SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

VIDEO + FOTO Novak Djokovic - Stefanos Tsitsipas, finala Roland Garros » Sârbul revine uluitor, ajunge la 19 titluri de Grand Slam și continuă lupta cu recordurile

Sârbul Novak Djokovic (34 de ani, locul 1 ATP) și grecul Stefanos Tsitsipas (22 de ani, locul 5 ATP) joacă de la 16:00 în finala Roland Garros 2021 // FOTO: Guliver/GettyImages +24   FOTO
Sârbul Novak Djokovic (34 de ani, locul 1 ATP) și grecul Stefanos Tsitsipas (22 de ani, locul 5 ATP) joacă de la 16:00 în finala Roland Garros 2021 // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat duminica, 13 iunie 2021 19:47 / Actualizat luni, 14 iunie 2021 10:18

Novak Djokovic (34 de ani, 1 ATP) este campion la Roland Garros pentru a doua oară în carieră! Sârbul a revenit uluitor în fața lui Stefanos Tsitsipas (22 de ani, 5 ATP), de la 0-2 la seturi, scor 6-7(6), 2-6, 6-3, 6-2, 6-4.

  • Novak Djokovic ajunge la 19 trofee de Grand Slam în carieră, la unul în spatele lui Federer și Nadal;
  • Djokovic este primul jucător cu cel puțin două victorii în fiecare turneu de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open;
  • Novak Djokovic este doar al 6-lea jucător din era Open care revine de la 0-2 într-o finală de Grand Slam;
  • 4 ore și 11 minute a durat finala. În exact același timp l-a învins Djokovic și pe Nadal, în semifinale.

Stefanos Tsitsipas a fost aproape să devină primul jucător „NextGen” care triumfă într-un turneu de Grand Slam. Grecul a jucat un tenis dominant în primele două seturi ale finalei cu Djokovic. A greșit foarte puțin, dovadă fiind actul secund, în care a comis doar două erori neforțate. În comparație, Nole a greșit de 5 ori mai mult.

Sârbul mai fusese dominat la actuala ediție. Italianul Musetti a avut și el două seturi avans, în „optimi”, iar Nadal îl spulberase în debutul semifinale, când se desprinsese la 5-0.

+20 FOTO

Novak Djokovic, campion la Roland Garros 2021

Dârzenia caracteristică sârbilor l-a făcut să nu renunțe. A luat o pauză de vestiar între seturile 2 și 3, a schimbat echipamentul și a revenit în altă dispoziție. Întregul său joc a devenit mai precis. A servit ideal și nu i-a mai oferit nicio oportunitate de break lui Tsitsipas în tot restul finalei.

6 victoriiare Djokovic în carieră, după ce a fost condus cu 0-2 la seturi

Greșelile au dispărut și ele din jocul liderului mondial, iar Tsitsipas s-a văzut în ipostaza lui Musetti. Italianul în vârstă de 19 ani a aruncat prosopul în decisiv. A abandonat, argumentând că nu avea sens, nu mai putea câștiga vreun punct. Zidul Djokovic s-a înălțat și în fața lui lui Tsitsipas, pentru al 19-lea trofeu de Grand Slam din carieră.

Stefanos Tsitsipas, dezvăluire sfâșietoare după finala Roland Garros » A primit o veste teribilă chiar înainte de a intra pe teren
ROLAND GARROS
Stefanos Tsitsipas, dezvăluire sfâșietoare după finala Roland Garros » A primit o veste teribilă chiar înainte de a intra pe teren

VIDEO Rezumatul finalei dintre Novak Djokovic și Stefanos Tsitsipas

Djokovic, revenirea carierei într-o finală de Grand Slam

Doar 5 jucători au mai reușit să revină de la 0-2 într-o finală de Grand Slam și să câștige trofeul:

  • Dominic Thiem, US Open 2020 
  • Gaston Gaudio, Roland Garros 2004 
  • Andre Agassi, Roland Garros 1999 
  • Ivan Lendl, Roland Garros 1985 
  • Bjorn Borg, Roland Garros 1974

Djokovic, la un trofeu de Federer și Nadal

Victoria de pe zgura pariziană, a doua după cea din 2016, îl duce pe Novak Djokovic la cota 19 în clasamentul turneelor de Grand Slam. În fața sa mai sunt doar rivalii Roger Federer și Rafael Nadal, cu câte 19.

Novak Djokovic - Stefanos Tsitsipas, finala Roland Garros » Sârbul revine uluitor, ajunge la 19 titluri de Grand Slam și continuă lupta cu recordurile

Sursa: Sofascore.ro

FINAL | Novak Djokovic – Stefanos Tsitsipas 6-7(6), 2-6, 6-3, 6-2, 6-4

  • SETUL 5. Este prima finală de Roland Garros cu set decisiv, după cea din 2015.
  • Fanii lui Djokovic domină atmosfera pe Philippe Chatrier. Sârbul răspunde cu un break în game-ul 3.
  • Tsitsipas supravieștuiește în decisiv. Djokovic este însă jucătorul mai lucid și mai proaspăt.
  • Tsitsipas salvează două mingi de break la scorul de 4-2 pentru Nole. Grecul nu renunță la luptă!
  • Novak Djokovic servește în acest moment pentru titlul cu numărul 19 în turneele de Grand Slam. 
Miză dublă pentru finala Roland Garros 2021, Djokovic - Tsitsipas » Nadal, cu ochii pe meci
Roland Garros 2021
Miză dublă pentru finala Roland Garros 2021, Djokovic - Tsitsipas » Nadal, cu ochii pe meci
  • SETUl 4. Jocul lui Tsitsipas s-a prăbușit. Grecul comite tot mai multe erori și acuză dureri la spate. Djokovic nu îi mai oferă puncte gratuite și se desprinde rapid la 2-0. Fanii sârbului se ridică în picioare și scandează ca la derby-urile Partizan - Steaua Roșie.
  • Djokovic închide game-ul 3 cu o „scurtă” executată ca la carte. Tsitsipas a renunțat să mai alerge spre minge.
  • Tsitsipas servește bine în game-ul cu numărul 7 și rămâne în set. 
  • Djokovic împinge finala în setul decisiv!
+20 FOTO
  • SETUL 3. Djokovic pare să aibă probleme medicale. Vitalitatea sârbului nu este la cotele obișnuite. Tsitsipas profită, diversifică jocul, folosește tot mai des și „scurtele”. Grecu domină înfruntarea!
  • Fanii de pe arena Philippe Chatrier au un favorit clar. Între puncte răsună un puternic: „Tsitsipas, Tsitsipas!”.
  • Game-ul cu numărul 4 a fost unul antologic. Tsitsipas a salvat primele 3 mingi de break ale lui Djokovic cu lovituri curajoase, două voleuri și un backhand superb în lung de linie. La a 4-a oportunitate, Novak a fost în control, l-a alergat pe Stefanos dintr-un colț în celălalt al terenului. Într-un final, eroare a venit tot din forehand-ul sârbului. Djokovic a concretizat a 5-a minge de break!
  • Fanii de la Paris îl huiduie copios pe Djokovic, după o răbufnire a sârbului.

  • SETUL 2. Tsitsipas începe cu mult elan. Forehand-ul său continuă să domine schimburile. Djokovic este în dificultate.
  • Grecul nu are nicio problemă pe propriul serviciu. Unghiurile găsite îl încurcă evident pe Djokovic, unul dintre cei mai mari jucători de retur din istorie. Sârbul comite erori neforțate total necaracteristice. 
  • La scorul de 4-2 pentru grec, pe serviciul lui Nole, a avut loc un raliu încântător. Djokovic a pus o „scurtă” impecabilă, dar Tsitsipas a ajuns cu un ultim efort și a plasat o „contrascurtă”, în cross. Djokovic a pierdut game-ul, din cauza unei alte erori neforțate.
  • Tsitsipas încheie setul în stil mare, cu un as. Djokovic cere o pauză de vestiar.

  • SETUL 1. Meciul a debutat cu un game extrem de lung pe serviciul grecului, însă Djokovic nu a obținut breakul. Apoi, s-a mers cap la cap. La 4-3 pentru Tsitsipas, sârbul s-a întins după o scurtă la fileu și s-a rostogolit pe zgură, dar nu a avut probleme fizice, deși a părut puțin zdruncinat. La 5-4, grecul a avut minge de set.
  • Djokovic reușește primul break al finalei. Sârbul stă bine în raliuri și profită de erorile neforțate comise de Tsitsipas.
  • Djokovic are dificultăți de vedere. Zgura intrată în ochi în momentul căzăturii din game-ul cu numărul 8 îi creează probleme.
  • Stefanos nu renunță la luptă și împinge setul în tie-break. Grecul a riscat cu forehand-ul și l-a împins pe Nole în spatele terenului.
  • În tie-break, la scorul de 4-2, Tsitsipas lovește năucitor cu un forehand în lung de linie și se desprinde. Djokovic a revenit incredibil, a fost primul care a avut oportunitate de set, la 6-5. Dreapta grecului a făcut din nou ravagii și a închis actul inaugural! 

VIDEO Rezumatul meciului Novak Djokovic - Rafael Nadal

Citește mai multe știri din tenis: 

Barbora Krejcikova e noua campioană de la Roland Garros » Urmează și finala probei de dublu!

Djokovic, primele declarații după victoria incredibilă contra lui Nadal: „Cel mai bun meci pe care l-am jucat aici” » Val de reacții după semifinala de la Roland Garros

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (32)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  13 Iunie 2021, 22:41
Postat de 1745flo pe 13 Iunie 2021, 20:57

Grecul nu a făcut deloc figurație, a jucat cat a putut si cat l-a lăsat adversarul. Adversar care e probabil cel mai bun din istoria tenisului!

Cel mai eficient din istoria tenisului! Altfel are un tenis extrem de cinic, indarjit, un soi de carenaccio al tenisului. Estetic , tehnic, nimic deosebit. Poate sa castige si 50 de slamuri, pe mine nu m-a incantat niciodata. Bun, nu sunt eu judecatorul tenisului, vorbesc strict personal

danutmarianradu
danutmarianradu  •  13 Iunie 2021, 21:43

sper sa nu ma insel dar in 1974 B.BORG a revenit de la 0-2 la seturi in finala de la Wimblendon cu I.NASTASE, nu la Roland Garros ccum scrie autorul articolului.

1745flo
1745flo  •  13 Iunie 2021, 20:57
Postat de pinguinul_japonez pe 13 Iunie 2021, 18:51

doar cine nu stie cu ce se manaca tenisul poate crde ca Nole nu va castiga acest GS ! Trebuie sa faca figuratie si grecul, doar nu ati fi vrut o finala 3-0 pt Nole ???

Grecul nu a făcut deloc figurație, a jucat cat a putut si cat l-a lăsat adversarul. Adversar care e probabil cel mai bun din istoria tenisului!

Vezi toate comentariile (32)
Comentează