SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Ziua Z - Luni se decide totul în handbalul românesc! De la lupta CSM-SCM și până la ce face Dinamo, iată cele 3 propuneri FRH

Articol de - Publicat duminica, 17 mai 2020 15:23

Consiliul de Administrație al FRH va decide luni modul prin care se va încheia sezonul la handbal. Se va acorda titlul atât la fete, cât și la băieți? Consultările cu cluburile, de acum o săptămână, vor fi luate în considerare?

Handbalul românesc e ultimul din Europa. Ultimul care trage cortina. 

Federația a vrut să „țină lumina aprinsă", cum s-a exprimat președintele Alexandru Dedu, și să încheie sezonul pe teren. Numai că Federația Europeană de Handbal a cerut clar ca, până la 1 iunie, FRH să anunțe echipele participante în Liga Campionilor, iar până la 13 iulie formațiile participante în celelalte cupe europene.

FRH nu se lasă însă. A cerut o derogare de la EHF ca numele echipelor de cupă europeană să fie anunțate mai târziu. Asta pentru că federația dorește să dispute meciurile din Cupa României. 

Mai mult ca sigur, EHF nu va accepta așa ceva, pentru că forul de la Viena vrea să aibă tabloul complet pentru sezonul viitor, să stabilească urnele pentru tragerile la sorți. E vorba de coeficienți de echipă și aceste lucruri nu pot suferi amânare. Dar FRH a încercat. Se lucrează la Federația Română de Handbal. E lumina aprinsă.

Consultările s-au desfășurat degeaba sau se va ține cont de ele?

Săptămâna trecută, președintele Dedu și secretarul general Cristina Vărzaru au avut o întrevedere cu președinții de cluburi. Mai întâi la fete și apoi la băieți. Șefii grupărilor din România au votat cum să se încheie sezonul, ce model să fie aplicat pentru stabilirea campioanei, dacă se retrogradează sau nu. 

„Propunerile dumneavoastră au caracter consultativ și nu decizional. Totul va fi decis de membrii Consiliului de Administrație"
- Dedu către șefii cluburilor

De unde se pleacă: cele 3 propuneri FRH

FRH a propus trei variante de vot pentru membrii CA din FRH. A mai apărut varianta numărul 3, la presiunea presei și a oamenilor implicați în fenomen. Nu se regăsesc însă toate variantele propuse de șefii cluburilor.

  • Propunere 1: anularea etapelor nedisputate, închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentelor actuale, fără acordare de titlu/medalii 
  • Propunere 2: anularea etapelor nedisputate, închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri), cu acordare de titlu/medalii
  • Propunere 3: anularea etapelor nedisputate, închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri), fără acordare de titlu/medalii

Handbal feminin

După voturile exprimate în videoconferința președinților de club, situația pe variantele propuse de FRH ar fi următoarea: 3 voturi pentru propunerea 1 (Vâlcea, Zalău, Cluj), 2 voturi pentru propunerea 2 (CSM București, Minaur), un vot pentru propunerea 3 (Rapid). Doi președinți nu și-au exprimat opțiunea (Cisnădie, Craiova), iar 4 cluburi au lăsat decizia la latitudinea membrilor CA (Buzău, Brăila, Slatina, Slobozia). Un club (Bistrița) a cerut încheierea sezonului după modelul Ungaria, variantă care nu se regăsește în opțiunile FRH. La retrogradare, cluburile au cerut în unanimitate să nu retrogradeze nimeni.

Handbal masculin

La băieți, situația a fost mult mai clară. 11 echipe și-au exprimat dorința ca titlul să fie acordat. Și doar trei reprezentanți (Turda, Steaua, Constanța) au cerut ca sezonul să continue. La retrogradare, echipele vor să nu retrogradeze nimeni și să crească numărul echipelor de la 14 la 16.

Ziua Z - Luni se decide totul în handbalul românesc! De la lupta CSM-SCM și până la ce face Dinamo, iată cele 3 propuneri FRH

Clasament la titlu, nu și la retrogradare 

Membrii CA vor avea o misiune extrem de ingrată. Dacă vor decide echipele campioane, prin orice mod, stabilind astfel o ierarhie în partea de sus, atunci ar trebui să existe o ierarhie și la coada clasamentului. Cu alte cuvinte, dacă vor fi echipe campioane, ar trebui să existe și echipe retrogradate. 

Președintele Dedu a transmis faptul că o ligă cu 16 echipe ar aglomera foarte mult sezonul și nu ar mai fi timp de pregătire pentru echipele naționale. Mai ales la feminin situația e delicată, „tricolorele” având în 2021 calificări la JO, iar în luna decembrie 2020 ar trebui să participe la Campionatul European. Mai mult, tot în decembrie e programat în România și Campionatul European de tineret feminin!

CSM și Dinamo, lobby pentru wild-card

La feminin, echipa care va fi plasată pe primul loc, fie că e vorba de Vâlcea, fie CSM București, va merge direct în Liga Campionilor. A doua clasată va trebui să ceară un wild-card. 

În acest moment, CSM are mai mari șanse să primească wild-card decât SCM Rm. Vâlcea, deținând un coeficient mult mai mare. CSM a câștigat Liga în 2016 și a participat în Final Four în 2017 și 2018. 

În plus, în 2019 și 2020 a fost sfertfinalistă. Vâlcea, în schimb, e o echipă nouă, care a atins „sferturile" în sezonul trecut, la prima ei participare. Și la masculin, Dinamo își dorește un wild-card, rezultatele „câinilor" din ultimele cinci sezoane îndreptățindu-i să spere la o invitație. Numai că lupta este una acerbă, iar interesele participării în cea mai importantă competiție sunt foarte mari.

Model, primele 10 campionate din Europa

Dacă FRH va lua drept model principalele campionate ale Europei, trebuie spus că la feminin, doar trei țări au acordat medalii (Rusia, Danemarca, Norvegia). În rest, au fost 6 țări în care nu s-a acordat titlul (Ungaria, Franța, Germania, Macedonia, Muntenegru, Suedia). De altfel, în Europa, ponderea țărilor care nu au acordat titlul este de trei ori mai mare decât cele care au acordat medalii. La masculin, situația e diferită. Din primele 10 țări, 6 au acordat medalii (Franța, Germania, Spania, Polonia, Danemarca, Belarus) și doar 4 nu au acordat (Macedonia, Ungaria, Croația, Portugalia).

MASCULIN

ȚaraCampioanaModelul ales
FranțaPSGclasamentul la momentul înghețării
GermaniaTHW Kielnumărul de puncte împărțit la numărul de meciuri
Macedonianu a acordat titlulclasamentul la momentul înghețării
Ungarianu a acordat titlulclasament sezonul trecut
SpaniaBarcelonaclasamentul la momentul înghețării
PoloniaVive Kielceclasamentul la momentul înghețării
DanemarcaAalborgclasamentul la momentul înghețării
Croațianu a acordat titlulclasament sezonul trecut
Portugalianu a acordat titlulclasamentul la momentul înghețării
BelarusMeșkov Brestclasamentul la momentul înghețării

FEMININ

ȚaraCampioanaModelul ales
Ungarianu a acordat titlulclasament sezonul trecut
RusiaRostov Donclasamentul la momentul înghețării
ROMÂNIA--
DanemarcaEsbjergclasamentul la momentul înghețării
Franțanu a acordat titlulclasamentul la momentul înghețării
NorvegiaVipersnumărul de puncte împărțit la numărul de meciuri
Germanianu a acordat titlulclasamentul la momentul înghețării
Macedonianu a acordat titlulclasamentul la momentul înghețării
Muntenegrunu a acordat titlulclasamentul la momentul înghețării
Suedianu a acordat titlulclasamentul la momentul înghețării

 

Citește și alte știri din handbal:

Vin la Baia Mare la pachet » Minaur i-a transferat pe Jose Toledo și pe Larisa Arraujo

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
ceaiuri
ceaiuri  •  18 Mai 2020, 09:50

varianta 1 pare cea mai echitabila,varianta 4..nu exista(clasamentul la momentul incheierii...dar poate membrii C.A. produc o surpriza)iar varianta 2,3 e aceeasi(cu toate ca numai norv si germania baieti au folosit-o)daca tot alcatuiesti un clasament de ce sa nu acorzi si titlul(deci se cam intuieste cine castiga la fete)totusi dedu si secret gen tb sa vina cu o solutie unitara(dau tiltlu la bsi f sau fara titlu)

creeperno
creeperno  •  17 Mai 2020, 23:11

Sa primeasca dinamo titlul

basistul
basistul  •  17 Mai 2020, 21:47

Dedu nu stie ce sa mai inventeze ca sa le faca pe loserele de la CSM ... campioane la masa verde. Nu tine cont de lege, de regulament, nici de acesta situatie de forta majora. Le-a amanat vreo 4 meciuri celor de la CSM ... reprogramandu-le practic dupa incheiera campionatului ... a decis pe langa retrogradarea Coronei Brasov, si sanctiunea suplimentara ca acesta sa piarda toate meciurile disputate, retroactiv ... doare ca sa-si ia CSM punctele pierdute pe teren inapoi, desi regulamentul nu il obliga sa ia si aceasta masura concomintent cu retrogradarea Coronei. In mod normal ... CSM nici nu are acelasi numar de puncte cu SCM ... au mai putine.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează