acestea sunt întrebările cheie în legătură cu ședința de la Federația Română de Handbal, care va avea loc luni.

Federația Română de Handbal a rămas printre puținele din Europa care nu au înghețat campionatul. De altfel, din Top 10 european, în funcție de clasamentul federației europene (EHF), la fete România a rămas singura, iar la băieți, în aceeași situație se mai găsește doar Spania. 

Luni, 4 mai, FRH are programat Consiliul de Administrație în care va anunța, cel mai probabil, că și în România sezonul se va închide. 

  • Conducerea FRH a încercat toate posibilitățile pentru că Liga Națională să meargă până la capăt, stârnind mânia jucătorilor și a președinților de club.
  • FRH și-a urmărit doar interesele proprii, încasarea drepturilor TV, dar nu s-a gândit și la sănătatea sportivilor.
  • În cele din urmă, FRH trebuie să se recunoască învinsă pentru că răspunsurile venite de la Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Interne arată clar că, în luna iunie, nu se poate juca handbal, așa cum visau oficialii FRH.

Variantele incomplete propuse de FRH

Acum, Consiliul de Administrație va trebui să aleagă modalitatea prin care va pune punct sezonului. FRH a trimis spre consultare membrilor CA două variante. Oficialii FRH au fost inspirați de alte federații din Europa (Germania, Norvegia), dar soluțiile trimise spre dezbatere sunt incomplete.

Variantele FRH

  • Varianta 1 - Închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentelor actuale, fără acordare de titlu/medalii
  • Varianta 2 - Închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelului norvegian: număr de puncte împărțit la număr de meciuri, cu acordare de titlu/medalii

Un membru al Consiliului de Administrație ar fi vrut să aleagă poate modelul norvegian, fără acordare de titlul, sau prima variantă, cu acordarea titlului. Nu are aceste posibilități! Cu alte cuvinte, ar trebui să existe patru soluții de vot și nu numai două cum a propus FRH.

Dinamo campioană?

Mai este o dezbatere aprinsă în handbalul românesc. Măsurile în Liga Florilor și în Liga Zimbrilor ar trebui să fie similare? Asta pentru că și sistemul de desfășurare fete/băieți era diferit. În plus, situația în clasament nu e deloc asemănătoare. Cei mai mulți din oamenii de handbal consideră că la masculin, Dinamo ar trebui să fie desemnată campioană, având un avantaj considerabil față de restul formațiilor. Mai rămâne de discutat și la retrogradare, va merge FRH pentru sezonul viitor pe 16 echipe sau se va păstra numărul de 14 formații?

Luni, ședință furtunoasă în handbalul românesc! 3 întrebări cheie ridicate de GSP
Fază de joc de la ultimul meci Dinamo-Steaua FOTO Cristi Preda

Situația la vârf în Liga Zimbrilor 

EchipăMeciuriPuncte
1. Dinamo București   2155
2. Potaissa Turda  2250
3. Minaur Baia Mare  2243
4. Dobrogea Sud  2342
5. CSM Bucureșt2342

Situația la retrogradare în Liga Zimbrilor

EchipăMeciuriPuncte
10. CSM Bacău  2225 
11. CSM Făgăraș  2322
12. CSM Vaslui    2321   
13. CS HC Buzău2311*
14. CSM Reșița   23 10*

*echipe aflate pe locuri de retrogradare directă

Și pe sistemul norvegian clasamentul nu s-ar schimba, rămânând aceeași ierarhie. Singura întrebare va fi modul cum vor fi departajate pentru locul 4 Constanța și CSM București. Dacă Final Four-ul Cupei României nu se va disputa, locul 4 ar fi ultimul care trimite o echipă în cupele europene. În aceste condiții, locul 4 e foarte important. Conform regulamentului FRH, în caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajare ar fi cel al meciurilor directe. CSM București stă mai bine, câștigând 28-24 la Constanța și terminând la egalitate, 20-20, în Capitală.  FRH ar putea să împingă Final Four-ul Cupei României spre luna august, așa cum au procedat rușii, și atunci echipele pentru cupele europene s-ar putea schimba.

Încurcătură majoră la fete: SCM e locul 1, dar CSM ar putea lua titlul!

La feminin, situația pare mult mai complicată. Sunt discuții peste discuții și e clar că, indiferent care va fi soluția aleasă, nu toată lumea va fi mulțumită. Se va alege varianta de acordare a titlului sau cea de neacordare. Din cele două trimise de FRH membrilor CA, situația la vârf va fi total schimbată. 

Astfel, pe varianta înghețării cu clasamentele actuale, campioana SCM Rm. Vâlcea ar fi pe primul loc, dar nu ar primi și titlul! 

Pe varianta modelului norvegian, CSM București ar fi atunci avantajată și ar primi titlul! În campionatele puternice din Europa, în situații similare, federațiile au decis să nu decidă titlul. 

A fost cazul Franței (unde Brest și Metz erau la egalitate de puncte), cazul Germaniei (unde Borussia Dortmund avea un singur punct avans față de Bietigheim), cazul Suediei. S-au acordat medaliile acolo unde situația era clară. Germania și Franța au acordat titlurile la masculin, dar nu și la feminin. Același lucru se va întâmpla și în România? În Franța, ca și în România, ambele echipe ar merge în Liga Campionilor, formația de pe 2 primind mai mult ca sigur un wild-card din partea Federației Europene de Handbal.

Situația la vârf în Liga Florilor 

EchipăMeciuriPuncte
1. SCM Rm. Vâlcea  1843
2. CSM București   1743
3. Minaur Baia Mare1736
4. Gloria Buzău   1835
5. Dunărea Brăila  1730

Situația la retrogradare în Liga Florilor 

EchipăMeciuriPuncte
10. CSM Slatina   1719
11. Rapid București  179
12. CSU Cluj-Napoca186
13. AHCM Slobozia 174

*echipă aflată pe loc de retrogradare directă

Vor avea drept de vot sau e conflict de interese?

Luni, ședință furtunoasă în handbalul românesc! 3 întrebări cheie ridicate de GSP
Alexandru Dedu, președintele FRH

Din cei 17 membri ai Consiliului de Administrație care vor vota în ședința de luni, câțiva sunt legați de cluburi de handbal, la fete sau la băieți. Se pune acum întrebarea, ei vor putea vota vizavi de o soluție aleasă la înghețarea campionatului, de exemplu, sau ar trebui să se abțină? 

  • La băieți, sunt implicați Flavius Sâsâeac (președinte Potaissa Turda), Remus Drăgănescu (șeful Centrului de Copii și Juniori CSM București), Ali Nurhan (președintele de onoare Dobrogea Sud Constanța), Daniel Kotecz (team managerul echipei feminine la Minaur). 
  • La feminin, ar fi direct interesați de o variantă sau alta Gheorghe Tadici (manager HC Zalău), Remus Drăgănescu (șeful Centrului de Copii și Juniori CSM București), Daniel Kotecz (team managerul echipei feminine la Minaur). 

Un caz special îl reprezintă și președintele FRH, Alexandru Dedu, cel care are doi băieți legitimați la CSM București. În acest caz șeful FRH ar trebui să voteze? Unii sunt direct interesați, vezi CSM, Minaur, Potaissa, alții nu au implicații majore pentru echipele pe care le reprezintă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în ședința de luni, una care se anunță deosebit de agitată!

Citește mai multe știri din handbal: 

Tomas Ryde a rămas cu ochii pe noi și ironizează decizia FRH: „Dumnezeule, totul este posibil in România!!!

Dinamovistul Dan Savenco, povești senzaționale din trafic: „Le-au dat câinilor kilometrajul peste cap! Să vă spun ce mi-a zis o domnișoară”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
ceaiuri
ceaiuri  •  04 Mai 2020, 18:17

ce au hotarat azi e de tot...rasul

mir21
mir21  •  03 Mai 2020, 21:21

Știucan pune 3 intrebari cheie, sa fim seriosi

ceaiuri
ceaiuri  •  03 Mai 2020, 18:47

cum era de asteptat..Dedu nu poate juca(nu-l lasa altii),normal campionatul tb inghetat fara a se desemna campioana(aproape 20 de campionate nationale au procedat asa)ungaria si croatia au preferat sa fie anulat iar un precedent..Norvegia prefera o procedura interesanta(cu toate ca si acolo totul era clar )deci daca o sa avem o campiona o sa fie o campioana..votata de C.A.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close