SPORTURI  »  TENIS  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Ilie Năstase și Ion Țiriac, urmăriți pe străzile din Londra: „Mă băgați la pușcărie! Mâncam cu 2,5 dolari pe zi, dormeam în hotel de 3 lire!”

Articol de GSP - Publicat sambata, 21 noiembrie 2020 11:35 / Actualizat sambata, 21 noiembrie 2020 11:53

Ilie Năstase, 74 de ani, primul numărul 1 mondial din istoria tenisului masculin, a fost invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”. Fostul mare jucător de tenis a povestit întâmplări din cariera sa și a dezvăluit că vrea să dea în judecată statul român pentru premiile confiscate de la turneele la care a participat în tinerețe.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de Youtube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Ilie, spui că sportul e în moarte clinică.
- Pentru că nu vrea nimeni. În afară de o federație, două... Tenisul și handbalul din când în când. Nu văd altceva.

- Canotajul.
- Păi, ce mai luăm noi medalii ca pe vremuri la canotaj! Câte 10-12. Încă suntem pentru că o facem cu pasiune. Nu că avem buget. Înțelegi? Se chinuie să câștige o medalie!

- Bine, tenisul n-are deloc finanțare.
- La tenis avem noroc pentru că fetele astea fac bani. Nu le plâng! Primele o sută din clasament fac bani, dar mie mi-e frică de ăia tineri.

Ilie Năstase: „Dau statul român în judecată! Banii îi donez”

- Chiar pe vremea voastră se câștiga bine?
- Am vorbit cu domnul Țiriac... Eu chiar mă gândeam să dau statul român în judecată!

- De ce?
- În perioada în care jucam noi la turneele individuale ne lăsau să luăm banii. Însă la meciurile din Cupa Davis, unde se încasau mulți bani noi luam zero! Noi aveam 2,5 dolari pe zi din care să mâncăm și trebuia să câștigăm finala Cupei Davis.

- Zi-mi... 
- Stăteam în niște hoteluri oribile. Am avut o semifinală odată la Londra și era unul care ne urmărea și unul care lua banii ca să-i aducă în țară. Eram cu Țiriac și Lăzărescu. Și Țiriac îmi zice: "Năstase, spune-i lui Lăzărescu că noi ne mutăm din hotelul ăsta! Mergem lângă Piccadilly". Camera costa trei lire, iar Țiriac ne-a mutat la un hotel unde camera era o sută!

- Aveați un barem de respectat?
- Da. Lăzărescu era înnebunit că o să aibă probleme în țară, că-l băgam la pușcărie. Cum să deconteze el 100 de lire pe noapte, când noi stăteam tot sejurul cu suma aia.

Năstase: "La US Open pe lângă bani am luat și o mașină"

- Și v-ați mutat?
- Ne-am mutat până la urmă, am mâncat ca băieții, i-am bătut pe englezi și când ne-am întors acasă nimeni nu ne-a zis nimic. Chiar m-am gândit să fac un calcul cu câți bani ne-au interzis nouă să folosim în perioada aia și să dau statul român în judecată. Să-mi dea banii și să-i donez copiilor!

- Nu se câștigat ca acum, Ilie... 
- Pentru perioada aia se câștigau bani buni. Erau turnee și de 25.000 de dolari.

- Acum sunt 4-5 milioane de euro.
- În '73 la US Open pe lângă bani am luat și o mașină. Dar cel mai mult am luat la Turneul Campionilor. Câte 50.000 de participare și încă 100.000 de dolari dacă câștigam. Și l-am luat de patru ori. Unul l-am pierdut.

- Erai obosit, era final de an?
- Chiar dacă eram pe final și eram obosit, era o perioadă în care mă simțeam bine. Turneul Campionilor îmi dădea aripi! Și nu mă gândeam niciodată că o să fiu numărul 1, niciodată!

Ilie Năstase a fost unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor '70, fiind numărul 1 mondial în 1973. Printre cele 58 de titluri la simplu, pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. A câștigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975.

Ioanițoaia: "Domnule Țiriac sunteți zgârcit?". Țiriac: "Absolut! Eu nu mai am bani!"

CITEȘTE ȘI:

DINAMO. EXCLUSIV Capcană pentru jucători » Ce se ascunde în spatele planului salvator al clubului și ce înseamnă, de fapt, o nouă insolvență

Cât de rău a pierdut Gigi Becali? 3 jucători au câștigat procesele cu FCSB: care ar putea fi consecințele

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (5)
ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  02 Ianuarie 2021, 18:09
Postat de cornelconasu pe 21 Noiembrie 2020, 12:32

Un jmecher și un gogoman ! E logic care e unul și care e celălalt !

Te bagi in seama!

1ianuarie
1ianuarie  •  21 Noiembrie 2020, 19:04
Postat de mafa pe 21 Noiembrie 2020, 12:36

De ce nu l-ai dat pe Ceausescu si statul comunist de atunci ??... ce patrioti sunteti !!!..crezi ca acuma scoate vreun politic banii din buzunar de la el sa tii dea ??..tot omul de rand plateste prin taxe si impozite abuzive.

Păi pe Ceaușescu toți tractoriștii îl dădeau in judecată.......bă deștepți ne mai credem noi ăștia “dimocrați”!

1ianuarie
1ianuarie  •  21 Noiembrie 2020, 19:03
Postat de cornelconasu pe 21 Noiembrie 2020, 12:32

Un jmecher și un gogoman ! E logic care e unul și care e celălalt !

Măcar sa mai întâlnească nația asta un jmecher și un gogoman ca ăștia doi! Știi vre-un tenismen din Romania ultimilor 40 de ani care sa se fi apropiat de câștigarea unui turneu de Grand Slam? Da noi suntem mai jmecheri decât unii care au fost jmecheri cu adevărat !

Vezi toate comentariile (5)
Comentează