SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, CAMPIOANĂ LA ROLAND GARROS

Simona enigmă, Simona descifrată » Portretul complex pe care i-l creionează, în culori și nuanțe subtile, presa internațională

Articol de - Publicat miercuri, 13 iunie 2018 09:00

Noua campioană de la Roland Garros și portretul complex pe care i-l creionează, în culori și nuanțe subtile, presa internațională.

Să ne întoarcem cu 4 ani în urmă, când Simona Halep se califica în prima ei finală de Mare Șlem. Începutul lunii iunie la Paris, românca era numărul 4 mondial și își tăia drum drept și sigur spre ultimul act al turneului de la Roland Garros doar pentru a o înfrunta acolo pe Maria Șarapova. Cu o zi înaintea marelui meci, jurnaliștii din toată lumea au completat formularele necesare convocării unei conferințe de presă cu jucătoarea rusă. Pe Halep nu au dorit-o, așa că ziariștii români prezenți la Paris au urmat traseul acelorași formalități, rezultând o discuție cu Simona într-una dintre sălile mici, cu doar câteva rânduri formate din 4-5 scaune din interiorul arenei Philippe Chatrier.

În iunie 2018, Simona, lider mondial cu 30 de săptămâni adunate în dreptul ei la intrarea într-o nouă ediție a turneului, a fost solicitată după fiecare tur în sala mare de presă. Iar după finală a fost nevoie de minute bune până când toți gazetarii interesați să intre și să-și găsească un loc, orice loc, pentru a asista la sesiunea de întrebări și răspunsuri cu proaspăta campioană.

În 2014 însă, cu o săptămână înainte de Roland Garros, cunoscutul ziarist american Peter Bodo îi dedica româncei rânduri scrise cu un spirit de observație ce-și păstrează valabilitatea și la distanță de 4 ani. Atunci, el remarca în revista Tennis profilul blurat pe care îl avea românca, în ciuda faptului că era numărul 4 mondial. "Şi e păcat", nota Bodo, "pentru că jocul lui Halep are mult de recomandat. Este foarte echilibrată, chiar dacă forehand-ul e lovitura ei cea mai periculoasă. Mobilitatea îi sporeşte abilitatea de a deschide terenul. Puţine jucătoare se simt atît de confortabil ca ea schimbînd direcţia. Pare că o face fără efort. Şi nu e o armă secretă volatilă, ci un element de bază în repertoriul ei".

"Neobosită, concentrată, mobilă"

Jurnalistul aprecia că Simona are "instinctele unei mari competitoare pe două niveluri. Primul: face mereu ce e nevoie pentru a cîştiga punctul. Nu mai puţin, nu mai mult. Doar atît. Şi acesta este un har real. Şi al doilea: nu oferă cadouri adversarelor". Dar de ce e un antistar? "Pentru că pune sub lupă vanitatea şi impertinenţa divelor din circuit. Pentru că, într-o eră în care se abuzează de pumnul strîns, e reconfortant să vezi o jucătoare atît de puţin demonstrativă cum este ea. Nu e intimidantă şi nu e o actriţă pe teren. Este, în schimb, neobosită, concentrată şi mobilă", conchidea gazetarul american.

În timp, acesta a urmărit traseul româncei, sesizându-i momentele de strălucire, dar și pe cele de cumpănă. Clipele când s-a etalat la sută la sută și pe cele când a ratat ocazii generoase din cauza unor slăbiciuni posibil de corijat. Rândurile din 2014 păstrează însă savoarea aproape perenului. Sunt bune de recitit. Simona nu s-a schimbat în esența ei, doar și-a completat arsenalul de lovituri, și-a curățat atitudinea de bavurile nervilor contraproductivi, și-a oțelit fizicul și a adunat în jurul ei echipa perfectă.

După triumful la Paris 2018, pentru primul ei titlu de Mare Șlem, media internațională s-a întors din nou spre Simona. Cea de acum, mai matură, mai împlinită profesional, mai senină. Iată cum au descris-o, cum au văzut-o câțiva jurnaliști importanți în publicații prestigioase.

"Dură și vulnerabilă"

Steve Tignor - revista Tennis
"Halep nu a început dintr-o dată să plesnească lovituri câștigătoare. A făcut ceva mult mai dificil: a stabilit un zid. A jucat un tenis în forță, dar nu riscant. A lovit și a alergat, și a lovit și a alergat, și a lovit și a alergat, și a câștigat. A câștigat pe calea cea grea. A fost atât de greu încât Halep a spus că "nu am putut să respir" în game-ul final, dar a făcut toate loviturile pe care trebuie să le facă. Acestea sunt lucrurile care o fac o sportivă și o persoană specială: felul ei de a fi dură și vulnerabilă, emoționată și feroce, fatalistă și stăruitoare, volatilă și consistentă, o perfecționistă și o persoană care e pregătită să accepte înfrângerile și să revină pentru mai mult succes".

"Și-a învățat lecțiile"

Simon Cambers – The Guardian
"Forța vine în toate formele și dimensiunile. La 1,68 metri, oficial, Simona Halep nu e binecuvântată în termenii simpli ai staturii fizice. Dar româna este o atletă sclipitoare, iar când vine vorba despre încredere interioară, există doar puțini care să-i semene. Mulți ar fi aruncat prosopul după trei finale majore pierdute. (...) Halep, în schimb, s-a maturizat, și-a învățat lecțiile, s-a recuperat după altă finală pierdută la limită la Australian Open pentru a deveni, în fine, campioană de Mare Șlem".

"Echilibru și abandon"

Louisa Thomas – The New Yorker
"Halep a devenit sportiva favorită. A fost vorba despre calitatea deplasării ei, cu felul în care i se desprind picioarele de la sol, combinația de echilibru și abandon cu care se aruncă în lovituri. Inteligența, de asemenea, cu care construiește un punct, știind când că facă un pas în stânga pentru a lovi cu dreapta în colțul îndepărtat, știind când să biciuiască un rever în lung de linie. O plăcere de urmărit".

"Adio blestemului"

Alejandro Ciriza – El Pais
"Opinia generală era că românca guverna, la cei 26 de ani ai săi, fără diplomă autentică și cu mult vertij față de înălțimi. Până la ultima ocazie, când a pulverizat ghinionul și a sărbătorit emoționată primul ei mare triumf pentru a fi următoarea în palmaresul turneului după Ostapenko, cea care o lichida anul trecut. Adio blestemului, letonei, înfrângerii contra Mariei Șarapova din 2014. Halep, descrisă drept o persoană care îndură, s-a scuturat de această povară atât de grea, de toate fantomele care o acompaniau. Surâzând, surâzând din toate puterile". 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
steaua1986forever
steaua1986forever  •  13 Iunie 2018, 15:59
Postat de claudiu.h12 pe 13 Iunie 2018, 09:36

Bă haterilor, unde *** sunteti ?!???

probabil prin redactie

nightought
nightought  •  13 Iunie 2018, 09:47

Cine sunt pacalicii astia pe care ii mentioneaza articolul ? Asteptam parerile adevaratilor specialisti Tihi si Simonhalep care ne-au spus de atatea ori ca Simona nu va castiga niciodata un Grandslam !

claudiu.h12
claudiu.h12  •  13 Iunie 2018, 09:36

Bă haterilor, unde *** sunteti ?!???

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close