SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR / CORESPONDENŢĂ DIN SINGAPORE

Corespondenţă din Singapore » Ziua în care a ieşit totul - Simona Halep este prima jucătoare română care va evolua în finala Turneului Campioanelor

Articol de GSP - Publicat duminica, 26 octombrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 25 octombrie 2014 19:45

În faţa inteligentei şi abilei Agnieszka Radwanska, ea a făcut meciul ideal, punîndu-şi în valoare atuurile într-o formă spectaculoasă. 6-2, 6-2 pentru o nouă întîlnire cu Serena Williams


Sînt clipe în care limbajul corpului transmite mesaje eronate. Sau noi nu ştim să le citim. Sau le interpretăm în funcţie de propriile angoase ori aşteptări. Agnieszka Radwanska intră în sala de la Singapore Indoor Stadium ca un sfinx. Un chip imobil, chiar uşor sfidător, pasul apăsat şi vioi în acelaşi timp. După ea, Simona Halep, cu geanta cu rachete pe umeri ca un rucsac, pare o fetiţă care a fugit de la ora la chimie ca să joace un pic. De aceea parcă priveşte un pic în jos, ca după o poznă. Sau e doar o tentă de temere? Întinde palma spre fetiţa care o va însoţi şi, preţ de cîţiva metri cît merg alături, par de o seamă. Pe chip se iţeşte însă un pui de zîmbet. O semifinală de Turneu al Campioanelor merită asta.

Prima fisură
Aga alege, după tragerea la sorţi, serviciul. O fi bine? O şti ea ceva? Sigur că ştie, chiar multe, dar ce e mai important acum? Primul game se scurge fără emoţii pentru poloneză, la fel şi la Simona, după care meciul se rupe. Iremediabil, dar nimeni nu ştia asta în minutele de început. Apare primul break, în contul lui Halep. Jocul ei e din ce în ce mai aşezat, dar încă mai sînt momente tulburi. Puţine. Limbajul corpului? Ce spune el acum? Spune să rămînem în gardă încă un pic. Să luăm acest break, consolidat imediat, acest scor de 3-1, ca pe o dulce prăjitură cu nuci, dar în care ai putea găsi şi cîteva resturi de coji.

Uraganul Simona
Apoi vine încă un break şi totul începe să se lege atît de bine încît nu mai e loc de temeri. Brusc, Simona are o alură atît de alertă încît nu poţi ţine pasul cu ea nici din tribună, urmărind-o. Ce să mai facă Radwanska, jucătoarea care poate scoate mingi imposibile, care cu o zi în urmă o întorsese pe Şarapova de la 1-5 în setul secund, care mereu găseşte un cîrlionţ de adăugat cîte unei mingi, transformînd-o în păpuşă bună de pus în vitrină? Încearcă, dar şi rezistenţa ei îşi atinge limita în faţa rafalelor de lovituri care vin spre ea cînd într-un colţ, cînd în altul. Se trezeşte cu Simona aproape de ea, de fileu, răsuflînd foc, precum dragonii, grăbită şi eficientă, hotărîtă să nu lase nimic, dacă se poate.

În scurt timp, se ajunge la 5-1 şi Agnieszka, la fel ca toată lumea, încă vede cum îi defilează prin faţa ochilor rever după rever în lung de linie trimis de adversară. Totuşi, opreşte seria de cinci game-uri. Cînd vine momentul să închidă setul, Halep găseşte totul la locul lui, şi serviciul, şi loviturile din spate, şi agresivitatea care taie orice elan de revoltă a celei din faţa ta. 6-2 şi se răsuflă mai liber acum.

Aga, servită cu propriul desert
Setul al doilea continuă însă drumul auriu trasat de primul. Două break-uri la rînd, deja 3-0, ce diferenţă faţă de cealaltă semifinală, în care intriga a fost atît de ascuţită, ca un vîrf de pumnal! Vine apoi un game aşa şi aşa şi Radwanska recuperează un break. Trebuie însă să susţină acest dar aproape neaşteptat, iar în ziua aceasta nu are resursele s-o facă. Nu le găseşte nici în picioare, nici în minte, nici în braţ. Distanţa de 3 lungimi se reface.

Şi, pentru o simetrie necăutată, dar găsită, meciul se va încheia cu un alt 6-2. În ultimele ei două game-uri de serviciu, complet eliberată, cu muşchii destinşi, Simona îi serveşte Agnieszkăi porţie după porţie din propriul desert. Scurte. Un lob. Passing-shot-uri.

Bucuria camuflată
Cînd şi ultima minge ajunge unde trebuie pentru Simona, ea ridică braţele drepte, înspre tavanul încărcat cu beculeţe al sălii, apoi se apleacă de mijloc, muuult, muuult, la fel ca la Roland Garros, după victoria în semifinală, parcă pentru a-şi pune puţin la adăpost emoţiile. Imensa fericire, stropul de lacrimă, uşurarea de a avea, pe final de an, un rezultat care îi confirmă toate eforturile, reuşitele, zîmbetele, chiar şi momentele de derută din acest sezon.

Iar sala o aclamă ca pe regina micuţă care le-a răpit spectatorilor inimile. Altfel de ce ar fi strigat cineva "I love you!" către ea? La 7.000 de kilometri de casă, într-un octombrie călduros şi umed, sub ochii a 12.000 de oameni necunoscuţi, Simona Halep îşi defineşte tot mai frumos cariera.

"A fost prea bună"
Agnieszka Radwanska a lăudat-o pe Simona Halep la conferinţa de presă. "A jucat foarte solid încă de la început. N-a făcut greşeli, toate mingile se întorceau, a schimbat de multe ori direcţia, a jucat foarte lung, a servit excelent. Totul a mers pentru ea, a fost prea bună", a explicat Aga. A fost a şaptea întîlnire dintre cele două, poloneza conducînd şi după meciul de ieri cu 4-3 în întîlnirile directe.

Însă în 2014 au fost trei întîlniri, Simona preluînd conducerea după partida de ieri cu 2-1. Poloneza a ţinut să sublinieze că nu dă vina pe oboseală, avînd în vedere că a jucat vineri un meci de peste trei ore cu Şarapova. "Am făcut totul să fiu pregătită pentru partida din semifinale, mi-ar fi plăcut să am o zi liberă, dar nu este o scuză de care să mă folosesc pentru prestaţia mea", a completat Radwanska. "E mereu dezamăgire după o înfrîngere, dar n-am ce face acum. S-a terminat sezonul şi urmează o perioadă cu plajă şi soare pentru mine".

8 victorii la jucătoare de Top 10 a adunat Simona Halep în 2014, iar în carieră sînt 13 astfel de reuşite

5 înfrîngeri la jucătoare de Top 10 a înregistrat în 2014 Halep, totalul carierei fiind de 21

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează