SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ după US Open // Constanță vs diversitate: 3 jucători din ATP au acaparat turneele de Mare Șlem în ultimii 2 ani, dar situația din WTA e complet diferită!

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat luni, 10 septembrie 2018 13:58

În ultimii doi ani, în circuitul masculin, turneele de Mare Șlem au fost câștigate de trei jucători, în timp ce la feminin s-au impus opt jucătoare diferite. 

Turneul de la New York a fost ultimul de Mare Șlem al acestui sezon. Naomi Osaka și Novak Djokovic (3 ATP) și-au trecut numele în dreptul câștigătorilor.

Dacă în circuitul masculin sezonul acesta a însemnat o reconfirmare pentru Federer (2 ATP) Nadal (1 ATP) și Djokovici, în cel feminin au existat trei câștigătoare în premieră a unui trofeu de Mare Șlem: Caroline Wozniacki (2 WTA), Simona Halep (1 WTA) și Naomi Osaka (7 WTA), în timp ce Angelique Kerber (3 WTA) și-a trecut în palmares al treilea turneu de acest gen.

Dacă privim și spre 2017, în circuitul masculin Roger și Rafa și-au împărțit egal turneele de Mare Șlem, în timp ce la feminin au existat patru jucătoare diferite care s-au impus: Serena Williams (16 WTA), Jelena Ostapenko (10 WTA), Garbine Mugurza (14 WTA) și Sloane Stephens (9 WTA).

Din 1937-1938 nu s-a mai întâmplat în circuitul feminin să existe în două sezoane consecutive opt jucătoare diferite câștigătoare de Mare Șlem.

"Rivalitatea cu ei m-a făcut să fiu jucătorul care sunt azi"

În circuitul masculin în ultimii zece ani în turneele de Mare Șlem s-au impus doar șapte jucători: Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray, Stan Wawrinka, Juan Martin del Potro și Marin Cilic.

"Poate acum zece ani aș fi spus că nu sunt deloc fericit pentru că fac parte din această eră cu Nadal și Federer. Dar acum chiar mă bucur pentru că îmi dau seama că rivalitatea cu ei m-a făcut să fiu jucătorul care sunt azi.

Am mare respect pentru ce au reușit ei pe teren, dar și pentru felul în care sunt în afara lui. Ne-am împins unii pe alții spre limitele noastre de fiecare dată când am jucat unul împotriva celuilalt. Pentru mine, să-i înfrunt pe Nadal și Federer este ultima provocare. A trebuit să îmi dau seama devreme în cariera mea, când pierdeam mai toate meciurile jucate cu ei la turneele de Mare Șlem, ce trebuie să fac pentru a-mi îmbunătăți jocul ca să pot câștiga aceste confruntări.

Cred că aceea a fost una dintre cele mai importante perioade din viața mea, iar evoluția mea le-o datorez lor!", a spus Novak Djokovic. 

"Dacă mi-ar fi spus cineva în februarie, când am fost operat la cot, că voi câștiga Wimbledon, Cincinnati și US Open, mi-ar fi fost greu să-l cred. Dar,mereu a existat o parte în mine care spera să atingă din nou un nivel înalt de tenis"
Novak Djokovic

51 de trofee
de Mare Șlem au cucerit în total Roger Federer (20), Rafael Nadal (17) și Novak Djokovici (14) 

Vezi și: A început "vânătoarea"! » Novak Djokovic a câștigat al 2-lea Slam consecutiv. Îi poate depăși pe Nadal și Federer?

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează