SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  MEDALIE

REPORTAJ GSP DE LA TOKYO Diminețile noastre fericite » Marian Ursescu descrie trăirile intense din delegația României, în ziua argintului adus de Cozmiuc și Tudosă: „Și noi? E dureros!”

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, barca de dublu rame a României, a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice. Într-o cursă nebună, românii au fost învinși doar de invincibilii croați, frații Sinkovici. +25   FOTO
Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, barca de dublu rame a României, a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice. Într-o cursă nebună, românii au fost învinși doar de invincibilii croați, frații Sinkovici.

Articol de , - Publicat joi, 29 iulie 2021 06:49 / Actualizat joi, 29 iulie 2021 09:34

REPORTAJ GSP DE LA TOKYO. Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, barca de dublu rame a României, a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice. Într-o cursă nebună, românii au fost învinși doar de invincibilii croați, frații Sinkovici.

E penultima zi de întreceri pe apele canalului Sea Forest Waterway din Tokyo. E ora 1 noaptea în România când plecăm spre canotaj. România are posibilitatea să ia alte două medalii. Sunt băieții de la dublu rame, Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, plus fetele de la dublu vâsle, categorie ușoară, Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă.

Momente emoționante la Tokyo: „Am visat să prindem măcar finala”

Prima cursă cu "tricolori" este însă finala B a fetelor de la dublu rame, Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș. După ce au pierdut finala mare, cele două vrâncence termină pe 3, ceea ce înseamnă locul 9 la general. Adriana plânge. „E dureros. Am muncit atât, am visat că prindem măcar finala de 6". La 22 de ani, ea se uită în gol la finala probei lor, finala pentru medalii. "Uite, rusoaicele, nu au avut niciodată un rezultat, și acum sunt vicecampioane olimpice. Iar noi?". Iuliana e mai tare. E o tipă de gheață parcă. Suferința ei nu se vede pe dinafară, știe să o țină acolo, în suflet.

Fetele pleacă în galeria ad-hoc a României din tribune. Oficiali, antrenori, sportivi care au ieșit deja din competiție. Sunt cu ochii la start acolo unde s-au așezat deja Marius și Ciprian.

VIDEO. Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, interviu amuzant înainte de JO

Zboară, barcă, zboară!

Ce cursă au făcut ieri cei doi! Au câștigat semifinala și au avut cel mai bun timp. Acum sunt pe culoarul 4, lângă frații Sinkovici, Martin și Valent, de pe 3. Spaniolii Canalejo și Garcia Ordonez pleacă tare. Ei nu reprezintă însă niciun pericol. 

Românii au un start slab, lucru știut. Așa încep ei, greu. Au motoare pe motorină! Danezii Vystavel și Sutton sunt pe doi. Primii au trecut frații Sinkovici! Doamne, cum pot da la rame! Au luat deja un avans consistent. E clar, ai noștri pot să se bată doar pentru argint. I-au bătut ei la Europene, la Poznan, pe croați, dar acum aceștia fac cursa perfectă.

Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
+21 FOTO

La 1.000 de metri, danezii mai au două sutimi de secundă în fața românilor. Nu e problemă, v-am spus că românii se încălzesc mai greu. Ai noștri zici că sunt sprinteri. Așa pleacă de lângă danezi pe la 1.300 de metri. Și avansează, avansează. Au ajuns la jumătatea bărcii croaților. Frații, Valent cel cu păr, Martin chelul, simt pericolul și nu o lasă moale deloc. Își securizează locul 1. Dar și locul 2 e clar. Barca românilor zboară pe valuri precum o șalupă.

Au intrat în Hall of Fame

Galeria românească e foarte fericită. Antonio Colamonici iar țopăie de mama focului, cum a făcut-o și la argintul bărcii de patru rame. Îl oprește antrenorul Irlandei, italian și el, și-l felicită. "Ce cursă, fantastic!", îi spune Antonio. Apoi merge la ponton să le strângă mâna.

Medaliații ies la mal. În centrul atenției sunt croații. Valent (32 de ani), mai mare decât Martin cu un an, îl aruncă pe fratele cel mic în apă. Baie, dar și baie de mulțime. Toată tribuna oficială îi aplaudă. Croații se pregătesc să intre în Hall Of Fame. De 3 ori campioni olimpici, sextupli campioni mondiali, cvintupli campioni continentali. Nu s-ar lăsa și ei să poată și alții să câștige medalii?

Diminețile noastre fericite » Marian Ursescu descrie trăirile intense din delegația României, în ziua argintului adus de Cozmiuc și Tudosă: „Și noi? E dureros!”
Valent Sinkovic își aruncă fratele în apă, după titlul olimpic de la Tokyo / FOTO: Raed Krishan

Se merge la festivitatea de premiere. Imnul Croației. Apoi medaliile. Toți le încearcă gustul. Parcă mușcă din ele. E doar pentru poze. Îmbrăcați în treningurile lor, conform protocolului. Marius și Ciprian sunt fleașcă. Au transpirat pentru că afară sunt 34 de grade. 

Rezistă însă, fericirea e evidentă. "Suntem vicecampioni olimpic, bravo frate!", îi spune Ciprian, și-l ia în brațe pe Marius. Merg apoi la interviuri. Iar Marius mai are o cursă. Mai grea decât a lui. E cea a soției, Ionela.

7 medaliila competițiile importante au acum Cozmiuc și Tudosă cu barca de dublu rame: argint olimpic, argint mondial, și 5 medalii la Euro: 1 aur, 3 arginturi și un bronz

Medaliile cucerite de România la Jocurile Olimpice de la Tokyo

ProbăSportiviMedalie
Canotaj - dublu vâsle femininSimona Radiș și Ancuța BodnarAur
Canotaj - patru rame masculinMihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari Argint
Scrimă - spadăAna Maria PopescuArgint
Canotaj - dublu rame masculinMarius Cozmiuc - Ciprian TudosăArgint

VIDEO VIDEO Ana Maria Popescu, prima medaliată revenită în România: „Nu renunțați la visul vostru! Dacă eu am putut, poate oricine”

Citește și alte știri de la Jocurile Olimpice: 

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Claudia Nechita rămâne cu un gust amar după eliminarea de la Jocurile Olimpice: „Dacă nu era japoneză, aș fi câștigat”

Pe ce loc se află România la capitolul medalii câștigate la Jocurile Olimpice » Diferența uriașă față de primul loc

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
ilie33
ilie33  •  29 Iulie 2021, 11:17
Postat de ac_si_dc pe 29 Iulie 2021, 07:35

Felicitari baieti !!! Si hai Karagandy!!

Te doare rău

elgabri
elgabri  •  29 Iulie 2021, 10:55

Bravo baietii !!

ac_si_dc
ac_si_dc  •  29 Iulie 2021, 07:35

Felicitari baieti !!! Si hai Karagandy!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close