SPORTURI  »  TENIS  »  WTA DOHA

SIMONA HALEP - ELISE MERTENS // Trei semne de întrebare după înfrângerea lui Halep cu Mertens: de la problemele fizice până la relația cu Van Cleemput + o posibilă problemă în finale

Simona Halep // FOTO: Reuters
Simona Halep // FOTO: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 16 februarie 2019 20:20

Simona Halep, 27 de ani, 3 WTA, a ratat azi șansa de a cuceri primul ei titlu din 2019, fiind învinsă în finala de la Doha de belgianca Elise Mertens, 23 de ani, 21 WTA, scor 6-3, 4-6, 3-6, la capătul unui meci care a durat două ore și șase minute. 

Înfrângerea din finala de la Doha, care vine după o serie foarte bună a Simonei Halep (5 victorii consecutive la Doha și Fed Cup), pune pe tapet câteva întrebări despre evoluția fostului lider mondial. 

1. Au revenit problemele fizice?

Simona a condus cu set și break, dar nu a gestionat deloc avantajul și a fost până la urmă întoarsă de Mertens. Culmea, belgianca era jucătoarea care a disputat cu un tur mai mult în turneu, Simona având prima rundă liberă. 

Halep a părut că plătește tribut problemelor fizice în setul decisiv, când a fost dominată în totalitate de adversara sa. Jocul de picioare al Simonei Halep a avut grav de suferit, generând de la sine o deplasare lentă și ineficientă, semn că Simona nu e nici acum la capacitate maximă după ce a pierdut ultimele luni din 2018 din cauza accidentării la spate.

Prăbușirea fizică a Simonei vine totuși pe fondul unei săptămâni epuizante, în care a obținut două succese vitale în Fed Cup contra Cehiei, în meciurile cu Siniakova și Karolina Pliskova. La doar o zi distanță, Halep a plecat de la Ostrava spre Doha, unde a avut parte de alte partide lungi, cu Julia Goerges și Elina Svitolina. 

Elise Mertens venea la rândul său după două meciuri de Fed Cup, două înfrângeri în duelul cu Franța, pierdut de naționala Belgiei. Mertens a pierdut ambele meciuri de simplu, cu Alizet Cornet, 6-7, 2-6, și Caroline Garcia, 2-6, 3-6. 

2. Rămâne alături de Van Cleemput? 

Relația dintre Simona Halep și belgianul Thierry Van Cleemput e în continuare învăluită în mister.

Simona a declarat în această săptămână că nu a semnat deocamdată un contract permanent cu antrenorul de 50 de ani, care nu și-a făcut deloc apariția pe teren în cele 4 meciuri de la Doha pentru a-i oferi Simonei sfaturi, așa cum se întâmpla frecvent cu Darren Cahill. 

Simona a fost zgârcită cu informațiile la toate interviurile în care a fost întrebată de colaborarea cu Van Cleemput, care, la rândul lui, a fost surprins gesticulând dezaprobator în unele momente ale meciurilor Simonei Halep de la Doha. Semn că relația dintre cei doi mai are mult până să se sudeze. 

3. Lipsă de concentrare în finale? 

Ar fi absurd să fie pusă la îndoială capacitatea Simonei de a se regenera în momentele complicate ale meciurilor. În semifinale, de exemplu, Halep a revenit de la 1-4 în decisiv și s-a impus cu 6-4 în fața Elinei Svitolina.

Totuși, se întâmplă ceva în finale, mai exact în momentele de maximă intensitate de care depind șansele la trofeu? 

Halep a avut 6-3, 2-0 cu Mertens, ratând ulterior, la 3-2, și câteva șanse de a face break și a se distanța la 4-2. Avantajul româncei s-a disipat, iar în decisiv a cedat fizic și a pierdut finala.

Un scenariu asemănător cu cel din ultimul act de la Cincinnati, precedenta finală disputată de Halep, în august 2018. Atunci, jucătoarea noastră a condus-o pe Kiki Bertens cu 6-2, a avut minge de meci în tie-break-ul setului secund, pe care a ratat-o, pierzând apoi categoric decisivul. 

8 finaledintre ultimele 11 jucate au fost pierdute de Simona Halep

Vezi șiIDEO Prima reacție a Simonei Halep după înfrângerea cu Mertens din finala de la Doha: „De asta joc mereu cel mai bun tenis al meu aici” » Mesaj special pentru românii din tribune

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (23)
753720451412471
Andrei Ionescu  •  17 Februarie 2019, 11:08

E doar o parere formata de-a lungul a cel putin 3 ani . 1. Halep e incapatanata ! In meciul cu Mertens trebuia sa-l cheme pe antrenor sa-si spuna observatiile si indicatiile. Era si o influenta benefica pe fond psihic. EA NU si NU! A platit in final! 2. Fizicul nu o ajuta! 3.Serviciul ramane unul mediocru. Un serviciu bun ar aduce puncte! 4.Este prea emotiva! Un psiholog e necesar. 5.Ratari incredibile in situatii foarte favorabile. Lipsa de gandire, de concentrare cand loveste mingea?

adi_stelistul
adi_stelistul  •  17 Februarie 2019, 10:33

A, da, seamana meciul acesta si cu cosmarul din 2017 - Ostapenko. Tot asa, Simona mare favorita, inceput favorabil, impresia unei desprinderi decisive la un moment dat si infrangere in cele din urma.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  17 Februarie 2019, 10:30

Sunt de acord ca meciul seamana cu cel cu Bertens de la Cincinnati. Sunt de acord si ca e posibil ca in finala sa-si piarda din concentrare (imi amintesc si finala de la Roma, dupa o semifinala epica cu Sarapova). Dar daca ar fi castigat turneul si ar fi facut doar act de prezenta in Fed, ca Mertens, sunt convins ca s-ar fi umplut netul de reprosuri. Pentru ca realitatea e ca, desi a jucat un meci mai putin decat belgianca, a avut un numar de minute jucate egal cu aceasta in ultimele 7-8 zile. Pe urma, n-as uita ca miza n-a fost deosebita. Un turneu P10 nu e intre prioritatile jucatoarelor din top (Simona n-a mai jucat o finala P10 de la Moscova, din octombrie 2013 - aproape 5 ani si jumatate). A fost importanta victoria cu Svitolina din cauze legate de rivalitate si pentru un anumit confort psihic (ucraineanca o dominase evident la ultimele meciuri, deci trebuia sa-si demonstreze siesi ca nu e vorba de un complex insurmontabil in fata ei). Pe urma, sa nu eludam factorul "adversara". Mertens a avut o saptamana de gratie. Nu multe jucatoare se pot lauda in cariera cu 3 victorii in 3 zile consecutive la jucatoare din top 10. Sa nu uitam ca Angie Kerber a pierdut inca si mai clar, cu 6-1 in decisiv, iar Bertens n-a avut replica. Lor ce explicatii le gasim? Se intampla, mai ales in turnee de un nivel nu foarte ridicat. E o infrangere, venita dupa niste meciuri destul de convingatoare. Se poate merge mai departe.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează