SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

Simona Halep nu e singura » Alte cazuri celebre de dopaj în tenis + Pedepsele dictate

Maria Sharapova // FOTO: Imago
Maria Sharapova // FOTO: Imago

Articol de - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 07:23 / Actualizat sambata, 22 octombrie 2022 09:13

Simona Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu. Sportiva din Constanța nu e primul nume mare din tenis care trece prin astfel de momente.

De-a lungul ultimilor ani, jucători și jucătoare importante din circuit au picat testele anti-doping.  Cel mai recent scandal a avut-o în centru pe Maria Sharapova, care nu a mai revenit la forma care a consacrat-o, după pauza de 15 luni.

GSP l-a întrebat pe Mouratoglou care este poziția lui în „cazul Simona Halep” » Răspunsul primit după 6 ore de tăcere
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
GSP l-a întrebat pe Mouratoglou care este poziția lui în „cazul Simona Halep” » Răspunsul primit după 6 ore de tăcere

Maria Sharapova

În 2016, rusoaica, fost lider mondial și de cinci ori campioană de Grand Slam, a picat un test doping la meldonium în ianuarie, în timpul Australian Open, unde ajunsese până în „sferturi”. Pe 12 martie a fost suspendată provizoriu, chiar ea făcând anunțul într-o conferință de presă susținută la Los Angeles. 

În urma investigației făcute de forurile abilitate, pe 8 iunie a primit o suspendare de 2 ani, începând cu 26 ianuarie, data testului pozitiv. Ceva mai târziu, în octombrie, sancțiunea i-a fost redusă la 15 luni, ea revenind pe terenuri la Stuttgart, pe 26 aprilie 2017.

Sara Errani

Italianca, finalistă la Roland Garros 2012, a testat pozitiv la letrozol, iar pe 7 august s-a anunțat că va fi suspendată timp de două luni, proba fiind recoltată în februarie. Errani s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer. 

Agenția italiană antidoping a cerut prelungirea perioadei de suspendare, iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv a ratificat mărirea acesteia la 10 luni.

Petr Korda

În anul în care a cucerit titlul la Australian Open, 1998, cehul a a avut un control pozitiv la nandrolon, un steroid anabolizant. Proba s-a făcut în timpul Wimbledon-ului, dar vestea a apărut în decembrie, când consiliul federației internaționale a decis să nu-l suspende. 

Hotărârea a ajuns la TAS, care a decis o sancțiune de 12 luni și retragere a premiilor și punctelor din momentul picării testului. În 1999, Korda s-a retras din tenis.

Marin Cilic

Croatul a fost găsit pozitiv la niketamidă, un stimulent, în 2013, în timpul turneului de la Munchen. El a fost suspendat timp de 9 luni, după ce ITF a acceptat explicația lui Cilic că a ingerat substanța în niște tablete de glucoză pe care le-a cumpărat de la o farmacie din Franța și că nu a vrut să trișeze. 

De aceea, sancțiunea a fost redusă, altfel s-ar fi întins până la 2 ani. Marin a făcut apel însă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și a obținut o micșorare a pedepsei la doar 4 luni. În 2014, a devenit campion la US Open.

Mariano Puerta

Argentinianul, finalist la Roland Garros 2005, a testat pozitiv prima dată cu doi ani înainte, la clenbuterol, în timpul turneului de la Vina del Mar. A pledat că substanța i-a fost prescrisă de medic pentru astm și suspendarea i s-a redus de la 2 ani la 9 luni. 

În 2005, a picat alt control doping, la stimulentul cardiac etilefrină. Suspendarea a fost de 8 ani, cea mai mare din tenis la acea vreme, redusă însă ulterior la 2 ani.

VIDEO Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

Citește mai multe știri despre Simona Halep: 

Sorana Cîrstea, mesaj pentru Simona Halep: „O spun chiar dacă nu suntem cele mai bune prietene”

Ce urmează pentru Simona Halep, după suspendarea provizorie pentru doping

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează