Prezentarea lotului "Samurai 2020" » Constantin Adam - Când destinul se schimbă într-o zi

Articol de , - Publicat miercuri, 29 noiembrie 2017 09:44

Reperat la Liceul Auto din Călărași, uriașul de 2,01 metri visa să ajungă mecanic. Nu știe să schimbe nici măcar un bec, dar nici nu vrea să învețe. Visează doar la o carieră în canotaj și la o medalie la Tokyo.

Constantin Adam este unul dintre cei mai tineri componenți ai bărcii de 8 plus 1, care la Mondialele din 2017 a venit pe locul 5. România nu mai avusese un echipaj masculin într-o finală mondială de 16 ani. Cu nouă băieți vânjoși și cu un antrenor italian, Antonio Colamonici, podiumul de la Jocurile Olimpice de la Tokyo e un obiectiv cert.. "Visul fiecărui sportiv este câștigarea aurului olimpic", a spus cu glas hotărât uriașul de 2,01 metri.

Anul trecut, el a gustat din farmecul Jocurilor Olimpice, la Rio. "M-a marcat foarte mult ce s-a întâmplat acolo. Când am aterizat în Brazilia nu știam unde sunt, mă gândeam ce caut eu aici, unde e elita sportului mondial, colegii mei vorbeau cu mine, iar eu eram aerian. A fost ceva woow. Doamne ajută ca acum să fie un woow si cu medalia de aur la gât", a povestit Constantin. El a participat la Rio din postura de component al bărcii de patru rame alături de Vlad Dragoș Aicoboae, Marius Vasile Cozmiuc, Toader Andrei Gontaru. Nu au prins finala, dar e o experiență pe care n-o vor uita prea curând.

Pași rapizi

Una care a venit la doar patru ani după ce Constantin Adam s-a apucat de canotaj. "La 16 ani și două luni am luat-o pe acest drum. Eu nu-mi doream să devin sportiv, dar eram la școala din Călărași, la Grupul Auto și acolo au venit antrenorii Daniel Moise și Cornel Nedelcu de la CS Călărași. M-au văzut că sunt înalt, le-a plăcut de mine și m-au chemat. Pe atunci aveam 1,90 m și cam 115-116 kilograme ", și-a amintit canotorul. În cei cinci ani de muncă, Constantin a mai crescut, ajungând la 2,01 m și a dat jos zece kilograme.

Chiar dacă își dorea să ajungă mecanic auto, a îmbrățișat imediat noua provocare. A zăbovit un an la clubul de la Călărași și apoi a fost selecționat în lotul de juniori. "Am început ca vâslaș, singur și am mers foarte bine, am avut unele rezultate". Dintre ele se distinge argintul obținut în 2014, la Campionatul European de juniori în barca de patru vâsle. Însă un concurs pierdut l-a făcut să treacă la rame.

"Luptăm cu mândrie și onoare"

A debutat la seniori în 2016, anul în care a trăit și experiența de la Rio. Sezonul acesta a ajuns în barca de 8 plus 1, iar alături de colegii săi, Cristian Ivașcu, Marius Cozmiuc, Adrian Damii, Constantin Radu, Vasile Bejan, Cristi Pîrghie, Ciprian Tudosă și Adrian Munteanu, a obținut locul șase la CE și locul 5 la CM. Tot de la începutul acestui an se pregătesc cu Antonio Colamonici care a reușit să le insufle o nouă atitudine: "De când a venit s-au schimbat foarte multe, în primul rând mentalul, ne-a dat așa o sclipire, o motivație, când mergem la concurs parcă luptăm altfel, cu onoare, cu mândrie".

În acest an a continuat să tragă și la tineret, unde a ocupat locul 2 la CM și locul 1 la CE. "În canotaj îți trebuie experiență și de la concurs la concurs o găsești, de la fiecare cursă ai ceva de învățat așa n-ai cum să te urci într-o barcă și să reușești din prima. Și îți mai trebuie psihic și fizic, psihicul e cel mai important", subliniază Constantin.

"Mi s-a schimbat viața"

Viața unui sportiv de performanță nu e doar lapte și miere. Unul dintre momentele care l-au mâhnit pe băiatul din Călărași a fost la juniori. "În semifinale la Campionatele Mondiale, colegii mei vorbiseră să nu tragem tare, eu nu am auzit și am dat tot, iar la final, nu mai puteam. Plângeam de efort. Acest lucru ne-a costat pentru că în finală am fost repartizați pe un culoar prost, cu valuri imense". A trecut peste acest moment, iar acum visează la performante mari. Poate la fel de bine conturate ca ale bărcii feminine, care la CM de la Sarasota a urcat pe primul loc. "Ne motivează rezultatele fetelor, vedem că se poate, de ce nu am reuși și noi?".

Până la Jocurile Olimpice de la Tokyo au rămas 967 de zile, iar Constantin Adam și colegii lui muncesc din greu pentru a ajunge în Japonia. Canotajul e un sport dur, care cere mult, însă canotorul spune că ziua cea mai frumoasă din viața sa de 21 de ani este cea în care s-a apucat de acest sport. "Acolo mi s-a schimbat viața, mentalul, tot. Acum urăsc să-mi repar mașina. Atunci eram înnebunit să fiu mecanic auto, îi apreciez pe oamenii care fac această meserie, dar clar nu eram făcut pentru ea", încheie Constantin Adam.

COSR a lansat " Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a 32-a ediții de vară a Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020.

AICI puteți citi toate celelalte prezentări ale sportivilor din programul Samurai 2020

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează