SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN 2019

SIMONA HALEP - VENUS WILLIAMS // Venus și boala autoimună care o chinuie în circuit: „Mergeam la doctor şi începeam să plâng” + Cum rezistă contra Simonei?

Venus Williams la Australian Open, foto: Guliver/gettyimages.com
Venus Williams la Australian Open, foto: Guliver/gettyimages.com

Articol de - Publicat joi, 17 ianuarie 2019 11:47

SIMONA HALEP - VENUS WILLIAMS // Următoarea adversară  a Simonei Halep la Australian Open, americanca Venus Williams, 38 WTA și 38 de ani, luptă zilnic cu o boală autoimună, care îi provoacă oboseală. Cum o va afecta în meciul cu Simona Halep, lider mondial la 27 de ani, din turul III de la Australian Open, de sâmbătă?

Sindromul Sjogren, o mărturie din 2012

Oboseala era acolo de cîţiva ani, dar nimeni nu putea să-i spună despre ce e vorba. Chiar şi aşa, fără un diagnostic şi simţindu-se deloc în regulă, Venus a rămas între cele mai bune jucătoare ale lumii.

Şi, în tot acest timp, a căutat un răspuns. Acesta a venit cu doar o lună înainte de US Open 2011.

 „Mergeam la doctor şi începeam să plîng. Nu mă puteam abţine”, a povestit Williams cea mare în revista People. „Voiam doar o şansă să joc, voiam să mă simt normal. Pînă la urmă, oricît de înfricoşător a fost diagnosticul, a însemnat şi o uşurare”.

Înfricoşător, într-adevăr, pentru că sindromul Sjogren nu are vindecare.

Cei care suferă de această boală trăiesc toată viaţa cu inflamaţii ale articulaţiilor, oboseală cronică, ochi şi gură uscate. „Nu-mi puteam ridica braţul, racheta parcă era din beton. Nu ştiam ce să fac cu mîinile. Erau umflate şi mă mîncau. Mi-am dat seama că, dacă aş intra pe teren, ar fi un spectacol oribil”, îşi aminteşte americanca.

Cum luptă cu boala?

Încearcă să-şi amelioreze simptomele cu ajutorul unei diete vegetariene, bazată pe lucruri crude, care nu au fost ambalate în sticle, cutii sau conserve. Asta înseamnă fructe, legume, nuci, seminţe şi cereale.

Nimic nu poate fi încălzit la mai mult de 47 de grade, altfel valuarea nutriţională este compromisă. Sugestia începerii acestui regim a venit din partea Serenei, care a descoperit căutînd pe internet că pacienţii suferinzi de fibromialgie s-au simţit mai bine după ce şi-au schimbat modul de se hrăni.

Fibromialgia este similară cu sindromul Sjogren, cauzînd, de asemenea, dureri cronice şi oboseală. De fapt, mulţi pacienţi cu Sjogren au şi fibromialgie, iar destui din cei diagnosticaţi iniţial cu fibromialgie au şi Sjogren.

Cum o afectează contra lui Halep?

Venus Williams s-a calificat în turul 3 de la Australian Open, după două meciuri în maximum de seturi. Primul, cu Mihaela Buzărnescu, 6-7 (6), 7-6 (3), 6-2, foarte greu, apoi cel cu Alize Cornet, 6-3, 4-6, 6-0.

În total, cea mai vârstnică jucătoare de la Australian Open a stat pe teren 5 ore și un minut, destul de mult. Cum o va afecta? În comparație, Simona Halep a stat 4 ore și 46 de minute. Și este cu 11 ani mai tânără!

7 titluri de Mare Şlem are Venus Williams în palmares, 5 la Wimbledon (2000, 2001, 2005, 2007, 2008) şi două la US Open (2000, 2001

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
21lva
21lva  •  17 Ianuarie 2019, 21:27
Postat de Cornel Oproiescu pe 17 Ianuarie 2019, 18:14

Cum poți să scrii un articol într-un ziar central și să fii agramat? Printre altele," î" nu este același lucru cu "â" ! Și nu e o simplă scăpare, ai scris de cel puțin 3 ori greșit, doar într-un scurt articol. Sfat: scrie articolele de pe telefon ( te va ajuta autocorectorul) sau revin-o puțin în clasele primare...

Cornele, ti-ar prinde bine si tie un refresh. "revin-o" ala nu e din limba romana

104037314038471
Cornel Oproiescu  •  17 Ianuarie 2019, 18:14

Cum poți să scrii un articol într-un ziar central și să fii agramat? Printre altele," î" nu este același lucru cu "â" ! Și nu e o simplă scăpare, ai scris de cel puțin 3 ori greșit, doar într-un scurt articol. Sfat: scrie articolele de pe telefon ( te va ajuta autocorectorul) sau revin-o puțin în clasele primare...

bodrin
bodrin  •  17 Ianuarie 2019, 15:06

Intr-adevăr, e mare diferența între 5 ore și 1 minut și 4 ore 46 minute ...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează