SPORTURI  »  TENIS  »  ATP

EXCLUSIV „Mă stupefiază lipsa asta de interes!” » Ion Țiriac se întreabă de ce România nu are un Alcaraz: „Noi nu avem nici suta aia de copii”

Ion Țiriac / Sursă foto: Cristina Huțu / Facebook@ Țiriac Foundation Trophy
Ion Țiriac / Sursă foto: Cristina Huțu / Facebook@ Țiriac Foundation Trophy

Articol de , - Publicat joi, 29 septembrie 2022 00:15 / Actualizat joi, 29 septembrie 2022 09:35

Ion Țiriac (83 de ani), fostul președinte al Federației Române de Tenis, privește cu jind spre academiile de tenis din Spania și face o comparație dureroasă cu situația existentă în prezent în România.

Într-un interviu acordat recent Gazetei Sporturilor, Țiriac a vorbit despre condițiile existente în țări precum Spania sau Italia, națiuni care au produs în ultimii ani jucători precum Carlos Alcaraz, proaspătul campion de la US Open, sau Jannik Sinner și Lorenzo Musetti, două dintre marile promisiuni ale italienilor. În prezent, cel mai bine clasat jucător român e Nicholas Ionel (257 ATP).

Ion Țiriac: „Ferrero are o academie cu câteva sute de copii. Noi nu avem nici suta aia”

„De ce «Alcatraz» (n.r. - Carlos Alcaraz), cum îl numesc eu, de ce italienii? Pentru că italienii au 130 de turnee de tenis mici, mari, mititele sau măricele. Spaniolii au vreo 170 de turnee și au un Ferrero (n.r. - academia) pe de-o parte, au un Nadal (n.r. - academia) pe de altă parte, au academii peste tot. 

Unde este Academia lui Nadal? De unde a ieșit Alcaraz? A ieșit de la Ferrero. Ferrero mi-a cumpărat mie un turneu, iar apoi a făcut o academie unde are câteva sute de copii. Noi nu avem nici suta aia de copii, mai avem totuși câte o floare, dar fără să avem primăvară. 

(...) Pe mine mă stupefiază lipsa asta de inters față de tineretul român! Copilul ăla de doi, trei, patru ani nu mai știe să meargă, darămite să alerge. E foarte greu, iar dacă nu semeni, nu culegi”, a spus Ion Țiriac, în exclusivitate pentru GSP.ro.

Noi nu am semănat deloc. Noi am semănat ceva pe vremea lui Ilie Năstase, acele turnee ITF de 10k sau de cât erau. Le-am avut când era Ilie președinte, dar s-au terminat cu totul și acum avem spicuiri.

Atâta timp cât această Federație nu o să aibă un președinte plătit, angajat, un secretar general plătit, angajat, vreo cinci ofițeri plătiți, angajați, și o școală de antrenori... suntem zero, la pământ! O recunosc din toate punctele de vedere. Nici până astăzi nu au fost finanțati. Finanțarea pe care au primit-o nu ajunge nici pentru a pune sară sau piper în ciorbă. 

- Ion Țiriac

Carlos Alcaraz, produsul academiei lui Juan Carlos Ferrero

Carlos Alcaraz, liderul ATP în vârstă de 19 ani, e antrenat de Juan Carlos Ferrero, fostul câştigător de la Roland Garros, care deține o academie modernă în Alicante, în sudul Spaniei. Ferrero e omul care i-a șlefuit talentul noului număr unu din ATP, Carlos Alcaraz.

„Mă stupefiază lipsa asta de interes!” » Ion Țiriac se întreabă de ce România nu are un Alcaraz: „Noi nu avem nici suta aia de copii”
Carlos Alcaraz, campion la US Open / Foto: Imago

Chiar dacă, oficial, Ferrero și Alcaraz lucrează din 2018, fostul lider mondial îl observase de mai multă vreme. „E exploziv și e rapid, dar a trebuit să muncească foarte mult să ajungă aici. Când a venit la mine la academie, avea 15 ani și era foarte slab, ca o spaghetto, așa că a trebuit să muncim mult", a spus Ferrero la New York.

„Ținta mea e să-l duc pe cel mai înalt vârf al tenisului. Știu că are potențial pentru a fi unul dintre cei mai mari jucători din istorie, doar trebuie să încercăm”, a afirmat antrenorul.

VIDEO Ion Țiriac, despre moștenirea pe care vrea s-o lase Capitalei: „Ținta mea ar fi să fac un turneu de 500 de puncte la București”

Citește și alte știri din tenis: 

FOTO+VIDEO Restul Lumii la putere! Europa, învinsă pentru prima oară în Laver Cup » Novak Djokovic a pierdut un meci capital

VIDEO+FOTO Copleșitor! Imaginile anului în sport: Federer și Nadal au plâns cot la cot după ultimul meci din cariera elvețianului » Discurs memorabil în fața familiei: „Vă iubesc, să știți că nu sunt trist”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (12)
steeve
steeve  •  30 Septembrie 2022, 10:36

Domnule Țiriac, ne spui și noua ce salarii plătești angajații tai sau foștii angajați? Cum vrei sa-si permită romanii sa-si ducă copii la sport când cu salariile plătite de tine nu pot sa-si cumpere nici teniși chinezești , ca să nu mai vorbim de rachete? Voi trăiți în lumea voastră nu în realitatea de zi cu zi.

wheelwright
wheelwright  •  29 Septembrie 2022, 13:10

Numai prostii debiteaza Tiriac aici. Pai Ferrero a castigat si el ceva din tenis, mult sub Simona si omul si-a facut o academie proprie, privata, din banii lui. La aceste academii parintii platesc sa-si dea copiii, iar uneori cand e unul mai rasarit, primeste bursa si e scutit de taxe. Tiriac e miliardar, atata lucru n-a facut pentru Romania, o academie de tenis pentru copii, unde sa ii invete gratis sau eventual la taxe mici. A fost si el si Nastase presedinte de Federatie. Ce le-a placut sa faca? Turnee cu numele lor pe frontispiciu, turnee pentru straini ca ai nostrii nu au sanse sa ajunga acolo. Ce folos e pentru Romania sa aiba un ATP500 la Bucuresti cu numele lui Tiriac, daca niciun roman nu are vreo sansa. Mai bine ar face Academia de Tenis si ar mai iesi cativa copii, care sa ajunga in Top 100.

pixelplus
pixelplus  •  29 Septembrie 2022, 10:13

Domnule Tiriac De mai bine de 30 de ani sunteti stupefiat de ce se intampla in Spania. Ca Ferrero are scoala de tenis, Nadal de asemenea, dar dumneavoastra ce ati facut? ABSOLUT NIMIC. Pardon ati facut Complexul de lux STEJARII, pe terenul din padurea Baneasa. Cum l-ati obtinut?. Dar daca tot l-ati obtinut de ce nu ati facut acolo o scoala de tenis? Este mult mai profitabil un complex residential. De ce HAGI a facut din fonduri personale academia de fotbal? Pentru ca s-a simtit dator sa intoarca ceva ce tara asta i-a oferit cand s-a format ca fotbalist. "Plangeti" impreuna cu Ilie Nastase dupa arena Progresul, in loc sa construiti o academie de tenis. De cativa ani tot declarati ca veniti cu 250 milioane dar NIMIC. Poate acum in ceasul al doisprezecelea sa porniti un proiect vialbil. Si cum spunea o fosta politiciana: "ciocul mic" Domnilor de la GSP fiti mai agresivi in interviurile cu IT sau IN si intrebatii direct de ce nu s-au implicat in aceste proiecte

Vezi toate comentariile (12)
Comentează