SPORTURI  »  TENIS  »  PROCES

Ion Țiriac, război împotriva egalității sexelor în tenis » Patru procese cu WTA + Ilie Năstase e și el implicat

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat duminica, 19 august 2018 09:48

Ion Țiriac, 79 de ani, patronul turneului de la Madrid, a dat în judecată WTA, organizația care guvernează circuitul feminin, și pe CEO-ul acesteia, Steve Simon.

Fostul jucător de tenis contestă decizia luată de WTA prin care obligă premierea egală a jucătorilor, indiferent de sex, scrie profit.ro. În plus, Țiriac și Năstase l-au dat în judecată pe Steve Simon pentru reacția acestuia la adresa lor, după ce Ilie i-a înmânat trofeul de la Madrid Simonei Halep, în 2017.

"O femeie care lucrează în industria modei câștigă mai mult decât un bărbat. În tenis, lucrurile nu sunt la fel. Contribuția economică pe care o generează circuitul feminin este mai mică în comparație cu cea din circuitul masculin. Am cerut de multe ori ca WTA să stabilească premiile într-un mod rațional și să le echilibreze"
Ion Țiriac, pentru El Mundo

Țiriac a intentat trei procese, în Cipru, România și Spania. În replică, WTA a intentat un proces prin care îi cere românului să renunțe la procesele civile și solicită ca rezolvarea conflictului să fie făcută la instanțele de arbitraj din New York, SUA, potrivit unui acord semnat între WTA și firma care deține drepturile turneului de la Madrid.

1.190.490 €fiecare au luat câștigătorul Mutua Madrid Open 2018, Alexander Zverev, și câștigătoarea, Petra Kvitova

Primul proces intentat a fost în Nicosia, Cipru, în octombrie 2017, iar al doilea a fost la București, în ianuarie. Procesul din România are primul termen pe 21 septembrie, iar la reclamanți apare și Ilie Năstase. Cei doi tenismeni români consideră că reacția lui Steve Simon le-a adus prejudicii de imagine.

"Pentru a-și proteja reputațiile, Năstase și Țiriac au inițiat proceduri juridice în România împotriva WTA și a lui Steve Simon în ianuarie 2018, acuzând că postarea pe Twitter a lui Simon a fost defăimătoare potrivit legislației din România și le-a lezat reputația, onoare, demnitatea și imaginea în România, care sunt protejate de către legea românească. Năstase și Țiriac reclamă de asemenea că prejudiciul lor reputațional a fost exacerbat de faptul că declarația a fost făcută pe website-ul WTA", se arată în documentele depuse de avocații lui Ion Țiriac, potrivit sursei citate.

Context

În mai 2017, Ilie Năstase era în centrul mai multor scandaluri, după declarațiile făcute la adresa copilului Serenei Williams și certurile cu membrii echipei de Fed Cup a Angliei. Fostul jucător era suspendat de Federația Internațională de Tenis, care i-a interzis dreptul de a veni la meciuri. Cu toate acestea, Ilie Năstase a fost cel care i-a înmânat trofeul Simonei Halep, câștigătoarea turneului de la Madrid.

"A fost o finală extraordinară. Le felicit pe Simona Halep şi Kristyna Pliskova pentru prestaţia lor. Singurul lucru care a umbrit ziua de azi a fost faptul că domnul Năstase a fost invitat să participe la ceremonia de decernare a trofeului. Nu avea ce să caute pe teren azi. Este suspendat provizoriu de ITF pentru comportamentul său jignitor. I-am revocat privilegiile de acreditare la evenimentele WTA pe perioada investigaţiei.

El a fost iresponsabil şi este inacceptabil din partea Madrid Open să îi dea un rol oficial. Turneul de la Madrid este de nivel Premier şi trebuie să fie la cele mai înalte standarde de profesionalism. Asta nu s-a văzut azi", a spus Steve Simon într-un comunicat.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  20 August 2018, 07:02
Postat de Muzzi Ciprian pe 19 August 2018, 16:13

***

cum zici ceva de LGBT, cum sare lumea de cur in sus cu discrimnarea! ca sa confirme inca o data ca am dreptate cand zic ca-s spalati pe creier!

102550040693842
Pantagruel Aliosen  •  19 August 2018, 21:07

Salut ziarul de impachetat peste ! Baieti , pregatiti hirtia , vine dimineata un TIR cu somon afumat! Cum la ce bacanie ?!? La voi , la redactie !!!

tipsy
tipsy  •  19 August 2018, 18:20
Postat de Cornel Perju pe 19 August 2018, 17:03

La turneele de grand slam, unde baietii joaca 3/5, premiile trebuie sa fie diferite dar la celelalte turneu unde si baietii si fetele joaca 2/3 premiile ar trebui sa fie egale, mai ales in contextul actual cand competitia la fete este mult mai spectaculoasa decat la baieti. Fara rivalitatea Federer Nadal si fara jucatori tineri cu adevarat valorosi si motivati sa faca performanta, competitia masculina a ajuns de toata jena

Sunt exemple garla de turnee WTA care au supravietuit doar fiindca se jucau in acelasi timp cu ATP`ul in anumite orase, si s-au desfiintat cand s-a schimbat calendarul. Pur si simplu ATP`ul aduce mai multi bani, ceea ce in economia de piata capitalista ar trebui sa insemne premii mai mari, ca teoretic nu mai traim in comunism. Altfel, daca baietii sunt de toata jena, ce sa mai zicem de fete, cu care sterge pe jos serena williams si insarcinata la 36 de ani.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează