RUGBY  ·  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV // VIDEO Episod șocant povestit de Vasile Stângă: „Un soldat neinstruit a apăsat pe trăgaci. L-a împușcat direct în ficat..."

Articol de GSP - Publicat miercuri, 29 ianuarie 2020 20:10

Vasile Stângă, unul dintre cei mai mari handbaliști din istoria României, a fost invitatul lui Ovidiu Ioanițoaia la „Prietenii lui Ovidiu", difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00, pe GSP.ro.

Vasile Stângă a trăit căderea regimului Nicolae Ceaușescu în Spania, la Valencia, și a povestit un episod care l-a marcat pe viață: moartea bunului său prieten, Florică Murariu, rugbyst al clubului Steaua (foto, stânga).

- Vasile, Revoluția te-a prins în Spania?
- Da. Eram vedetă de televiziune. Familiile noastre erau în România și toată lumea era înnebunită. Au văzut la televizor că erau împușcături, morți și s-au speriat. Florică a murit cu geaca primită de la mine pe el...


- Cum așa?
- Pe cuvânt de onoare! E o chestie incredibilă! Am vrut să-l sun din Spania pe Cezar Drăgăniță. Avea un număr de telefon 6868, dar Florică avea ceva asemănător. În loc să-l sun pe Drăgăniță, îl sun pe Florică și-mi răspunde fratele lui. „Ce faci, bă Vasile?". "Bă, scuză-mă că am sunat! Dar de ce răspunzi tu și nu Florică?". "Păi, nu știi?". "Ce să știu?". "Florică a murit!". "Aoleuuu!". Eu cu Florică eram ca și frați! Eu stăteam la etajul 3, Florică la etajul 1 într-un bloc de garsoniere.


- Incredibil...
- Da. În primul an stăteam în cămin pe Plevnei cu el într-o cameră de șase paturi. A fost o lovitură moartea lui și pentru mine, dar și pentru nevastă-mea. Florică era mereu la noi, mânca la noi... Geaca în care a murit i-am adus-o din Turcia. Am cumpărat geci de blugi și i-am luat și lui una. Identică cu a mea. Cu fermoar și niște capse.

Vasile Stângă: "Un soldat neinstruit s-a speriat și a apăsat pe trăgaci"


- Dar cum s-a întâmplat nenorocirea?
-  L-a sunat cineva din bloc. "Florică, vino acasă că au tras ăștia și ți-au spart țevile!". Și a venit pe jos acasă de unde era el. L-au oprit câteva baraje de soldați. La ultimul baraj s-a supărat: "De ce mă tot opriți, mă? Uite, n-am nimic!". Și și-a tras geaca, și-a deschis-o. Au pocnit capsele! Un soldat neinstruit s-a speriat și a apăsat pe trăgaci. L-a împușcat direct în ficat... L-a omorât fără intenție. Soldații ăia erau pentru prima dată cu pușca-n mână. A fost o tragedie mare de tot.

Florică Murariu a fost căpitanul naţionalei de rugby a României. A bifat 70 de meciuri în tricoul primei reprezentative. A jucat în cea mai categorică victorie din istoria naţionalei de rugby, 100-0 cu Bulgaria, la Burgas, în 1976, şi s-a aflat pe teren la memorabila victorie în faţa Franţei, 15-0, în 1980.

La Revoluția din '89 și-a mai pierdut viața și un alt rugbyst. E vorba de Radu Durbac. A jucat peste 30 de meciuri ca fundaş în naţionala României în anii '70 şi a pus umărul la victoria cu 15-10 în faţa Franţei, de la Bucureşti, din 1974. Durbac a contribuit la câştigarea de către echipa ''militară'' a mai multor titluri de campioană naţională, fiind apoi un reputat antrenor al roş-albaştrilor.

URMĂREȘTE AICI TOATĂ EMISIUNEA CU VASILE STÂNGĂElena Băsescu a dispărut complet din viața politică. Anunțul uluitor făcut acum de fiica fostului președinte
Libertatea
Comentarii (7)
Aylin Popescu  •  30 Ianuarie 2020, 10:50
Postat de pol1tehnicaiasi pe 29 Ianuarie 2020, 21:24

Moflea tot moflea ramane...saracul, e trist sa fie de atatia ani la *** de la ***.

Știu cum e ???????????? Tot pe 26 ianuarie a pierit într-un accident omul care m-a crescut.Odihnească-se în pace!

andrei.f  •  29 Ianuarie 2020, 23:26

In timpul loviturii de stat s-a creat o psihoza a teroristilor cu ajutorul tvr. Jad.. de acolo n-au platit nici azi !

cornelconasu  •  29 Ianuarie 2020, 22:48

Măi Stângă vezi că bați câmpii ! A murit pe stradă dar nu e chiar așa povestea ! https://www.libertatea.ro/stiri/marcel-puscas-a-povestit-cum-au-fost-impuscati-fosti-rugbisti-radu-durbac-si-florica-murariu-in-timpul-revolutiei-au-murit-degeaba-2840

Vezi toate comentariile (7 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
Program TV complet

Liga 1