SPORTURI  »  RUGBY  »  ROMÂNIA - SAMOA, 18 NOIEMBRIE, 18:00, TELEKOM, GSP

O altfel de haka! România se duelează mâine cu Samoa într-un meci test

Articol de - Publicat vineri, 17 noiembrie 2017 13:32

România va întâlni sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 18:00, Samoa pentru a doua oară în istorie, sâmbătă, pe stadionul ”Arcul de Triumf”. Prima dispută datează din 1989, ”stejarii” câștigând atunci cu 32-24.

Ca și neo-zeelandezii, samoanii încep fiecare partidă cu strigătul războinic supranumit "haka". La București, căpitanul Chris Vui va da semnul "spectacolului" de dinaintea partidei. 

Vecine în clasamentul World Rugby, România pe poziția a 15-a, Samoa pe 16, cele două echipe se vor întâlni pentru a doua oară în istorie. Prima întâlnire, disputată tot la București, pe 14 noiembrie 1989, a revenit României, 32-24. 

Cu două înfrângeri suferite în acest an, în partidele cu Fiji și Tonga, Samoa a ratat calificarea directă la Cupa Mondială, având șansa de a ajunge la Tokyo 2019 doar în urma meciului de baraj cu selecționata Europei, locul 3 în Rugby Europe Championships. 

Până acum, Samoa a fost prezentă la 7 din cele 8 ediții ale Cupei Mondiale, lipsind doar la prima întrecere, în 1987, când s-a participat pe bază de invitații! În 1991 și 1995 samoanii au ajuns chiar în sferturile de finală. La ultima ediție, Samoa a învins SUA cu 25-16 și a făcut un meci excelent împotriva Scoției, pierdut în cele din urmă cu 33-36. 

Selecționata sudică vine la București după disputa avută acum o săptămână, pe Murrayfield, contra Scoției, în fața a 67.144 spectatori. A fost un meci foarte bun reușit de echipa pregătită de Titimaea Tafua, care a pierdut cu doar 38-44. Au fost 5 eseuri pentru Samoa, care au marcat prin Josh Tyrell, Piula Fa'asalele, Tim Nanai-Williams, Kieron Fonotia și Ofisa Treviranus. 

"Meciuri în care ne vom arăta valoarea!"

Selecționerul României, galezul Lynn Howells, are aproape 6 ani pe banca "stejarilor" și își dorește din ce în ce mai mult de la băieții săi. La 67 de ani, Lynn își dorește să conducă România la o nouă Cupă Mondială, după ce a fost cu "tricolorii" și la ediția britanică din 2015. 

"Meciurile din această toamnă sunt foarte importante pentru noi. Ne ajută să progresăm, să vedem care ne este valoarea, împotriva unor adversari apropiați de noi. Este, de asemenea, o oportunitate să văd jucători noi, să punem la punct orice detalii pentru a avea apoi o campanie de calificare reușită pentru Cupa Mondială din 2019", a decarat tehnicianul galez. 

"Samoa practică un joc în viteză, ei pun totul pe atac, nu prea le place să se apere. Joacă deschis și la fel vom încerca să o facem și noi", a adăugat Howells. 

România se pregătește apoi de Tonga

După disputa cu Samoa, România va mai întâlni o altă reprezentantă sudică, Tonga, locul 14 mondial. Tonga e și ea într-un turneu în Europa și va susține alte două meciuri-test până la disputa cu "stejarii". Prima dintre ele a avut loc pe 10 noiembrie, la Limerick (Irlanda), contra Selecționatei Barbarians. Tonganii au pierdut la limită, 24-27. A doua confruntare va avea loc contra Japoniei, La Toulouse, duminică, de la ora 18:15. 

Cu sufletul și mintea la doctor!

Înaintea meciului cu Samoa se va ține un minut de reculegere în memoria celui care a fost Octavian Câmpian, doctorul echipei naționale, dispărut la doar 41 de ani, joi dimineața, în urma unei boli necruțătoare. "Tricolorii" nu și-au putut stăpâni lacrimile când au vorbit despre cel care le-a stat alături în cantonamente, la meciuri, pe teren și în afara lui. Octavian Câmpian a fost medic al loturilor naționale din 2005, participând și la Cupa Mondială din 2015. 

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (1)
jalabert
jalabert  •  17 Noiembrie 2017, 13:51

Daca o sa joace deschis ne bat samoanii de ne suna apa in cap. Sper ca nu gandeste ce a spus. Noi trebuie sa mizam pe pachetul de inaintare si sa nu permitem jucatorilor din pacific sa-si faca jocul lor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează