SPORTURI  »  RUGBY  »  CM DE RUGBY

Ce meci! Africa de Sud trece de Țara Galilor la doar 3 puncte diferență și întâlnește Anglia în finala CM de rugby!

Articol de - Publicat duminica, 27 octombrie 2019 08:20

Africa de Sud a învins Țara Galilor, 19-16, în a doua semifinală de la Cupa Mondială de Rugby din Japonia. 

Anglia așteaptă în finală, după ce a trecut de Noua Zeelandă, scor 19-7. Finala e sâmbăta viitoare. 

Nu va fi nici de această dată o finală europeană. Africa de Sud a învins Țara Galilor și va întâlni pe 2 noiembrie, la Yokohama, Anglia, în a 9-a finală mondială din istorie. 

Țara Galilor a ratat pentru a treia oară șansa de a ajunge într-o finală de Cupă Mondială. După 1987 și 2011, și l-a ediția japoneză visul "dragonilor" de a juca marea finală s-a spulberat. 

La Yokohama, în fața a 68.000 de spectatori, Africa de Sud a câștigat un joc extrem de tacticizat și de echilibrat. O bătălie surdă între cele două apărări, fiecare din părți așteptând greșeala adversarului.

În prima parte, au fost 5 astfel de greșeli, convertite în lovituri de pedeapsă de cei doi transformeori: Handre Pollard și Daniel Bigger. Sud-africanul Pollard a avut trei oportunități, față de doar două ale galezului. Și Africa de Sud a intrat la cabine în avantaj: 9-6.

Jocul tactic a continuat și în partea a doua. Dan Bigger a egalat la 9, convertind încă o lovitură de pedeapsă. Cine făcea pasul spre finală? Africanii au părut primii gata să riște. Centrul Damian de Allende a culcat balonul în terenul de țintă advers la capătul unei faze începute de la jumătatea terenului, în care Handre Pollard a avut rolul decisiv, după un slalom în toată regula prin apărarea adversă. Șah la regină? Urma matul? Nici vorbă. Galezii s-au trezit rapid și au contracarat imediat. Au ajuns la doar câțiva centimetri de reduta sud-africană, dar nu reușeau să o cucerească. 

Springboks au greșit însă, nu au mai rezistat presiunii, și după o grămadă la 5 metri, balonul a ajuns aproape de tușă la Josh Adams. Aripa galeză a țâșnit ca la un start de o sută de metri și nu s-a mai oprit decât după ce a plonjat în terenul sud-adficanilor. 

Se restabilise egalitatea, 16-16. Șahul etern continua. S-a intrat în ultimele minute ape partidei. O greșeală acum era decisivă pentru stabilirea învingătoarei. Și galezii au fost cei care au comis "one big mistake". Pollard nu i-a iertat și a mai pus trei puncte pe tabelă. Punctele decisive care duc Africa de Sud în finală.

A treia finală pentru Springboks, a treia mare dezamăgire pentru "dragoni" după a treia semifinală pierdută. 

2-1conduce Africa de Sud în întâlnirile cu Anglia, partide disputate la edițiile precedente ale Cupei Mondiale

Războiul emisferelor continuă

Nord (Anglia) contra Sud (Africa de Sud), pe 2 noiembrie, la Yokohama. Sud-africanii nu au pierdut nici o finală, câștigând de două ori când au ajuns acolo (1995, 2007). Englezii au procentaj de doar 33%. Au pierdut finalele din 1991 și 2007, dar s-au impus în 2003. În 2007, în Franța, a fost chiar o finală Africa de Sud-Anglia. Springboks au câștigat atunci 15-6. Europenii simt acum că a venit vremea revanșei, mai ales că Anglia e singura echipă neînvinsă la actuala ediție. 

În finala mică, pe 1 noiembrie, se vor întâlni Noua Zeelandă și Țara Galilor. 

Africa de Sud 19
de Allende eseu, Pollard 4 lovituri de pedeapsă și o transformare
 

Țara Galilor 16
Adams eues, Biggar 3 lovituri de pedeapsă, Halfpenny o transformare

 

25-15e rezultatul partidelor directe dintre Africa de Sud și Anglia. Două partide s-au încheiat la egalitate

12-11a învins Anglia pe Africa de Sud în ultimul meci-test, disputat anul trecut în noiembrie, la Londra

„Un meci fizic și tensionat!"

Damian de Allende, marcatorul eseului Africii de Sud, a catalogat disputa cu Țara Galilor drept una foarte grea, în care micile detalii au făcut diferența. 

"A fost un meci foarte strâns, trebuie să recunoaștem meritele Țării Galilor, dar un meci nu poate avea decât o câștigătoare și din fericire aceea am fost noi. Întotdeauna ne dorim să fim în față. Dacă desenezi o linie pe nisip, și reușești să tragi adversarul peste linie, atunci câștigi acele bătălii. Dar după cum am spus, galezii nu au renunțat niciun moment și au vernit în continuu peste noi", a spus centrul Springboks. A vorbit apoi și despre finala cu Anglia. 

"Aseara am văzut Anglia-Noua Zeelandă, englezii sunt foarte puternici și rapizi. Noi avem o zi mai puțin de odihnă și recuperare. Dar de marți, ne urcăm din nou pe cai", a subliniat de Allende. 

„Sunt mândru de băieții mei!”

Warren Gatland, antrenorul Țării Galilor, cel care îi pregătește pe "dragoni" din 2007, a anunțat că la finalul Cupei Mondiale din Japonia va renunța. Își dorea enorm o finală pentru munca depusă în echipă. 

„Sunt mândru de băieții mei, am stat aproape de Africa de Sud pentru mult timp. Ei au fost mai buni pe înaintare, iar noi le-am oferit prea multe lovituri de penalitate în jumătatea noastră. I-am dominat la luptele de aproape, dar probabil că trei dintre cele patru lovituri de penalitate ne-au costat scump. Am pierdut multe puncte în acest fel. Suntem dezamăgiți pentru că am muncit foarte mult", a spus tehnicianul de 56 de ani. 

Apoi antrenorul neo-zeelendez a povestit cum a trăit pe margine ultimele minute. "La 16-16 am fost foarte aproape și am visat că acele trei puncte vor veni la noi. Dar acum nu putem decât să felicităm Africa de Sud, au fost în față tot timpul, au câștigat grămezile, dar nici ai mei nu au făcut pasul în spate. Nu pot decât să fiu mândru de ei", a încheiat Gatland, despre care se vorbește că va prelua naționala țării sale, Noua Zeelandă. 

Vezi și:

CUPA MONDIALĂ // FOTO Surpriză mare la Cupa Mondială de Rugby » Anglia învinge Noua Zeelandă, 19-7, și e în finală

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
cneius
cneius  •  27 Octombrie 2019, 22:28

Daca cistiga Anglia (sper) ar fi editia unde a invins toate cele 3 mari din emisfera sudica!

bazinga
bazinga  •  27 Octombrie 2019, 14:42

I-au prins blestemele francezilor pe galezi,care au mancat cu polonicul....in meciul cu cocosii!Acum,s-a facut dreptate!Africa de Sud va castiga competitia....

adriann_
adriann_  •  27 Octombrie 2019, 14:37

Meci epic, iar gsp e o rusine cand vine vorba de rugby.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close