Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 18 martie 2025 15:54 / Actualizat marti, 18 martie 2025 23:08
Julia Vakulenko (41 de ani) și-a găsit curajul să povestească prin ce a trecut pe când era doar un copil, abuzurile suferite timp de trei ani. Interviul face parte dintr-un dosar al celor de la L’Equipe despre partea întunecată a circuitului feminin.
Ideea dosarului a pornit de la suspendarea pe care a primit-o Stefano Vukov din partea WTA pentru abuzuri psihologice asupra Elenei Rybakina.
Jurnaliștii francezi au adunat mai multe mărturii despre abuzuri suferite de jucătoare din partea antrenorilor, iar printre acestea se numără și cea a ucrainencei Julia Vakulenko.

Ea și-a găsit curajul să povestească drama prin care a trecut timp de trei ani, când încă era în formare.
Născută la Yalta, în Uniunea Sovietică, ea s-a mutat la Belgrad la o vârstă fragedă. Campioană U12 și U14 în Iugoslavia la vârsta de 12 ani și numărul 3 european al generației Kim Clijsters, Vakulenko și-a confirmat potențialul enorm câștigând șaisprezece din primele sale șaptesprezece meciuri în circuitul profesionist la vârsta de 15 ani. „Datorită acestui fapt, am obținut un wild card pentru tabloul de junioare de la Roland Garros 1999. Iar acest antrenor s-a oferit să mă însoțească”, a povestit Vakulenko.
Plecase din Serbia în Spania alături de mama sa, la Barcelona, unde se antrena la o academie.
Julia Vakulenko: „Începi să te urăști, îți spui: «Este din cauză că sunt frumoasă, este vina mea»”
Bărbatul în cauză, un fost jucător aflat în Top 50 în anii 1980, a avut grijă de ea timp de câteva luni la academie. „El spunea că știe totul. Așa că mama mea, care nu știa nimic despre această lume, i-a delegat totul. El a organizat totul. Chiar și rezervările la hotel. La Paris, el a fost cel care a decis că vom împărți o cameră. Așa a început totul”, a mărturisit ea.

„S-a întins lângă mine, m-a mângâiat, m-a îmbrățișat”. Ea avea 15 ani, el 41: „Mi-a spus că este foarte îndrăgostit de mine, că sunt a lui, că voi deveni soția lui și campioană doar datorită lui. Întotdeauna a trebuit să mă supun, chiar și când era vorba de sex. Eu eram obiectul lui. A fost multă suferință. Începi să te urăști, îți spui: «Este din cauză că sunt frumoasă, este vina mea». Viața de zi cu zi era un coșmar. Nu voiam să vină dimineața”, a povestit ucraineanca.
Pentru a-și prelungi influența, antrenorul a forțat-o să părăsească academia din Barcelona, unde o antrena, pentru un club privat din regiune. „Eram singură cu el tot timpul. Nu mă lăsa să vorbesc cu ceilalți, îmi verifica telefonul, verifica totul. Dacă nu era mulțumit, putea să nu vorbească cu mine sau să mă antreneze prost. Era foarte manipulator. El a creat această dependență mintală. Eram complet izolată, nimeni nu mă putea ajuta. Nu vedeam o cale de ieșire”, a mărturisit Julia, care acum locuiește la Yvelines, în Franța, și are patru copii.
Cu puțin înainte de a împlini 18 ani, scăparea a venit sub forma unei accidentări, și-a fracturat ambele mâini după ce a lovit cu una un coș de mingi, apoi a căzut pe cealaltă. „Am încetat să mai joc și nu m-a mai luat cu el la turnee. Am vrut să merg mai departe. Și să rămân în viață”.
Urmări asupra vieții de după tenis
Julia Vakulenko a reușit să ajungă numărul 32 mondial în 2007, iar în 2011 s-a retras, dar spune că i-a fost greu să se întoarcă la tenis, că a avut probleme în relația cu mama sa pentru că nu înțelegea cum de aceasta nu a văzut că antrenorul său e un prădător.
Ea a mărturisit că nu i-a spus nimic mamei sale de teama că sponsorii pe care îi avea atunci se vor retrage, că nu va mai primi wild card-uri, cel puțin așa gândea la acea vârstă. Acum le atrage atenția părinților jucătoarelor să fie cu băgare de seama la tot ce se întâmplă în jurul fetelor lor.
Vakulenko a apelat la specialiști pentru a trata o depresie profundă și spune că la început nu a putut vorbi despre cariera sa în mijlocul familiei pentru că a vrut să uite tot acest coșmar.


