SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TENIS DE MASĂ

Corespondență din Japonia Istoria nu se scrie acum » România este eliminată în sferturi la tenis de masă de Hong Kong

România a pierdut în sferuri la Jocurile Olimpice +15   FOTO
România a pierdut în sferuri la Jocurile Olimpice

Articol de , - Publicat luni, 02 august 2021 13:39 / Actualizat luni, 02 august 2021 14:36

Echipa României de tenis de masă a fost eliminată de reprezentantele Hong Kongului în sferturile de finală ale turneului feminin, scor 1-3.

România - Hong Kong 1-3:

  • Dodean/Samara – Soo/Lee 3-2 (11-5, 5-11, 11-7, 6-11, 13-11)
  •  Doo – Szocs 3-0 (11-5, 11-5, 11-6) 
  • Lee – Samara 3-0 (11-9, 11-8, 11-10) 
  • Doo – Dodean 3-0 (11-3, 11-2, 14-12)

Echipa feminină a României a pierdut ieri în sferturile de finală cu Hong Kong, 1-3, după ce începusem meciul spectaculos, cu o victorie la dublu. Dar Eliza Samara, Daniel Dodean și Bernie Szocs au eșuat pe rând apoi în meciurile la simplu. Fetele au ratat câteva momente-cheie care puteau aduce o victorie epică.

După încălzirea făcută în primul tur cu Egiptul, pentru fetele de la tenis de masă începe urcarea Golgotei. Vine valul asiatic, prin care numai o minune te ajută să treci. Dar Samara și compania se încurajează că Hong Kong-ul nu e China sau Japonia, adică monștrii sacri, intangibili. 

E drept, istoria ne zdrobește, am jucat de 11 ori împotriva lor, de 7 ori am încasat-o cu 3-0 și numai 6 seturi am reușit să le câștigăm din 1952 până în prezent. 

Dar cifrele sunt făcute și ele pentru a fi răsturnate măcar o dată! La Olimpiada din 2008, la Beijing, am ieșit cu Hong Kong-ul din primul tur, dar acum, în Tokyo Metropolitan Gymansium, într-o liniște în care fiecare lovitură de minge răsună ca un clopot într-o catedrală goală, parcă speranțele sunt mai mari decât oricând. 

„Fetele au ajuns la maturitate, Dodean și Samara sunt a patra oară la Jocurile Olimpice, Szocs a fost și ea la Rio, așa că ar trebui să fie momentul unui boom pentru această generație”, puncta înaintea turneului antrenorul Viorel Filimon. Revenire minunată la dublu. 

Iar „dublul” Dodean – Samara, care începe marea înfruntare, aduce nebunia lângă fileu. Schimburile de mingi sunt amețitoare, câștigăm primul set și pe al treilea, asiaticele revin de fiecare dată, așa că totul se tranșează la ultima strigare. Iar ce urmează e demn de un thriller! 

Eliza și Dana se poticnesc la începutul setului, tabela fuge la un periculos 6-2 pentru Hong Kong, dar un declic schimbă mersul lumii pe masa verde olimpică. Două puncte luate la rând, un rally spectaculos tranșat de Samara și o minge lobată și reîntoarsă miraculos pe masă au efect turbo în tabăra României. 

Revenim la 6-6, Samara mai inventează un "tun" la 8-9, iar victoria stă agățată de un fir de ață. 10-10. 11-11. Se poate! Da, chiar se poate! Facem 13-11, avem 1-0 după prima confruntare, iar strigătele de bucurie umplu întreaga sală. Ne ștergem la ochi și ne ciupim să ne dăm seama dacă e real. Ce frumos ar fi să păstrăm ritmul! 

Bernie e groggy

Din păcate, Szocs face figurație împotriva lui Doo Hoi Kem, patru medalii de bronz la Mondiale. Palmaresul cu numărul 1 din echipa adversă e echilibrat, 6-5 la victorii în favoarea asiaticei, dar Bernie a câștigat împotriva ei în special la junioare. Din ultimele cinci întâlniri, doar într-una a mai învins însă Szocs, care poartă acum o genunchieră pe piciorul X, cu vechi probleme medicale, inclusiv o operație.

Conturile se încheie repede, în 23 de minute, iar Samara reintră la masă cu ambiția de a face 2-1 și a lăsa meciul deschis. Sunt momente în care domină, revine incredibil în primul set de la 2-8 la 8-9, dar îi lipsește exact lovitura decisivă. 

Duce și setul 2 braț la braț cu Lee Ho Ching, apoi ratează o minge simplă în debutul setului 3, iar când balanța e încă stabilă, la 6-5 pentru adversară, o decizie bizară, cu un avantaj acordat jucătoarei din Hong Kong, o face aproape să-i dea peste mână arbitrei din Iran. 

Patru mingi de set pierdute „Lasă nervii, Eliza! Hai că poți!”, se aud strigăte din tribună, dar Samara pierde cu 0-3 în jumătate de oră într-o partidă care putea înclina oricând spre România, căci asiatica a învins la limită în fiecare set. 

Dodean cu Doo Hoi Kem nu mai găsește resurse să întoarcă meciul, pierde patru mingi la rând cu care putea lua setul trei, iar fetele rămân cu senzația că au trecut pe lângă o șansă istorică de a ajunge în semifinale, căci adversarul a avut câteva momente când s-a clătinat, după eșecul de la dublu și în primul meci al Elizei Samara. 

E însă acel „ceva” care ne scapă mereu printre degete, făcând diferența între marii campioni și iluziile învinșilor!

+11 FOTO

„Fetele au exagerat cu reverul”

La zona mixtă, antrenorul Viorel Filimon n-a ezitat să pună degetul pe rană:

„Nu vreau să le supăr pe fete, dar n-au ascultat ce-am stabilit din punct de vedere tactic. Ar fi trebuit să joace mai mult pe forehand, dar au exagerat cu reverul, permițând robotului chinezesc să funcționeze la parametrii superiori prin forță și viteză. Sunt parametrii la care se face azi diferența, nu mai merge cu șmecherii și direcționări. S-a văzut la meciul de dublu cum le-am pus în dificultate pe forehand. 

Sunt foarte puține echipe competitive în fața chinezilor, trebuie să muncim mai mult și să o facem cu ochii deschiși, să acumulăm și să devenim mai puternici în viitor.” 

Ne-am bucurat prea repede după victoria de la dublu. Apoi, la simplu, puteam să câștig eu cu 3-0, fiindcă diferența s-a făcut la două-trei mingi, pe final. E frustrant să pierdem un meci pe care chiar am fi avut posibilitatea să-l câștigăm. Vreau să concurez și la Paris, peste trei ani 
-Eliza Samara

Nu avem scuze pentru acest eșec. Poate că lucrurile s-ar fi așezat altfel pentru noi dacă ordinea meciurilor era alta în urma tragerii la sorți. Mi-ar fi plăcut să vedem același ritm și la jocurile de individual, dar, din păcate, sunt cu un pas înaintea noastră 
-Daniela Dodean

Citește alte știri despre Jocurile Olimpice:

Antrenorul Larisei Iordache, despre starea medicală a gimnastei înaintea finalei de la bârnă: „O doare piciorul, nu poate să împingă în el”

Alin Alexuc Ciurariu, după ce a ratat șansa de a se lupta pentru o medalie la lupte: „Sportul ăsta e al dracului de greu”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
leu.mr
leu.mr  •  03 August 2021, 07:34

Inele, bratari, lantisoare...poate astea ar trebui lasate la vestiare ca sa poti fi "mai usoara" in miscari.

dobrin
dobrin  •  02 August 2021, 15:55

Da aia din HK ce mai concureaza ca HK ca doar le-a pus China iabașaua in nas.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează