SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU EXCLUSIV

Patrick Mouratoglou, interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei: „Simona Halep se simte în siguranță cu mine. Vreau ce e mai bun pentru ea”

Patrick Mouratoglou vorbindu-i Simonei Halep și consultându-și agenda, el fiind renumit pentru însemnările și fișele pe care le face despre jucătorii săi FOTO Mouratoglou Academy
Patrick Mouratoglou vorbindu-i Simonei Halep și consultându-și agenda, el fiind renumit pentru însemnările și fișele pe care le face despre jucătorii săi FOTO Mouratoglou Academy

Articol de - Publicat marti, 24 mai 2022 09:00 / Actualizat marti, 24 mai 2022 11:46

Patrick Mouratoglou (51 de ani), unul dintre cei mai influenți antrenori din tenisul mondial al ultimului deceniu, a acceptat un dialog amplu și exclusiv cu Gazeta Sporturilor. El a oferit detalii despre colaborarea cu dubla campioană de Mare Șlem, accentuând că este 100% dedicat jucătoarei române pentru ca aceasta să-și atingă toate visurile în tenis. „Nu vreau să-i schimb jocul, ci să scot maximum din calitățile ei extraordinare", adaugă francezul. Românca debutează azi la Roland Garros, primul turneu de Mare Șlem de când cei doi au început colaborarea. 

Fiecare antrenament începe și se încheie cu un zâmbet. Indiferent cât este de intens, frustrant pe alocuri, indiferent cât de mult se insistă pe o anume schemă. Simona scapă un șut în minge când ajunge un pic târziu la o lovitură joasă a partenerului de antrenament de la Academia Mouratoglou, Arnaud Restifo. 

E însă o scânteie care dispare imediat, reia exercițiul cu hotărâre. Alături de ea, mereu cu o rachetă în mână, atent, absorbind orice informație, Patrick Mouratoglou supraveghează fiecare mișcare. Simte când e momentul unei pauze, al unei schimbări în schema exersată.

Este cea mai în vogă colaborare a ultimelor luni, deja dezbătută și disecată până la detalii. O schimbare pe care dubla campioană de Mare Șlem a fost dispusă să o facă, lăsând în urmă rutinele de o viață. "Patrick este cel mai organizat om pe care l-am cunoscut vreodată!", spunea Simona recent pentru Gazetă, descriind o zi de muncă la academia de lângă Nisa și subliniind că s-a adaptat inclusiv antrenamentelor începute la ora 08:30 dimineața, "ceva ce nu am crezut vreodată că o să fac".

Ce vede Patrick Mouratoglou la omul Simona Halep: „Foarte inteligentă, deschisă, blândă, autentică. Educație solidă, cu valori puternice”

Au un plan pe termen lung, menit să o readucă pe Simona Halep în elită, să fie în continuare o candidată de temut la titlurile de Mare Șlem. Patrick Mouratoglou este, în acest moment, probabil antrenorul cu CV-ul cel mai bogat în reușite, postură combinată cu cea de personaj influent în lumea tenisului, cu opinii ferme ca manager și analist, unele dintre ele surprinzătoare. 

După 10 ani în care a avut un parteneriat de succes cu Serena Williams, este în primele etape ale unei noi relații profesionale prestigioase.

Ce își propune alături de Simona Halep: „Cea mai mare reușită pentru mine ca antrenor apare când un jucător își atinge țelurile. Acesta este misiunea mea", a spus el într-un amplu interviu pentru Gazetă, în care a detaliat cum a început colaborarea cu fostul lider WTA, actual 19 WTA, ce a descoperit nou la Halep în această scurtă perioadă și care este filosofia sa de antrenor. „Îmi place să spun că există o metodă per jucător și, ca antrenor, treaba mea este să o găsesc", a punctat el.

- Domnule Patrick Mouratoglou, ce v-a convins să începeți colaborarea cu Simona Halep? Erați familiarizat cu stilul ei de joc, ce lucruri noi ați aflat despre ea în ultimele luni?
- Am văzut-o pe Simona jucând de multe ori de-a lungul anilor. A jucat contra Serenei de numeroase ori. Am avut întotdeauna cea mai mare admirație pentru ea și pentru ceea ce a reușit. De asemenea, i-am apreciat jocul, loviturile, spiritul de luptă. Nu îi cunoșteam personalitatea, dar când am început să discutăm, atunci când a venit la academia mea, am descoperit o persoană deosebită. Foarte inteligentă, deschisă, blândă, autentică. Văd că are o educație solidă, cu valori puternice. În lumea noastră, asta contează foarte mult.

- Și mai ce?
- Apoi am descoperit etica muncii ei, determinarea de a dori mereu să progreseze, să învețe, să devină mai bună, ceea ce este ceva extrem de rar, cu atât mai mult în cazul cuiva care deja a obținut atât de mult. Când am avut șansa unui tablou complet al personalității și jocului ei, în mintea mea nu m-am îndoit deloc.

Patrick Mouratoglou, interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei: „Simona Halep se simte în siguranță cu mine. Vreau ce e mai bun pentru ea”
Simona Halep și Patrick Mouratoglou, Foto: Imago

„Nu schimb jocul Simonei Halep, doar fac unele ajustări"

- Ce au spus oamenii din preajma dumneavoastră?
- De fapt, oamenii din jurul meu m-au sfătuit să devin disponibil pe piață, ceva ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 10 ani, și să iau o decizie în funcție de diferite opțiuni și proiecte disponibile. Le-am răspuns imediat că nu am nevoie să fac asta pentru că proiectul Simonei era ceva care mă împlinea și oricare ar fi fost provocarea, eram gata să o îmbrățișez.

- Planul cu Simona Halep este legat de un joc mai agresiv, este ceva potrivit pentru ea la 30 de ani? Ați fi aplicat aceeași strategie dacă ați fi antrenat-o mai devreme în cariera ei?
- Nu vreau să-i schimb jocul. Simona a avut un succes uriaș cu stilul ei propriu. Facem însă unele ajustări. Scopul meu este să o fac să fie conștientă de atuurile pe care le are și să le folosească în cel mai bun mod posibil pentru a avea succes. Aș fi făcut același lucru și când era mai tânără. Aș fi avut ținta de a scoate maximum din marile ei calități.

- Care sunt cele mai puternice părți ale jocului ei și unde vedeți slăbiciuni?
- Mă concentrez mereu pe forțe, nu pe slăbiciuni. Cred că pentru a avea cea mai bună versiune a oricărui jucător, să-i dezvolți calitățile e mereu mai potrivit decât să te concentrezi pe vulnerabilități. Un Grand Slam se câștigă cu atuurile, cu părțile tale puternice.

- Totuși...
- Simona are ochi grozavi, vede repede, reacționează repede, se deplasează repede. Este, de asemenea, foarte consistentă fiindcă toată viața ei a fost concentrată, profesionistă și și-a dezvoltat această calitate. Când a jucat la cel mai bun nivel al ei, a făcut-o stând aproape de linia de fund, tăind unghiurile.

Mouratoglou: „Simona nu e atât de introvertită”

- Oamenii spun, inclusiv Simona Halep, că sunteți un comunicator grozav și că se încrede în dumneavoastră sută la sută. A fost ușor să vorbiți cu ea, fiindcă admite că este mai degrabă introvertită?
- Nu am nicio problemă să vorbesc cu oricine. Cred că sunt deschis la minte. Nu-i judec pe oameni și vreau în mod sincer să-i ajut. Sunt dedicat Simonei și voi da 100% ca să o ajut să-și împlinească visurile în acest sport. Simona nu e atât de introvertită. Poate să se afle în unele situații și cu persoane pe care nu le cunoaște sau în care nu are încredere, dar am descoperit că poate fi, de asemenea, foarte deschisă și de încredere.

- Aveți unele obiective de atins pe termen scurt sau priviți acest parteneriat ca pe un proiect de lungă durată?
- Nu mă uit la nimic din viață ca la ceva pe termen scurt.

- Ea a menționat și că nu pregătiți meciurile folosind analize video, doar vorbind și ghidând-o. Ce credeți despre analiza video, poate ajuta sau depinde de jucător?
- Folosesc analiza video mult, la fel ca statisticile. Am creat o companie, Mouratoglou Analitics, care oferă analize statistice detaliate ce ajută la dezvoltarea jucătorilor, dar și la studierea și învingerea adversarilor. Felul în care operez cu Simona este însă adaptat la Simona. Primesc sute de informații și decid ce să îi spun și ce nu. Vreau să aibă mereu în minte lucruri simple pe care să le execute.

- Simona pare mai calmă de când ați început să lucrați împreună. E ceva despre care ați vorbit, cu care ați ajutat-o?
- Și eu simt că este calmă. Știe unde mergem, cum mergem. Știe că nu o judec și că vreau ce e mai bun pentru ea, de aceea cred că se simte în siguranță.

Patrick Mouratoglou, interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei: „Simona Halep se simte în siguranță cu mine. Vreau ce e mai bun pentru ea”
Simona Halep // FOTO: Imago

Cum îl vede pe Darren Cahill și care ar fi cea mai mare realizare cu Simona

- Care ar fi, pentru dvs, cea mai mare realizare a acestei colaborări?
- Cea mai mare reușită pentru mine ca antrenor apare când un jucător își atinge țelurile. Acesta este misiunea mea.

- Simona a lucrat câțiva ani buni cu Darren Cahill, care i-a sugerat să încerce să meargă la o academie. E dificil de lucrat cu cineva care menține o relație bună cu fostul antrenor?
- Ei au avut mult succes împreună. Mi se pare ceva grozav că au păstrat o relație bună. Este ceva destul de rar în această lume și spune mult despre personalitățile lor. Sunt oameni buni. Văd acest lucru ca pe o chestiune superpozitivă. Îmi place mult Darren.

- Ce știați despre tenisul românesc înainte de a începe să lucrați cu Simona? Și despre România, în general?
- Am fost o dată la București, la turneul ATP, cu Grigor Dimitrov când îl antrenam. Îmi place orașul. Am avut jucători români la academie, Victor Hănescu și, mai recent, Nicholas David Ionel au petrecut câțiva ani la noi.

„Nu cred în niciun fel de metodă. Fiecare jucător e unic”

- Cum v-ați descrie filosofia de antrenor? S-a schimbat în vreun fel în timp?
- Filosofia mea este cea pe care am dezvoltat-o de-a lungul anilor și am împărtășit-o cu toți antrenorii de la Academia Mouratoglou. Nu cred în metode, de fapt, nu am nicio metodă. Fiecare jucător este unic și merită să fie pregătit și tratat ca atare. Îmi place să spun că există o metodă per jucător și, ca antrenor, treaba mea este să o găsesc. Felul meu de a antrena este bazat pe a avea grijă, a-l asculta, a-l respecta și a-l descoperi pe celălalt fără a-l judeca. Stabilesc o relație foarte strânsă cu jucătorii mei și odată ce am toate piesele puzzle-ului la dispoziție, stabilesc tipul de pregătire ideal pentru ca fiecare să perfomeze și să-și atingă țintele.

- Ce faceți atunci când un jucător vine și cere sfaturi, să fie ghidat?
- Mereu sunt bucuros să răspund, însă este dificil să dai un sfat bun fără să cunoști pe cineva foarte bine. Mulți jucători vin la mine. Când cred că îi pot ajuta, îi pun deseori în legătură cu echipa mea care se ocupă de ceilalți jucători. Stefanos Tsitsipas, Coco Gauff, Holger Rune și mulți alții lucreză cu câte cineva din echipa mea, preparatori fizici, fizioterapeuți, antrenori, persoane care au experiență și care își pot împărtăși filosofia și viziunea.

- Ce variantă preferați mai degrabă: să luați un jucător de la început sau să lucrați cu cineva deja consacrat?
- Îmi plac ambele pentru că reprezintă provocări. Să iei un jucător de la început înseamnă o experiență incredibilă fiindcă e ceva pe termen lung, în plus vezi pe cineva cum crește de la o vârstă foarte fragedă și își atinge visul absolut superb. Mi-a plăcut să particip la dezvoltarea lui Coco Gauff de când avea 10 ani sau a surorilor Fruhvirtova de la 9, respectiv 11 ani.

- Cum e cu jucătorii mai în vârstă?
- Este alt tip de încercare: au mers într-o anume direcție ani de zile, sunt per total mai puțin adaptabili și trebuie să lucreze la detalii pentru a obține diferențe mari.

- Cum abordați situația și cât durează până se vede cum se schimbă lucrurile conform viziunii dvs?
- Nu există reguli. Când un jucător decide să facă schimbări și se dedică total acestui lucru, când depune efort în fiecare zi, atunci știu că este doar o chestiune de timp până când se vor vedea rezultatele. Trebuie să fiu răbdător însă și să accept că e nevoie de ceva vreme pentru fiecare ca să se adapteze noului mod de a juca, până ca acest „proiect" nou să producă rezultatele așteptate. Am această răbdare și voi profita de tot ce se întâmplă, că sunt victorii sau înfrângeri.

2turnee a jucat Simona Halep de când se pregătește cu Patrick Mouratoglou, Madrid și Roma, la primul a ajuns în "sferturi", iar la al doilea a ajuns în turul al treilea

4-2este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Simona Halep de când a început să lucreze cu Patrick Mouratoglou

„Serena Williams este unică. Personalitatea ei e nemaivăzută"

Patrick Mouratoglou, interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei: „Simona Halep se simte în siguranță cu mine. Vreau ce e mai bun pentru ea”
Serena Williams cu ultimul trofeu de Mare Șlem cucerit, la Melbourne în 2017 FOTO Guliver/GettyImages

Patrick Mouratoglou și Serena Williams au avut un parteneriat extrem de fructuos. „Am lucrat împreună zece ani, ceea ce e mult. Relația este puternică. Nu e ușor niciodată când ceva se încheie, dar așa e viața", a spus francezul. Apoi el a vorbit despre ce înseamnă Serena. "Este unică în istoria acestui sport. Nu știu dacă vom mai fi martori vreodată ai unei asemenea dominații pe parcursul a 20 de ani de carieră. Personalitatea ei este ceva ce nu am mai văzut niciodată înainte. Am cel mai mare respect pentru ea, acum însă e timpul să mă concentrez pe Simona", a subliniat el.

Borne importante ale colaborării cu Serena Williams

  • Iunie 2012 începe să lucreze cu Serena Williams, după ce acesta pierde în turul 1 la Roland Garros în fața lui Virgine Razzano, prima sa înfrângere la debut într-un turneu de Mare Șlem 
  • Iulie 2012 Serena Williams se impune la Wimbledon, cucerind al paisprezecelea său turneu de Mare Șlem, acesta venind după o pauză de doi ani 
  • August 2012 Cucerește medalia de aur la simplu la Jocurile Olimpice de la Londra 
  • Iulie 2015 Se impune la Wimbledon, reușind astfel al doilea Serena Slam 
  • Octombrie 2013 Serena încheie anul pe primul loc în ierarhia mondială pentru a treia oară în carieră 
  • Ianuarie 2017 Ultimul trofeu de Mare Șlem cucerit împreună, la Australian Open, al 23-lea al americancei, apoi Serena a devenit mamă în acel an, iar de la revenirea în circuit în 2018 a mai disputat alte patru finale, pierzându-le pe toate

10trofee de Mare Șlem a cucerit Serena Williams în cei zece ani de colaborare cu Patrick Mouratoglou

Cum arată o zi obișnuită din viața antrenorului

Antrenorul francez în vârstă de 51 de ani are o viață extrem de încărcată, dar ce face atunci când nu este prezent la turnee?

 „Merg la Academia Mouratoglou în fiecare zi. Am acolo mai mult de 200 de angajați care se îngrijesc de toate activitățile, inclusiv concerte, există un festival pe care îl organizăm. Avem multe alte proiecte interesante precum UTS, cea mai inovatoare ligă de tenis creată în timpul pandemiei. Când nu călătoresc, mă trezesc devreme, în jur de ora 05:30 dimineața, vin la academie, merg la terenurile de antrenament, îmi petrec timpul cu jucătorii sau în birou cu diverse întâlniri", a dezvăluit el. 

Cine este Mouratoglou: fiul unui industriaș grec se lasă de tenis 

Patrick Mouratoglou, interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei: „Simona Halep se simte în siguranță cu mine. Vreau ce e mai bun pentru ea”

Patrick Mouratoglou, 51 de ani, explică felul în care a ajuns să dețină o Academie, locul unde Simona Halep s-a antrenat în ultima perioadă, ce oferă aceasta și care sunt principiile după care se ghidează

A început să joace tenis la vârsta de patru ani într-o familie care vedea acest sport drept o relaxare la final de săptămână, un refugiu la modă la mijlocul anilor ‘70. „Terenul de tenis devine spațiul libertății mele, singurul domeniu în care mă simt respectat și în care sunt eu însumi", scria Mouratoglou în cartea sa autobiografică despre începuturi.

Însă viața fiului de industriaș grec și mamă franțuzoaică avea să ia altă turnură. Părinții i-au spus atunci când a vrut să dedice mai mult timp tenisului că după ce va obține o diplomă va putea să-i acorde mai multă atenție. 

Pe lângă această piedică, Patrick avea o problemă de dezvoltare fizică, așa că la 15 ani renunță la visul de a deveni jucător de tenis și merge pe calea aleasă de părinții săi, devenind un rebel și obținându-și doar diploma de Bacalaureat, fără însă a continua studiile universitare, optând apoi să lucreze în afacerea familiei.

La 25 de ani era implicat în întreprinderea tatălui său, însă avea ceva care încă îl făcea să viseze că va realiza ceva în sportul pe care l-a iubit de la prima lovitură. Începe să joace din nou și îi vine ideea să pornească un mic proiect care să se adreseze jucătorilor de toate nivelurile.

Patrick Mouratoglou: „Construiesc o metodă de antrenament unică pentru fiecare jucător cu care lucrez”

Doi ani mai târziu are o discuție cu tatăl său și decide să părăsească afacerea familiei și să se dedice complet idei de a crea o academie. „În 1996, pe atunci nimeni nu mă știa în lumea tenisului. Mergeam la fiecare agent și îl rugam să mă ajute, îmi aduc aminte cum le spuneam că «Academia mea va deveni numărul unu în Europa. Ajută-mă acum și te voi ține minte!». Știu că aveam încredere în mine și aveam țeluri înalte ca de obicei. Ce e amuzant e că în acea vreme nimeni altcineva nu credea că voi reuși", a povestit el în cartea „The Coach".

Cel care l-a sprijinit la început a fost australianul Bob Brett, care a fost de acord să fie un soi de girant pentru proiectul lui Mouratoglou. Primul sediu al academiei a fost la Montreuil, "Cei șase ani care au urmat au fost o perioadă pur și simplu exaltată". În acea vreme au început să se adune primii jucători, care apoi aveau să scoată capul în lumea mare.

Patrick Mouratoglou, interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei: „Simona Halep se simte în siguranță cu mine. Vreau ce e mai bun pentru ea”
Patrick Mouratoglou în timpul unui antrenament alături de Simona Halep la Academiei FOTO Mouratoglou Academy

În 2014 achiziționează Sophia Country Club pe Coasta de Azur, încercând construirea celei mai mari baze de antrenament din Europa

După câteva experiențe neplăcute în lumea impresariatului sportiv, Mouratoglou decide să se dedice complet meseriei de antrenor și să vadă mai departe de dezvoltarea academiei sale. Bob Brett pleacă din proiect în urma unor neînțelegeri, iar Patrick rămâne singur cu numele său să-și ducă visul mai departe.

În 2014 achiziționează Sophia Country Club pe Coasta de Azur, încercând construirea celei mai mari baze de antrenament din Europa. Opt ani mai târziu, această năzuință e realitate. "Astăzi Academia Mouratoglou înseamnă un resort care include 34 de terenuri de tenis, două săli de fitness, un centru de medicină sportivă, patru piscine, trei restaurante, un spa, patru terenuri de padel, helipad...", și-a prezentat Mouratoglou realizarea.

E locul care a atras-o pe Simona Halep și în care și-a regăsit plăcerea de a juca tenis. 

„Nu m-am așteptat niciodată să fac acest pas, nici nu-mi dădea prin cap așa ceva. Nu am fost pro academii pentru că nu am crezut că o să pot să fac față unui sistem foarte bine pus la punct, cu o anume oră de trezire, totul riguros, mi-a plăcut mai mult să fiu independentă, dar impactul pe care l-am avut când am intrat acolo și m-am antrenat a fost wow! Deodată am simțit că vreau să fac treaba asta. A fost o experiență deosebită și vibe-ul de acolo m-a ajutat să iau decizia. Nu a fost una ușoară, să schimb toată rutina și modul de viață, dar sunt foarte bucuroasă că am făcut pasul și că am avut această oportunitate", a spus fostul lider mondial pentru Gazetă.

- V-ați început proiectul de la zero în 1996, cum credeți că este văzută astăzi Academia Mouratoglou de lumea tenisului?
- Prefer întotdeauna să îi întreb pe oameni cum văd academia decât să mă întreb pe mine. Ceea ce pot spune este că filosofia Academiei Mouratoglou nu s-a schimbat din ziua 1. La acea vreme, în 1996, toate sistemele care funcționau îi cereau jucătorului să se muleze pe un model existent. Eu nu am crezut că era modul cel mai bun pentru a obține rezultate. M-am gândit că fiecare jucător merită să fie văzut precum cineva unic – pentru că sunt unici – și că merită să aibă un sistem de antrenament croit pentru el.

„Avem 4000 de jucători care vin și experimentează la Academie”

- Cum s-a materializat acest lucru?
- Misiunea noastră este aceea de a da jucătorului cea mai bună șansă de a reuși, de aceea trebuie să creăm o metodă de antrenament unică pentru fiecare dintre ei. Asta este ceea ce am făcut din 1996 și cred că am arătat că rezultatele sunt incomparabile cu această metodologie. An de an, plasăm jucători în Top 3 al juniorilor, iar jucătorii noștri câștigă turnee majore în fiecare sezon. De asemenea, avem jucători în Top 100 ATP și/sau WTA în fiecare an. Asemenea jucători pe care i-am format de la vârste foarte mici sunt Stefanos Tsitsipas, Coco Gauff, Holger Rune, Alexei Popyrin.

- Care a fost ținta principală la început? Credeți că ați atins-o deja?
- Obiectivul meu principal a fost să creez cel mai bun sistem din lume pentru a pregăti jucători și să-i fac să-și atingă propriile ținte. Întâi, cu jucători care aspirau să devină profesioniști, apoi cu cei din circuitele profesioniste, iar în cele din urmă am făcut-o și cu persoane care joacă doar de plăcere. Unul dintre scopurile mele a fost cel de a împărtăși cu oricare dintre ei pasiunea mea pentru tenis. Datorită taberelor noastre, avem an de an mai mult de 4.000 de jucători care vin și experimentează o săptămână sau mai mult la Academia Mouratoglou.

- Începuturile au fost destul de dificile, cum v-ați descurcat?
- Începuturile sunt mereu complicate. În asemenea situații ești testat ca om, ca persoană. Ești capabil să perseverezi? Poți să crezi în tine și în proiectul tău când ești singurul în care trebuie să ai încredere? Poți să continui să crezi și când traversezi perioade dificile? Mi-a plăcut pentru că mi-a format caracterul, mi-a modelat personalitatea. Și pot spune că astăzi mă simt destul de puternic grație tuturor lucrurilor prin care am trecut.

„Nu m-am inspirat din alte academii. Li se cerea jucătorilor să se adapteze unui sistem, nu era OK”

Patrick Mouratoglou, interviu exclusiv pentru cititorii Gazetei: „Simona Halep se simte în siguranță cu mine. Vreau ce e mai bun pentru ea”
Privire de sus asupra Academiei din apropiere de Nisa FOTO Mouratoglou Academy

- Ce oferă Academia Mouratoglou jucătorilor care vor să vină și să se pregătească aici?
- Noi propunem două programe principale. Primul este un program de tenis și școală, un proiect de viață despre care sunt mândru să spun că are extrem de mult succes. Punem școala și tenisul pe același nivel ca importanță și ne bucurăm când majoritatea jucătorilor noștri ajung la cele mai bune universități americane. Ceilalți ori ajung la universități de top, ori își încearcă șansele în circuitul profesionist. Suntem total responsabili pentru viitorul acestor adolescenți și ne asigurăm că sunt pregătiți să reușească în viață.

- Și celălalt?
- Celălalt program este legat de taberele de tenis. Constă în a experimenta ce oferă Academia pentru o săptămână, o lună sau mai mult începând de la o săptămână de pregătire. Nu este vorba doar despre tenis, ci de a trăi o experiență unică. Oricare ar fi vârsta ta, nivelul sau ambițiile legate de tenis, ești considerat și tratat ca un profesionist.

- Ați avut un model de academie de care să fi fost inspirat sau a fost proiectul dumneavoastră întreg, ideile dvs?
- Nu m-am inspirat de la alte academii pentru că, din punctul meu de vedere, nu îi luau în considerare pe jucători așa cum ar fi trebuit. "Încadrează-te în sistem!", asta li se spunea, iar eu nu mă simt confortabil cu această abordare.

- Primul nume care a țâșnit de la academie a fost cel al lui Marcos Baghdatis, urmat de alții, cum a crescut proiectul peste ani? Ați lucrat cu mulți jucători, de ce realizări sunteți cel mai mândru?
- Am început cu un grup de jucători pe care i-am descoperit în 1998. Marcos Baghdatis și Gilles Muller, care au ajuns amândoi numărul unu mondial la juniori. Mai târziu s-au alăturat Paul-Henri Mathieu, Mario Ancici, Serghei Stahovski, Pauline Parmentier, Hicham Arazi, Ivo Karlovici și mulți alții. Marcos a fost primul care a ieșit în evidență, atingând o finală de Mare Șlem și o semifinală în același an, 2006. Istoria Academiei Mouratoglou însă este rezultatul multiplelor succese ale multor jucători, al clădirii multor tineri care au ajuns în top.

"La început am închiriat două terenuri în suburbiile Parisului, câțiva ani mai târziu întreaga bază, apoi am reușit să deținem una până la a revela în 2016 proiectul extraordinar din sudul Franței, de lângă Nisa, cu 12 hectare de facilități unice în Europa" 

"Fanii tenisului sunt foarte conservatori. Le place tenisul așa cum este și nu vor să vadă nicio schimbare. Ar trebui să respectăm acest lucru și să lăsăm tenisul așa cum este. În același timp însă, ar trebui să propunem și un tenis diferit, care să fie mai imersiv, mai antrenant într-o ligă diferită care să aducă la bord fani noi, mai tineri" 
- Patrick Mouratoglou

40.000 de eurose ridică costul pregătirii pe un an de zile la Academia lui Patrick Mouratoglou pentru un junior

70 de milioane de euroa fost investiția pentru a construi Academia de la Nisa, conform Reuters

„Tenisul este într-un loc bun și într-un loc rău"

Patrick Mouratoglou a vorbit de mai multe ori despre nevoia de schimbare în tenis. Cum vede el viitorul acestui sport? "Tenisul este într-un loc bun și într-un loc rău. Bun pentru că avem superstaruri și miliarde de fani peste tot în lume. 

Rău pentru că fanii sunt tot mai în vârstă, 61 de ani media, și nu recrutează suporteri noi. Nu este o situație sănătoasă", a explicat el pentru Gazeta Sporturilor.

Inovații pe bandă rulantă

De-a lungul anilor în care a activat în tenis, Patrick Mouratoglou a fost mereu în pas cu noile tendințe. În timpul pandemiei, la academia sa de la Nisa a organziat UTS, Ultimate Tennis Showdown, implementând reguli noi pentru a face tenisul mai atractiv. „Am creat acest format nou, UTS, și am avut șansa ca jucători foarte buni să participe la el: Zverev, Medvedev, Tsitsipas, Thiem, Goffin, Auger Aliassime, Schwartzman. Le-a plăcut la nebunie. La fel fanilor. 

Am avut transmisiuni live din prima zi în peste 100 de țări de peste tot în lume, am ajuns la milioane de oameni și avem deja 1,5 milioane de fani pe rețelele sociale după patru turnee. Acum ne organizăm pentru a transforma totul în ceva durabil, într-o adevărată ligă a tenisului", a explicat el.

Citește și alte știri despre tenis la Roland Garros: 

VIDEO Moment nemaivăzut la Roland Garros! Culmea îndrăznelii: a întrerupt meciul Mariei Sakkari, dar bodyguarzii nu au putut să-l scoată de pe arenă

Victoria Azarenka, primele explicații după un nou moment bizar la Roland Garros: „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale”

Emma Răducanu, revenire minunată în primul tur de la Roland Garros » Bianca Andreescu e calificată și ea în turul al doilea

Fostul număr 2 WTA, acuzată că ar încuraja invazia rusească din Ucraina: „L-a susținut pe președinte, nu se știu multe lucruri!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează