SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TIR CU ARCUL

Biletul 94 pentru Tokyo! Mădălina Amăistroaie: „Acum trebuie să-mi găsesc alt vis”

Mădălina Amăistroaie concentrată în timpul concursului Foto World Archery
Mădălina Amăistroaie concentrată în timpul concursului Foto World Archery

Articol de - Publicat marti, 22 iunie 2021 20:07 / Actualizat marti, 22 iunie 2021 20:22

Mădălina Amăistroaie, tânăra în vârstă de 18 ani, și-a obținut locul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a câştigat turneul final de calificare de la Paris.

Cinci țări au obținut ultimele locuri individuale disponibile pentru JO, între ele România, alături de Grecia, Polonia, Cehia și Mongolia. Mădălina Amăistroaie, tânăra în vârstă de 18 ani care este legitimată la CSŞ Rădăuţi şi CSM Suceava, a câștigat concursul de calificare de la Paris, învingând-o în ultimul act pe poloneza Sylwia Zyzanska, 6-4. 

În „sferturi", ea o depășise în patru seturi pe favorita principală, Magdalena Smialkowska (Pol). Românca, aflată pe locul 27 mondial, era sportiva cel mai bine clasată care intrase în competiția ce oferea ultimele bilete pentru Tokyo. 

„Sunt atât de fericită, nu îmi vine să cred", declara adolescenta după triumful parizian, citată de World Archery. "Cine nu și-ar dori să meargă la Jocurile Olimpice? Iar acum, că voi merge, trebuie să-mi găsesc alt vis", a exclamat ea. 

Rezultate istorice pentru România

Biletul 94 pentru Tokyo! Mădălina Amăistroaie: „Acum trebuie să-mi găsesc alt vis”
Mădălina Amăistroaie a încheiat pe locul 4 concursul din Guatemala Foto World Archery

Eleva antrenorilor Ioana Covaliu şi Andrei Dănilă este prima reprezentantă a tirului cu arcul care se califică la o ediție a Jocurilor Olimpice, deși nu este întâia româncă din acest sport care ia parte la imensa întrecere globală. 

În 1980, Aurora Chin a concurat la JO de la Moscova, încheind pe locul al 13-lea, însă atunci nu exista sistem de calificare, nici număr-limită al participanților. 

În istoria concursurilor olimpice, România a mai avut doi reprezentanți: tot la Moscova 1980 Andrei Berki s-a clasat pe locul 15, iar la Beijing 2008, Alexandru Bodnar a terminat concursul al 31-lea din 64 de participanți. 

Medaliată cu aur la Cupa Europeană de Tineret din 2019, Mădălina Amăistroaie a oferit o surpriză deja în luna aprilie, atunci când s-a calificat între primele patru în concursul de Cupă Mondială de la Guatemala City. 

„Sunt foarte mândră", spunea ea la momentul respectiv, „acesta este primul meu rezultat internațional mare. Am început concursul fără emoții, nu am fost stresată, mă gândeam: OK, o să trag și vom vedea ce se întâmplă". 

Emoțiile care au ajutat

Calificarea în semifinale venise după un meci strâns în „sferturi", disputat pe un vânt enervant. Între timp, i se schimbase și starea de spirit. „Am fost atât de marcată, îmi tremurau picioarele, dar am reușit", explica Mădălina. 

Până la Guatemala City, nicio româncă nu se clasase mai sus de locul 17 într-un concurs de Cupă Mondială, iar Amăistroaie a încheiat pe locul 4 până la urmă, reușind cea mai bună performanță la momentul respectiv.

Tânăra a devenit cea de-a 94-a componentă a echipei României pentru JO de la Tokyo. Sportivii calificaţi la JO 2020 (nominal sau locuri cotă) vor evolua la 16 discipline sportive: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo şi tir cu arcul. 

Citește și:

Dorin Alupei: „Reprezentăm România, nu doar un sport!” >> Dublul campion mondial speră în una, două medalii olimpice aduse de canotaj

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close