SPORTURI  »  TENIS  »  LUMINITA PAUL DESPRE TRADITIE SI INCAPATINARE ENGLEZEASCA

Duminica, ultimul bastion

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 iulie 2007 00:00

Wimbledon-ul s-a schimbat, dar nu suficient pentru a renunta la ziua de pauza din mijlocul turneului. In fiecare an, cind se apropie Wimbledon-ul, ochii se lipesc de prognozele meteo cu un amestec de nadejde si resemnare. O zi in care se anunta doar ploaie usoara e considerata o victorie. Pentru fani, pentru organizatori, pentru jucatori. Primii nu trebuie sa mai care dupa ei umbrele si hanorace, urmatorii sint scutiti sa returneze sute de mii de lire sterline pe bilete, iar ultimii evita perspectiva prea putin interesanta de a sta ore intregi inchisi in vestiar, jucind carti si holbindu-se la geamurile ude.

Editia actuala a cazut victima nazurilor vremii mai mult decit cea din 2006. Simbata, spre exemplu, inceperea meciurilor a fost decalata cu 4 ore si doar doua dispute s-au putut incheia in fereastra ingusta oferita de ploaie. Organizatorii vor fi nevoiti sa dea inapoi spectatorilor 750.000 de lire pentru bilete. Daca meciul campioanei en titre, Amelie Mauresmo, ar fi durat cu 3 minute peste cele 57 din realitate, suma de returnat ar fi scazut la jumatate. Curat ghinion pentru All England Club!

Totusi, aflati cu 90 de meciuri in urma programului, britanicii nu renunta la ultimul bastion al traditiei: ziua de pauza din mijlocul turneului. La Wimbledon nu se joaca in prima duminica, trecuta in calendar drept "odihna obligatorie". Ian Ritchie, directorul executiv al All England, a comunicat cu morga oficiala de rigoare ca "in ciuda cantitatii mici de meciuri incheiate simbata, pot confirma ca sintem in mod suficient in grafic si, de aceea, nu se va juca duminica".

Toate acestea amintesc de celebrul colonel Nicholson din romanul "Podul de pe riul Kwai" al lui Pierre Boulle. Ajuns intr-un lagar japonez de prizonieri alaturi de soldatii sai, el nu renunta nici o clipa la aplicarea regulamentelor militare. Mai mult, va coordona construirea podului cerut de japonezi, supunindu-si la o munca teribila subalternii flaminzi, bolnavi si istoviti. Iar la final va muri incercind sa impiedice dinamitarea "obiectivului" chiar de catre agentii secreti compatrioti. Totul pentru a dovedi rigoarea si superioritatea britanica.

Wimbledon-ul a facut schimbari. Din 2009 va exista un acoperis pentru Terenul Central. Cu eforturi si multa polemica, s-au egalizat premiile intre barbati si femei. A fost scoasa reverenta pe care trebuiau s-o faca jucatorii si jucatoarele inspre loja regala, chiar daca acolo nu se afla nimeni in 98 la suta din cazuri. Modificarile au costat insa mai multi nervi decit in oricare alta parte. si poate e timpul ca supusii Reginei sa iasa din conservatorism macar in materie de tenis. Sa joace duminica. Vor fi scutiti de multe alte incurcaturi.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează