Articol de Cezar Titor - Publicat marti, 18 februarie 2025 22:33 / Actualizat miercuri, 19 februarie 2025 09:36
Ion Țiriac, 85 ani, fost sportiv de elită, antrenor, director de turnee, fost președinte al Comitetului Olimpic Român, care a contribuit și la crearea Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA)”, așa cum este caracterizat de L'Equipe, a trimis celebrei publicații o scrisoare intitulată „Destul este destul”.
Scrisoarea fostului mare tenismen vine în contextul cazului de dopaj al lui Jannik Sinner, triplu câștigător de Mare Șlem, suspendat timp de trei luni din circuitul profesionist, după ce a fost depistat pozitiv cu clostebol. Ancheta WADA a concluzionat că Sinner nu a avut nicio intenție și nu a obținut niciun avantaj competitiv din cele două teste pozitive, iar decizia a stârnit un val de reacții negative din lumea tenisului, majoritatea considerând că durata pedepsei este mult prea mică.
În cadrul scrisorii, Țiriac denunță actualul sistem anti-doping, pe care îl consideră inconsistent și prea susceptibil abuzurilor, și speră ca autoritățile sportive să revizuiască temeinic și scutirile pentru uz terapeutic (SUT, excepție medicală care permite unui sportiv să utilizeze o substanță interzisă sau o metodă de administrare pentru motive terapeutice) pentru a restabili toată credibilitatea sportului de performanță. Mai mult, susține că este pregătit să atace pe căi legale pentru mai multă transparență.
Ion Țiriac: „Asta este înșelăciune față de sport, față de tine însuți, față de ceilalți concurenți și față de public”
„Ziua în care WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a acceptat prima excepție numită «SUT» pentru un sportiv care ia substanțe interzise, atunci s-a legalizat complet înșelăciunea. Sistemul s-a prăbușit. Există mii de sportivi, și probabil sute în sportul meu, tenisul, care au până la 14 sau 15 excepții și tot nu au oferit vreun rezultat pozitiv la teste.
Asta este înșelăciune față de sport, față de tine însuți, față de ceilalți concurenți și față de public. Acest sport este trucat, prieteni, trucat serios. Unde se îndreaptă acest sport?! Nimeni nu știe! Dacă autorizăm aceste SUT-uri care pot oferi unui jucător un avantaj de 10, 20, 30% față de competitorul său, care sunt șansele adversarului?
Care este realitatea pe care o vede spectatorul? Cum se va antrena jucătorul „curat” mâine, după ce a pierdut, pentru a se îmbunătăți?”, a transmis fostul mare tenismen în celebra publicație din Hexagon.


