SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

RAFAEL NADAL - NOVAK DJOKOVIC » VIDEO+FOTO » Djoker s-a întors! Nole îl învinge pe Nadal într-un thriller epic întins pe două zile și revine după doi ani într-o finală de Grand Slam

Articol de - Publicat sambata, 14 iulie 2018 18:08

Novak Djokovic, numărul 21 ATP, s-a calificat pentru a cincea oară în ultimul act de la Wimbledon, după ce l-a învins în semifinale pe Rafael Nadal, numărul 1 mondial, scor 6-4, 3-6, 7-6(9), 3-6, 10-8, într-un meci care s-a întins pe durata a două zile.

Sârbul va disputa cea de-a 22-a finală de Grand Slam din carieră și poate câștiga trofeul cu numărul 13. Adică la numai o lungime de Pete Sampras, locul trei în ierarhia all-time. Nole a reușit prin victoria de azi să se distanțeze în duelul cu Nadal, scor 27-25, cei doi fiind jucătorii care s-au întâlnit de cele mai multe ori în era Open (52).

În finală, Djokovic îl va întâlni pe Kevin Anderson, jucător care vine după un meci-maraton cu John Isner, câștigat în decisiv, 26-24. Sud-africanul se află la cea de-a doua finală din carieră, după ce anul trecut a pierdut în ultimul act de la US Open, 3-6, 3-6, 4-6 în fața lui Nadal.

3 titluriare Novak Djokovici la Wimbledon (2011, 2014, 2015)

Ce s-a întâmplat sâmbătă

Partida dintre Nadal și Djokovic s-a reluat după 14 ore în același ritm în care s-a încheiat vineri seară. Ibericul a început din nou ezitant pe propriul serviciu, având nevoie de 16 minute pentru a-și adjudeca game-ul. Djokovic a reintrat mai greu în meci, fiind evident dezavantajat de pauza forțată de regulament. A izbutit să egaleze după o serie de erori ale lui Nadal, care a câștigat numai două puncte în următoarele trei game-uri. De la 3-3 însă, Rafa s-a dezlănțuit. La 5-3 a servit pentru a împinge meciul în decisiv și a făcut-o revenind de la 0-40 cu cinci puncte consecutive!

La fel ca în setul trei de vineri, în decisiv s-a mers cap la cap, fără break-uri. De data aceasta n-a mai existat însă un tie-break care să îi separe pe cei doi luptători. Djokovic a pierdut numai trei puncte în primele patru game-uri pe propriul serviciu, în timp ce Nadal a pierdut două în primele trei. Tensiunea a crescut însă considerabil pe măsură ce ne apropiam de prelungirile setului 5. Mai întâi Nadal a salvat o minge de break, pentru ca mai apoi Nole să își apere serviciul în două rânduri.

Nole n-a ezitat să se pedepsească după o serie de greșeli neprovocate:

Nole, ce defensivă!

Racheta i-a tremurat serios lui Rafa la scorul de 5-4 pentru sârb, care s-a apropiat la numai două mingi de victorie. Serviciul l-a scos însă din încurcătură pe spaniol. La 7-7 a urmat un game absolut fabulos. Nadal a avut trei oportunități de a face break, însă s-a lovit de fiecare dată de zidul Nole. Sârbul s-a apărat absolut incredibil și, după o luptă titanică de 13 minute, a revenit în avantaj, 8-7.

Profitând de avantajul moral, Nole a forțat imediat pe serviciul spaniolului și și-a procurat prima minge de meci a partidei. Rafa a revenit însă incredibil după un schimb în care a înghețat genunchii fanilor săi. 8-8 și, cu mai bine de cinci ore de joc, deja asistam la a doua cea mai lungă semifinală din istorie la Wimbledon. A două după cea de vineri dintre Isner și Anderson. :)

dieassmxkae6yta

Novak is back!

Nole și-a menținut calmul după ce a irosit prima minge de meci. Și-a câștigat fără probleme serviciul, iar în game-ul imediat următor și-a procurat deja TREI MINGI DE MECI. N-a mai ezitat și a rezolvat soarta partidei încă de la prima oportunitate. Victorie după un meci pe care deja îl putem numi un clasic al tenisului.

Djokovic revine într-o finală de Grand Slam după aproape doi ani de așteptare, de la înfrângerea suferită în fața lui Stan Wawrinka în finala din 2016 de la US Open.

Ce s-a întâmplat vineri

Fanii tenisului își pierduseră orice speranță de a-i mai vedea pe Nadal și Djokovic vineri pe Arena Centrală de la All England Club. Kevin Anderson și John Isner s-au înfruntat într-un thriller de aproape ȘAPTE ORE, câștigat în cele din urmă de sud-african cu 7-6(6), 6-7(5), 6-7(9), 6-4, 26-24. Al doilea cel mai lung meci din istorie la Wimbledon, după celebra confruntare de 11 ore și 5 minute din 2010, când același Isner se impunea în fața lui Mahut cu 70-68 în decisiv.

Nadal și Djokovic au intrat în cele din urmă pe teren în jurul orei 20:00 (22:00 în România) și aveau numai trei ore la dispoziție să încheie partida. O regulă introdusă în 2004, când a fost instalat acoperișul de pe Arena Centrală, împiedică disputarea meciurilor după ora 23:00 (01:00 în România). Singura dată când această regulă a fost încălcată a fost în 2012, la un meci dintre Andy Murray și Marcos Baghdatis. Partida s-a încheiat însă la ora 23:02. :D

Agresivi din start

Din primele schimburi dintre Rafa și Nole ne-am putut da seama că e aproape imposibil ca meciul să se încheie vineri. Episodul 52 al uneia dintre cele mai mari rivalități din istoria tenisului nu poate fi înghesuit în 180 de minute. Djokovic a pus presiune pe Nadal încă din debutul primului set. Ibericul și-a câștigat primele trei game-uri pe propriul serviciu cu mare dificultate, iar la al patrulea a cedat. Nole s-a desprins rapid și a închis primul set cu 6-4.

Meciul s-a încins în setul secund. Rafa a dat din nou semne de slăbiciune propriul serviciu, însă a ”spart” primul și s-a dus la 3-1. Au urmat alte două break-uri, câte unul de fiecare parte. Schimburi din ce în ce mai lungi de parcă s-ar juca pe zgura de la Roland Garros, nu pe iarba rapidă de la Wimbledon. Urmează primul game solid pe propriul serviciu, câștigat la zero, iar Rafa ajunge la 5-2. Nole forțează re-break, însă Nadal salvează două mingi de break și egalează la seturi, 6-3!

Cum să oprești meciul ăsta?

Un lucru e clar: Djokovic s-a întors! După luni întregi în care s-a zbătut să revină la cel mai înalt nivel, sârbul pare în final complet refăcut după operația la cot. Nu poți să îl domini pe Nadal fără să joci la 140%.

Setul trei ne-a ținut cu sufletul la gură. N-am mai avut break-uri, nici măcar mingi de break, însă s-a jucat într-un ritm absolut incredibil. Scrie semifinală în dreptul meciului, dar ne uităm la adevărata finală și la un posibil clasic al tenisului masculin. Nadal trece peste un moment dificil la 2-3, când se vede condus cu 30-0 pe propriul serviciu, grație forehandului irezistibil pe care îl posedă. Novak se salvează și el din aceeași situație la 5-5 și ne îndreptăm spre tie-break.

Prelungiri pe muchie de cuțit

Și ce tie-break! Nadal începe prost, dublă greșeală, însă își recuperează punctul pierdut cu un smash. Sârbul se desprinde la 5-3, însă pierde trei puncte consecutive! Ultimul după 23 de lovituri, câștigat de Nadal cu același forehand. Djokovic e însă MONUMENTAL salvează una, două, TREI MINGI de set! Îl toacă psihic pe Rafa și întoarce tie-break-ul în favoarea sa, 9-8 și minge de set. S-a făcut deja ora 23:00 în Anglia, însă nimeni nu îndrăznește să-i oprească pe cei doi campioni.

Nervii sunt împinși la maxim. Nadal servește prost, însă Djokovic lovește prea lung și e 9-9. Ibericul îi oferă însă o nouă minge de set după un voleu ratat, iar Nole nu mai greșește! 2-1 la seturi, iar meciul se oprește în fluierăturile fanilor. O gură de oxigen pentru Rafa, care venea după un meci în sferturi de aproape cinci ore cu Del Potro.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (89)
1765309433781743
Ionel Lazarescu  •  15 Iulie 2018, 08:16

Într-adevăr mare meci,de povestit nepoților,Nole a revenit după o luptă titanică cu sine și cu boală,tot respectul pentru o nație de luptători!!

th3dog
th3dog  •  14 Iulie 2018, 23:39

pfff ce meci a fost, trebuia sa fie finala putea castiga oricare, nu a fost nicio diferenta intre ei cei mai buni din circuit la ora actuala de departe sunt convins ca fanii Federer s-au bucurat ca a castigat Nole, dar parerea mea e ca ambii il vor depasi la nr de GS-uri pe elvetian. in mod normal Nole ar trebui sa castige finala de maine fara probleme

mosvasile
mosvasile  •  14 Iulie 2018, 20:41

***!Auzi la ei,Rafael Nadal "rudimentar"!Tocmai el!Poate fiindca uneori joaca prea repede, iar unii "proceseaza" mai greu! In toate " top best shoots"-urile,cel putin jumatate sunt faze in care protagonist este Rafael Nadal-printre altele,castigator a 17 turnee de GS!Si de nenumarate ori,finalist!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (89)
Comentează