SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  REPORTAJ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN JAPONIA Dezastrul neanunțat de pe saltea: catastrofă în ziua în care așteptam cel puțin o medalie la lupte

Alina Vuc, eliminată de la Jocurile Olimpice +31   FOTO
Alina Vuc, eliminată de la Jocurile Olimpice

Articol de - Publicat vineri, 06 august 2021 09:34 / Actualizat vineri, 06 august 2021 10:08

Ziua în care așteptam cel puțin o medalie, la lupte, s-a încheiat catastrofal. Alina Vuc și Albert Saritov au pierdut din primul tur, evoluțiile lor fiind departe de ceea ce visam.

Știri de ultimă oră de la Jocurile Olimpice - 6 august 2021 » Dezastru la lupte: Alina Vuc și Albert Saritov, eliminați din primul tur! România nu mai are șanse la nicio medalie
ULTIMA ORĂ
Știri de ultimă oră de la Jocurile Olimpice - 6 august 2021 » Dezastru la lupte: Alina Vuc și Albert Saritov, eliminați din primul tur! România nu mai are șanse la nicio medalie

Makuhari Hall e o sală imensă întinsă pe câteva hectare. Aici se desfășoară normal expoziții, simpoziane, conferințe. La Jocurile Olimpice însă, imensul pavilion a fost împărțit în două. 

În sala A s-au disputat în prima săptămână întrecerile de taekowndo, iar în adoua săptămînă au intrat luptele. În Sala B a obținut Ana Maria Popescu medalia de argint la scrimă.

E departe de Satul Olimpic, de centrul de presă, se face o oră cu autobuzul. După controlul de rutină, la intrarea în sală, doamna care se ocupă de mass-media ne lipește o bulină roșie pe acreditare. "Rămâneți și la sesiunea de după amiază?", ne întreabă ea. 

„Am rămâne, dacă ne ajută Alina Vuc sau Albert Saritov!”, ne spunem noi în minte. Ne mai lipește și o bulină albastră, pentru orice eventualitate!

Albert Saritov, fără vlagă, fără replică

Avem de așteptat. Meciurile au loc pe trei saltele. Primul ar trebui să intre pe salteaua C Albert Saritov, lupta cu numărul 9. Pe salteaua B, Alina Vuc e a zecea întâlnire.

Trec repede bătăliile. Mai ales la 97 de kilograme. Saritov e pregătit să intre. În echipament albastru, "rusul" naturalizat cu barbă roșcată îl înfruntă pe italianul Abraham De Jesus Conyedo Ruano. Ca și românul, italianul e de fapt un cubanez.

Nu trece nici un minut și Conyedo pune patru puncte în dreptul său. L-a prins pe român de piciorul drept, acesta face spagatul în aer, dar nu mai paote. Se răsucește și se aruncă pe saltea. Puncte pierdute. Urmează încă un procedeu asemănător și italianul are deja 6-0.

Românul născut în Dagestan, la Hasaviurt, nu are replică. E moale, încearcă să puncteze, dar Canyedo parcă e uns cu ulei. Alunecă, ține. Are avantaj și joacă la trecerea timpului. E deștept. Arbitrul nu face decât să întrerupă lupta de două ori. 

foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
+27 FOTO

Lui Saritov îi curge sânge din cap. A doua oară, doctorul îi aplică o bandă de leucoplast.

Nu vorbește, dă doar din mână

Italianul e și el avertizat că refuză lupta. Saritov primește un punct, e 6-1 acum, dar nu mai e nimic de făcut. 20 de secunde trec repede și Albert Saritov, medaliatul cu bronz de la Rio de Janeiro, e eliminat. 

La 36 de ani, probabil că aici se va rupe legătura lui cu luptele românești. Va merge probabil, acasă în Dagestan, lângă familia sa.

Sfârșit pentru Saritov

Trece pe la zona mixtă fără să vorbească. Cu un prosop alb pe spate, zgâriat pe față și pe frunte, Saritov face semn din mână că nu poate acum.

foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
+27 FOTO

Mai sperăm la ceva? În "sferturi", Conyedo ar trebui să-l învingă pe campionul olimpic de la Rio, Kyle Snyder ca să-l tragă pe român în recalificări, după el. Americanul însă câștigă cu cubanezul-italian fără emoții. Saritov poate să urce în avion. Jocurile Olimpice s-au terminat pentru el.

Alina Vuc, eliminată: „Îmi pare rău! Îmi cer scuze”

Vine și meciul Alinei Vuc. Sub influența înfrângerii lui Saritov, românii din tribună, cu Mihai Covaliu, George Boroi în frunte, vor să vadă măcar de la micuța luptătoare o altă atitudine.

Reșițeanca însă e foarte crispată, temătoare. Nu o atacă pe bulgăroaica Georgieva Selișka, ultima campioană europeană de la 50 kilograme, anul trecut la Roma. Vuc face aceeași greșeală pe care a făcut-o Saritov. Piciorul stâng în aer, prins de Selșka, răsucire și două puncte. 

Alina Vuc are mai multă experiență, ar trebui să încerce altceva. Să atace, să o prindă pe bulgăroaică. Dar nu se întâmplă asta. Selișka ajunge la 4-0 după ce Vuc a fost avertizată și apoi o scoate pe româncă în afara cercului de joc.

Trece timpul, secundele aleargă în sens invers de la 3:00 minute. Bulgăroaica o prinde pe Vuc, o ține de ambele picioare. Mai face două puncte. E 6-0. Președintele Pîrcălabu strigă, dar nu-l mai aude nimeni.

Alina Vuc nu reușește nici măcar să facă un punct. E eliminată în primul tur!

foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
+27 FOTO

Bulgăroaica o întâlnește în turul doi, în sferturi, practic, pe Sarah Hildebrandt. Dacă o bate pe americancă, Alina mai are o șansă la bronz. Conduce Selișka, 2-0, dar apoi Hildebrandt o prinde foarte bine și o învârte de șase ori consecutiv mai ceva ca în tiribombă! E 12-2 și meciul se încheie.

Alina trece prin fața camerelor TV. Apucă să spună doar "Îmi pare rău! Mă scuzați!". Ochii i se umplu de lacrimi și pleacă spre vestiare. Podiumul olimpic rămâne un vis nerealizat. Are 27 de ani. Ar mai putea exista o șansă peste 3 ani, la Paris.

foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
foto: Raed Krishan - GSP
+27 FOTO

Ne așteptam la un alt rezultat, trebuie să facem o analiză, nu înțeleg ce s-a întâmplat. A avut avantaj de la început italianul, poate asta a contat. Probabil ne așteptam să stea mai mult în apărare, dar a luat inițiativa de la început. Ne pare rău.

- Ion Vremere, antrenor Saritov

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice: 

Fostă campioană mondială suspendată pentru dopaj, în lacrimi în direct: „Rana asta e încă deschisă”

Surpriză colosală în proba de ștafetă 4x100m: echipa SUA s-a făcut de râs! » Marele Carl Lewis nu iartă: „O rușine incredibilă!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
adighita86
adighita86  •  07 August 2021, 13:39

"catastrofă" sunteti voi cu stirile voastre care va intereseaza doar vizualizarile :( Incurajati sportivii "catastrofelor"

768145689920470
Patraulea Trandafir  •  06 August 2021, 10:27

Vuc a fost penibilo-jenantă ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează