SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

Fostul doctor de la Dinamo, opinie dură despre Simona Halep: „Nu te mai da «contaminată»!”

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu roxadustat / foto: Guliver/Getty Images
Simona Halep a fost depistată pozitiv cu roxadustat / foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 22:10 / Actualizat duminica, 23 octombrie 2022 09:28

Medicul Adrian Motoacă, specializat în medicină sportivă, fost doctor la Dinamo în urmă cu doi ani, o acuză fără dovezi pe Simona Halep de neglijență în scandalul de dopaj care a bulversat sportul românesc. Acesta e convins că vina îi aparține în totalitate fostului lider mondial din WTA și că orice tentativă de disculpare a Simonei e inutilă. 

Situația delicată în care se află Simona Halep continuă să provoace păreri pro și contra în lumea sportului românesc. Dacă numeroase voci s-au poziționat până acum de partea jucătoarei depistate pozitiv cu roxadustat, Adrian Motoacă vine cu o opinie critică la adresa sportivei, pe care o acuză că nu s-a informat suficient și că nu a colaborat deloc cu personalul medical calificat din România. 

Primele declarații ale lui Ion Țiriac despre „cazul Simona Halep” » Ce solicită miliardarul român
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Primele declarații ale lui Ion Țiriac despre „cazul Simona Halep” » Ce solicită miliardarul român

Medicul Adrian Motoacă, comentariu sever despre Simona Halep: „Ca un «românaș neaoş», a ales calea pierzaniei”

„Nu, domnilor, nu doar Simona a greşit... greşiţi cu toții!

Societatea româneasca e concepută aşa. Am văzut nenumăratele dezbateri pe tema celor două probe antidoping, dar niciuna nu a ajuns la chintesența faptului. Simona, ca un «românaș neaoş» a făcut ceea ce face fiecare dintre noi. Nu s-a informat, nu și-a ales calea singură, a fost sfătuită prost... alegând calea pierzaniei.

De ce Simona, la valoarea ei, nu are în staff un medic specialist de medicină sportivă şi are un ORL-ist (nu sunt 100% sigur, dar se poate verifica)?

De ce Simona, în calitate de sportiv de top și de lot național nu trece pe la INMS (cum e normal pentru restul sportivilor de divizii naționale şi loturi naționale) să îşi facă vizitele medico-sportive, ci doar uneori să îşi ia vreo scutire medicală pentru «presupusele accidentări» (a se vedea doar cazul refuzului de a participa la lotul național în vederea pregătirii Olimpiadei)?”, se întreabă Adrian Motoacă pe contul personal de facebook. 

„Nu te mai da «contaminată»!”

De ce Simona, deși depistată consecutiv la două probe, refuză să pună capul în pământ ştiind că medicaţia respectivă se dă numai în cazuri medicale grave de anemii severe sau la pacienții cu insuficiența renală gravă (vezi de exemplu persoanele dializate)?

Dragă Simo , substanța respectivă e un produs sintetic... Nu poate fi luat din aer, precum viroza, nici din mâncare sau băutură, că nu e nimeni nebun să pună aşa ceva scump şi rar în franzela dobrogeană sau în pufuleți! Nu te mai da «contaminată», că nu suntem într-un film prost apocaliptic!

- Adrian Motoacă, fost medic Dinamo

Specializat în medicină sportivă, Motoacă a activat la echipe precum Viitorul, Unirea Slobozia, Dunărea Călărași Dinamo, dar și la naționala de futsal a României. Acesta a plecat din „Ștefan cel Mare” în toamna lui 2019, după doar câteva luni petrecute la „câini”, din cauza unor disensiuni avute cu fostul antrenor Dusan Uhrin.

Fostul doctor de la Dinamo, opinie dură despre Simona Halep: „Nu te mai da «contaminată»!”
Adrian Motoacă / foto: Arhivă GSP

Ce este Roxadustat, substanță interzisă cu care a fost prinsă Simona Halep la US Open 2022

  • Roxadustat este o substanță interzisă în sport, conform legilor WADA, comercializată în farmacii sub numele de Evrenzo și care ajută în cazuri de anemie;
  • Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sânge face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui;
  • Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți și cicliști, la acea vreme. 

Citește și alte știri despre Simona Halep: 

Primele declarații ale lui Ion Țiriac despre „cazul Simona Halep” » Ce solicită miliardarul român

Mouratoglou își continuă rutina » Prima apariție de la izbucnirea scandalului de dopaj cu Simona Halep. Ce a făcut astazi

EXCLUSIV Simona Halep, testare inteligentă la US Open » Explicațiile specialiștilor: „Se comandă atunci când există informații sau bănuieli, suspiciuni”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (34)
Minos33
Minos33  •  25 Octombrie 2022, 13:26

“Romanas neaos” - cum isi permite individul acesta sa jigneasca romanii? Nici nu trebuie sa fii mare specialist ca sa stii ca aproape toti cei acuzati de dopaj se apara in vreun fel. Asadar, nu doar “romanasii neaosi” fac asa ceva. In plus, doar superficialii vad totul in alb si negru. Exista nuante. Este posibil ca substanta respectiva sa fi ajuns in organismul lui Halep in multe moduri: accidental, din eroarea jucatoarei, a antrenorului sau a medicului, intentionat, in urma unei actiuni a unei persoane (antrenor, medic. Pe Simona o scot din calcul pentru ca nu avea niciun motiv sa faca acest lucru). Toate aceste nuante pot face diferenta intre o suspendare de 4 ani si una de un an sau chiar mai putin. Conteaza. Doar acest neica nimeni da sentinte. Noroc ca nu el va judeca situatia Simonei.

bufnila
bufnila  •  24 Octombrie 2022, 13:03

hahahahha, au ajuns sa vorbeasca Dinamovistii de dopaj :))))))

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  24 Octombrie 2022, 10:59

Pentru el e scumpa si painea expirată, ca lucreaza la Dinamo...Pentru oamenii din tenis nu era mare lucru sa risipeasca un pic substanta asta. Ce sa faci, cand esti mic, gandesti mic...

Vezi toate comentariile (34)
Comentează
Close