SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  JOCURILE OLIMPICE

Am rămas cu 1-1-2 » TAS I-a retras medalia de bronz lui Gabriel Sîncrăian

Gabriel Sîncrăian și medalia pe care trebuie s-o înapoieze // FOTO Guliver/GettyImages
Gabriel Sîncrăian și medalia pe care trebuie s-o înapoieze // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 10 decembrie 2016 00:00

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis ieri să-i retragă halterofilului Gabriel Sîncrăian bronzul cucerit la Rio, iar bilanțul României din Brazilia scade la patru medalii.

Ceața care a învăluit cazul lui Gabriel Sîncrăian s-a ridicat ieri. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis că halterofilul român se face vinovat de încălcarea normelor antidoping.

În decizia TAS, la care a apelat Comitetul Olimpic Internațional, se arată că Sîncrăian a fost supus unui control doping pe data de 12 august 2016, după ce concurase la categoria 85 kilograme, iar testul a relevat prezența în corp a testosteronului exogen.

Pe 20 august sportivul a fost informat despre acest lucru, iar proba B a fost de asemenea pozitivă. Cu toate acestea, pe 25 octombrie Federația Internațională de Haltere nu luase nicio decizie în cazul lui.

Tot în actul dat publicității ieri se arată că românul nu a întreprins nicio acțiune pentru a se apăra și a contesta rezultatele testului doping. Gabriel Sîncrăian, cu ajutorul Comitetului Olimpic Român, trebuie să înapoieze medalia și insigna olimpică.

Suspendarea urmează să vină din partea Federației Internaționale de Haltere. Românul în vârstă de 28 de ani este recidivist, el mai fiind suspendat începând cu 2013 pentru doi ani.

Astfel, bilanțul României de la Rio scade de la cinci distincții la patru, unul dintre cele slabe al țării la JO, la egalitate cu cele de la Helsinki din 1952.

De asemenea, este pentru a doua oară când România pierde o medalie olimpică în urma dopajului, după ce la Sydney, în 2000, i-a fost retrasă medalia de aur de la individual compus a Andreei Răducan.

Medaliile României la Rio

  • Aur echipa feminină de spadă (scrimă)
  • Argint Horia Tecău și Florin Mergea (tenis)
  • Bronz Barca de 8 plus 1 (canotaj), Albert Saritov (lupte)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează