SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

Cum s-au evitat Novak Djokovic și Rafael Nadal » Final încins de sezon în circuitul ATP

Novak Djokovic în acțiune FOTO Guliver/GettyImages
Novak Djokovic în acțiune FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 22 octombrie 2020 10:28 / Actualizat joi, 22 octombrie 2020 13:58

Circuitul ATP propune în următoarea perioadă turnee tari, cu participare în masă a jucătorilor de top, inclusiv Rafael Nadal și sârbul Novak Djokovic, liderul mondial. 

Pandemia de COVID-19 a bulversat întregul calendar ATP și în timp ce unele turnee tradiționale s-au aflat în imposibilitate de organizare, altele le-au luat locul. Băieții s-au întors pe teren la finalul lunii august, la Cincinnati, iar după ultima competiție de Mare Șlem a sezonului, cea de la Roland Garros, mai au o bucată bună de jucat, una care se va încheia la Londra cu întrecerea celor mai buni opt ai lui 2020. 

Prezența jucătorilor de top este și ea asigurată. Mai ales că, marți, Rafael Nadal, campionul de la Roland Garros, a anunțat că se va întoarce la Paris pentru a disputa turneul de Masters 1000. Spaniolul în vârstă de 34 de ani spusese după triumful pe zgura franceză că nu este sigur dacă va mai juca în acest an. Deocamdată nu se știe dacă va merge și la Londra pentru balul de final. Nadal nu are în palmares nici trofeul de la Paris, nici pe cel de la Turneul Campionilor. 

Matematica lui Novak Djokovic și recordul lui Federer

Liderul mondial, Novak Djokovic, a ales să meargă la Viena și să sară peste competiția din capitala Franței, urmând să participe și la Londra. Sârbul are aproape asigurat primul loc la finalul sezonului, lui Nadal fiindu-i necesare două trofee coroborate cu niște rezultate slabe ale lui Nole pentru a-l depăși în ierarhia mondială. „Dacă ajung până în sferturi de finală la Viena am asigurat primul loc până la începutul lui 2021, ceea ce este obiectivul meu prioritar acum", a spus Novak Djokovic. Diferența dintre cei doi este acum de 1890 de puncte. 

310 săptămâniare Roger Federer în fruntea clasamentului ATP. Djokovic, cu 291 săptămâni pe locul 1, are nevoie să fie lider până pe 8 martie 2021 și va doborî acest record

„Am ales să joc la acest turneu pentru că îmi doresc să adun cât mai multe puncte. La Paris nu aveam cum să acumulez, pe când la Viena am la dispoziție 500. Îmi doresc un avantaj confortabil în clasament la începutul lui 2021”
- Novak Djokovic

291 de săptămânia adunat Novak Djokovic ca lider mondial, el dorind să-l depășească pe Federer, care are 310

În rest, jucătorii din Top 10 profită la maximum de perioada rămasă și s-au înscris aproape în fiecare săptămână la turnee. Pentru Londra, pe lângă Djokovic și Nadal, mai sunt siguri de prezență Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev și Alexander Zverev, ultimele locuri urmând a se completa după turneele care urmează. 

În această săptămână se joacă la Antwerp și la Koln, iar dintre primii zece doar Alexander Zverev și Diego Schwartzman sunt pe tabloul turneului german.

32 de turneecuprinde sezonul 2020 în circuitul masculin, față de 66 câte au fost în 2019

Calendar ATP pentru următoarea perioadă

  • 26 octombrie-1 noiembrie Viena (ATP 500), Nur-Sultan (ATP 250) 
  • 2-8 noiembrie Paris (Masters 1000) 
  • 8-14 noiembrie Sofia (ATP 250) 
  • 15-22 noiembrie Londra (Turneul Campionilor)

Unde evoluează jucătorii de Top 10 până la finalul sezonului

1. Novak DjokovicViena, Londra  
2. Rafael Nadal Paris, Londra? 
3. Dominic Thiem Viena, Paris, Londra 
4. Roger Federeraccidentat 
5. Stefanos Tsitsipas Viena, Paris, Londra 
6. Daniil MedvedevViena, Paris, Londra
7. Alexander Zverev Paris, Londra 
8. Andrey RublevViena,, Paris, Sofia 
9. Diego SchwartzmanViena, Paris, Sofia 
10. Matteo BerrettiniViena, Paris
* pentru Rublev Schwartzman și Berrettini se poate adăuga Londra dacă vor reuși să se califice

WTA
Doar două turnee 

În circuitul feminin, după Roland Garros, au mai fost programate doar două turnee: cel de la Ostrava, care se desfășoară în această săptămână, și cel de la Linz, 9 și 15 noiembrie, de categorie International, dar care nu avea nicio jucătoare de Top 10 pe tablou. 

La competiția din Cehia de categorie Premier participă Elina Svitolina, 5 WTA, ea înclinându-se miercuri în turul al doilea,  și Karolina Pliskova, 6 WTA, în timp ce restul de fete din Top 10 fie și-au încheiat sezonul după Roland Garros sau US Open, fie n-au jucat deloc după reluarea competiției, care a avut loc la începutul lunii august, cum este cazul lui Ashleigh Barty sau cel al Biancăi Andreescu. În acest an, circuitul feminin nu avea parte de un Turneu al Campioanelor. 

23 de turneecuprinde sezonul 2020 în circuitul feminin, față de 59 câte au fost în 2019

Citește mai multe știri din tenis:

VIDEO Decizia radicală a unui cunoscut antrenor de tenis: „Nu mai urmăresc meciurile lui Djokovic! Nu accept când orgoliul devine aroganță”

Julia Goerges se retrage din tenis! Mesajul de suflet al Simonei Halep: „Asta înseamnă că ești fericită. Ținem legătura”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează