SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIONILOR

Stefanos Tsitsipas, complicatul talent tânăr » TOTUL despre noul campion de la ATP Finals: „Am fost la o respirație de moarte!”

Articol de - Publicat luni, 18 noiembrie 2019 14:11

Proaspătul câștigător al Turneului Campionilor, Stefanos Tsitsipas (21 de ani, 6 ATP) are preocupări multiple, aptitudini excepționale pentru tenis, dar și probleme de încredere și de relaționare.

  • Stefanos Tsitsipas a câștigat Turneul Campionilor, după ce l-a învins pe Dominic Thiem (26 de ani, 4 ATP), scor 6-7(6), 6-2, 7-6(4), în finala de la Londra.

Stefanos Tsitspas e un puzzle cu multe piese și e nevoie de mult timp pentru a le pune cap la cap și pentru a înțelege ce este cu acest băiat de 21 de ani care tocmai ce a câștigat unul dintre cele mai prestigioase trofee ale tenisului masculin.

A făcut cunoștință cu tenisul la trei ani, pentru că ambii părinți aveau legătură cu acest sport, tatăl era antrenor, iar mama fostă jucătoare. La început îl acompania pe tatăl său, iar la șase ani deja era la un club din Atena, însă mergea în același timp la înot și fotbal. Decizia de a se concentra doar pe tenis a venit la zece ani. 

„Eram într-un cantonament în Franța, iar el a jucat foarte bine. Într-una din nopți s-a trezit și mi-a spus: «Tati, vreau să devin jucător de tenis, să lupt pentru trofee pentru că îmi place provocarea pe care o găsesc în fiecare zi pe teren», a povestit Apostolos Tsitsipas într-un interviu.

Două momente care i-au schimbat viața 

O altă decizie importantă a venit la 12 ani. Până atunci, el lovea reverul când cu o mână, când cu două. I-am spus la un moment că e ultima zi în care te las să joci cum vrei tu. Hotărăște-te, iar eu voi respecta hotărârea ta. Îmi aduc aminte că a avut multe dubii, însă până la urmă a rămas la un rever cu o mână", a mai spus tatăl grecului.

N-a fost o perioadă prea ușoară, familia lui Stefanos a avut probleme financiare pentru a-i susține cariera juniorului, iar o parte din ajutor a venit de la Alla, mătușa lui, după cum a povestit grecul în The Telegraph.

Apoi, la 16 ani, a trecut printr-un moment care i-a schimbat viața, el și un prieten au fost salvați de Apostolos de la înec. „Am fost la o respirație de moarte, iar acest lucru m-a trezit și m-a făcut să-mi dau seama care sunt lucrurile importante în viață. Nu mi-a mai fost frică de nimic după acel episod, care m-a făcut să fiu mai înțelept, mai puternic fizic și mental", a povestit el pentru The Times. 

O schimbare care s-a văzut și pe terenul de tenis. „După o înfrângere plângeam mult sau chiar reacționam mai rău. Mă speriam și fugeam de părinții mei, mă ascundeam ca să nu mă găsească. Mă simțeam rușinat și mă duceam după vreo mașină, unde stăteam câte o oră sau mai mult. Uram să pierd, simțeam că a venit sfârșitul lumii. Doar mama reușea să mă calmeze spunându-mi că totul e în regulă, dar că data viitoare să încerc să fiu mai bun", s-a destăinuit el. 

Primul pe listă a fost Djokovic

Și a fost din ce în ce mai bun, în 2016 a devenit profesionist, iar în 2018 anul în care a făcut pasul de la challenger la turneele mari și a intrat în Top 100. A fost de asemenea sezonul în care a fost considerat revelația anului, reușind să-l învingă la Toronto pe Novak Djokovic, să joace două finale și să câștige trofeul de la Stockholm și pe cel de la Milano, în competiția NextGen.

În toate discuțiile despre viitorul tenisului după retragerea lui Federer, Nadal, Djokovici, numele grecului apare mereu în discuție. Iar victoriile sale de la începutul lui 2019 nu au făcut decât să întărească aceste păreri. În ianuarie a ajuns până în semifinale la Australian Open, după ce a trecut de idolul său, Roger Federer, în „optimi". „Mă consider un jucător de tenis agresiv, niciodată nu mă retrag în defensivă, mereu am piciorul pe accelerație", se caracteriza atunci Stefanos.

Până în luna iunie a mai bifat câteva borne, a intrat în Top 10, a mai evoluat în două finale, a atins poziția a cincea în ierarhia mondială și l-a învins pe Rafael Nadal pe zgură, la Madrid, și a mai câștigat două trofee.

Cumpăna de la mijlocul anului

La Roland Garros a suferit o înfrângere dură în optimi de finală în fața lui Stan Wawrinka, iar încrederea pe care o adunase parcă s-a spulberat dintr-o suflare. „În vară am avut o perioadă în care m-am îndoit mult de mine. Am crezut că nu sunt o persoană bună, că nu sunt interesant", a spus el.

Momentul de cotitură al sezonului a venit la US Open, când a fost învins în primul tur de Andrei Rubliov. 

Am mai rămas șase sau șapte zile acolo și am analizat multe lucruri și am văzut de ce am nevoie cu adevărat în viața mea. Am decis că vreau să-mi trăiesc viața așa cum vreau eu, nu cum vor alții A trebuit să fac pace cu mine. M-am concentrat pe lucrurile care nu merg bine pe termen scurt, nu pe viitor. Luam lucrurile prea în serios, puneam prea multă presiune pe mine, am înțeles că nu pot câștiga un trofeu în fiecare săptămână și că și atunci când pierzi poți să te și bucuri", s-a destăinuit el.

Cum stă în întâlnirile cu Big 4

NUMEPALMARES
Roger Federer2-2
Rafael Nadal1-5
Novak Djokovici 2-2
Andy Murray0-0

Și a mai luat o decizie. Să stea departe de rețelele sociale. Copil al internetului, cu canal de YouTube și pasionat de fotografie, el a recunoscut că unul dintre motivele de stres avea legătură cu viața sa online. „Nu mă mai uit din jumătate în jumătate de oră pe Instagram, așa cum o făceam înainte. Acest lucru mă înnebunea și mă stresa. Am șters toate aplicațiile de pe telefon, cu excepția celei de mail și de Whatsapp, iar asta s-a văzut în comportamentul meu și în felul în care mă simt. Simt că pot să fiu mai sociabil cu oamenii din jurul meu. Cred că e una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat" a spus Stefanos. Acum agentul său se ocupă de partea online a profilului său.  

Finalul de sezon i-a arătat că aceasta este calea. A ajuns în finală la Beijing, unde a fost învins de Dominic Thiem, iar duminică a devenit unul dintre cei mai tineri jucători care s-a impus la Turneul Campionilor, trecând în finală chiar de austriac, după o finală de înalt nivel. „Sunt foarte emoționat, nu-mi imaginam că anul meu se va încheia atât de frumos. Nu am cuvinte să explic cum mă simt. Încă mă văd în fața televizorului urmărind acest turneu, iar acum, că l-am câștigat, este incredibil", a spus el.

Cariera lui de până acum a fost condimentată și cu episoade mai puțin vesele, rivalitatea dusă la extrem cu Daniil Medvedev, declarațiile pripite despre tot felul de subiecte, momentele de furie extremă, a distrus o pereche de câști după un game set pierdut sau cel în care s-a lovit de mai multe ori în cap într-un meci cu Zverev la Washington, pentru care apoi și-a cerut scuze. Toate alcătuiesc personajul complex al lui Stefanos Tsitsipas, care anul acesta s-a transformat dintr-o tânără speranță într-o tânără certitudine.

Un război cu istorie 

La Londra, Stefanos Tsitispas a reușit să mai depășească un complex. După cinci înfrângeri consecutive, el a reușit să-l învingă pe Daniil Medvedev. Între cei doi există o istorie nu tocmai plăcută, chiar dacă mamele lor se cunosc bine și sunt prietene.

Totul a început la Miami în 2018, când cei doi au schimbat cuvinte neortodoxe, după meci. Anul acesta, Tsitsipas a spus după ce a pierdut în semifinale la Shanghai că jocul rusului e unul plictisitor. „Nu-l urăsc, doar că nu avem vreo chimie, nu vom ieși niciodată la cină împreună. Îl respect mult, a muncit enorm pentru a ajunge unde e", a spus Stefanos.

„Mereu am fost un luptător pentru că urăsc să pierd, mereu mi-am dorit să fiu cel mai bun. Sunt conștient că dacă vreau să fac istorie în acest sport e nevoie să trec peste momente dificile.

Pentru a câștiga trofeele cele mari e nevoie să te lupți cu durerea, cu frustrarea și cu munca până la extenuare. Sunt dispus să fac toate aceste lucruri, vreau să dau totul pentru a ajunge la acel nivel" 
Stefanos Tsitsipas

Jucători care au câștigat trofeul chiar la debut

ANNUME
1970Stan Smith
1971Ilie Năstase
1974Guillermo Villas
1978John McEnroe
1998Alex Coretja
2017Grigor Dimitrov
2019Stefanos Tsitsipas

Cei mai tineri câștigători ai Turneului Campionilor

NUMEVÂRSTĂ
John McEnroe19 ani
Pete Sampras, Andre Agassi, Lleyton Hewitt20 de ani
Boris Becker, Stefanos Tsitsipas21 de ani

3 titluria câștigat Stefanos Tsitsipas în 2019: Estoril, Marseille și Londra

54-25este raportul dinte victorii și înfrângeri în 2019 pentru Tsitsipas

6,7 milioane de dolaria câștigat în acest sezon Stefanos Tsitsipas din premii ajungând la un total de 9,8 în carieră

VEZI ȘI:

VIDEO+FOTO Finala Turneului Campionilor: Stefanos Tsitsipas l-a învins pe Dominic Thiem, după un meci de poveste

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
weyekristenvan
weyekristenvan  •  22 Mai 2020, 17:23

Ma numesc Kristen Van Weyenberg. Soțul meu m-a lăsat pe mine când aveam 6 luni însărcinată cu fiica noastră în 2016 și s-a mutat cu amanta lui de atunci, nici măcar nu are grijă de noi amândoi. A trebuit să fac 3 schimburi în fiecare zi pentru a-mi plăti facturile și pentru a avea grijă și de fiica mea. Luna trecută am întâlnit un articol online care spunea cum Lordul Zakuza a fost atât de util pentru mulți oameni din restaurarea vieții lor de dragoste distruse. L-am contactat și mi-a spus că îmi va restabili căsătoria în 48 de ore cu puterile sale magice și am crezut în cuvintele sale că soțul meu se va întoarce și „va umbla”, în 48 de ore după ce am contactat Lordul Zakuza, soțul meu a revenit implorând spunând că nu știe ce a venit peste el, că-i pare rău și mi-a promis că nu o să renunțe niciodată eu și fiicei mele din nou, sunt atât de recunoscător pentru el pentru restabilirea căsătoriei mele. WhatsApp acest număr +1 (740) 573-9483 pentru mai multe întrebări dacă aveți nevoie de ajutorul lui.

patratel2019
patratel2019  •  18 Noiembrie 2019, 19:53

Eu m-am bucurat ca a câștigat Turneul Campionilor! Bravo Stefanos Tsitsipas! Mare jucător, mare caracter deși foarte tânăr. Sunt fanul tau de ieri!

robby73
robby73  •  18 Noiembrie 2019, 14:58

Tot la vârsta de 21 de ani, a câștigat și Zverev.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează