SPORTURI  »  TENIS  »  OPINIE

„Simona Halep trebuia să facă asta, chiar dacă ITIA s-ar fi enervat”. Radu Paraschivescu propune un gest-șoc în scandalul de doping

Simona Halep încă așteaptă judecata ITIA
Simona Halep încă așteaptă judecata ITIA

Articol de - Publicat sambata, 03 iunie 2023 17:33 / Actualizat sambata, 03 iunie 2023 19:27

Scriitorul și analistul sportiv Radu Paraschivescu a analizat în emisiunea radio „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” situația în care se găsește Simona Halep, fostul număr 1 mondial din România care acuză ITIA că nu îi oferă șansa la un proces rapid în cazurile de dopaj în care e implicată. 

„E firească nerăbdarea Simonei Halep, care este oprită de la tenis de 7 luni deja. Există un segment profund și numeros de populație care vede în povestea cu Simona Halep o conspirație. Cineva vrea să ne dea la cap, vrea să taie picioarele uneia dintre marile sportive din România. 

Alții își aduc aminte că a mai existat o asemenea cauză națională - pentru că la noi sportivii sau echipele devin cauze naționale, și asta s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de la Sydney, cu Andreea Răducan și nurofenul ei. Și atunci a existat un val de indignare. Și atunci s-au auzit reproșuri scrâșnite la adresa unui for care deposedează un sportiv de o medalie olimpică.

Simona Halep este un nume uriaș în sportul nostru, lucrurile sunt mai nuanțate. Este singurul nostru performer de talie mondială, nu avem altul acum. Reacțiile românilor sunt fascinante în varietatea lor. Am prieteni care vin cu soluții fanteziste, spuse eufemistic”, a explicat Radu Paraschivescu. 

„Simona Halep poartă după ea o ghiulea a suspiciunilor”

Scriitorul a dat exemplul unui prieten, profesor universitar, care propunea ca românii să poarte pancarte la meciuri, pe care să scrie că Simona Halep este persecutată de ITIA în cazul judecății privind dopingului. Cazul ar deveni, astfel, de neignorat la nivel mondial. 

„Asta face parte din reacția unui om cu multă școală, profesor universitar excepțional. Cade în naivitate și crede că va impresiona un organism care se ocupă cu depistarea cazurilor de doping. La fel, și Cristian Tudor Popescu, care invită Guvernul României să se adrese curților internaționale, fiindcă îi este interzis actul de justiție. Spune că Simona Halep este arestată preventiv, pe termen nelimitat, fără ordin judecătoresc. Pe cealaltă parte, Cristian Geambașu, un alt împătimit al tenisului, spune în Gazeta Sporturilor că nu e cazul să dăm cu barda.

Ceea ce ne enervează este tergiversarea. În cazul Sharapova, ghilotina a căzut, dar repede. Aici, lucrurile vor arăta tot prost, oricum va fi . Halep pare compromisă orice s-ar întâmpla. 

  1. Pentru că târăște după ea o ghiulea a suspiciunilor, ea făcând aproape orice pentru a-și arăta nevinovăția. 
  2. Pentru că Simona Halep nu mai are tonus de competiție. N-a mai jucat de atâtea luni și, la 31 de ani, asta se vede inevitabil. 

Cauzele naționale se văd când suferim o nedreptate sau o înfrângere nemeritată. Atunci începem cu clișeele, că nu suntem doriți la masa bogaților etc. Aici e cea mai complicată situație. 

Simona Halep e depozitara unui enorm capital de simpatie. Nu neapărat general. Unii au insultat-o la televizor, sunt și cârtitori, știm despre cine este vorba. Dar acest capital de simpatie s-ar putea să fie o armă cu două tăișuri, să se transforme într-un capital de ostilitate, în cazul unui verdict nefavorabil la judecată. Lumea s-ar putea simți înșelată.

Bănuiesc că va urma o suspendare. Îmi pare rău că, bănuiesc, nu a prezentat toate testele pe care le-a făcut de-a lungul timpului, că a fost testată și paratestată. Ar trebui să dea presei toate testele neconcludente. ITIA se poate enerva, dar ar merita ca demers în fața opiniei publice”, a comentat Radu Paraschivescu acum 6 zile, la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”

„Simona Halep trebuia să facă asta, chiar dacă ITIA s-ar fi enervat”. Radu Paraschivescu propune un gest-șoc în scandalul de doping
Patrick Mouratoglou, alături de Simona Halep // foto: Imago Images

Lovitură pentru Simona Halep! Ce se întâmplă în următoarele două luni

Simona Halep este în continuare în așteptare pentru a fi judecată în scandalul de dopaj, însă punctele adunate de-a lungul anului 2022 i se scad din clasamentul WTA.

În prezent, în clasamentul live WTA, Simona Halep are 1220 de puncte, după ce au ieșit cele 70 pe care le avea de apărat la Roland Garros. În săptămânile următoare, Halep mai pierde următoarele puncte:

  • 110 puncte de la WTA Birmingham, unde a ajuns în semifinale în 2022;
  • 110 puncte de la Bad Homburg, unde a ajuns tot în semifinale;
  • Zero puncte la Wimbledon, acolo unde anul trecut nu s-au dat puncte WTA.

Practic, după sezonul de iarbă, Simona Halep rămâne cu 1000 de puncte, care o aruncă spre top 50 mondial. Căderea în clasament se poate accentua în sezonul de hard, acolo unde Simona a evoluat în Canada, la Washington sau Cincinatti, dar totul depinde de ce suspendare ar putea primi sportiva noastră.

Citește și alte știri despre Simona Halep:

Patrick Mouratoglou a găsit o altă mare problemă în cazul Simonei Halep! Detalii NOI: când ar avea loc prima audiere

Virginia Ruzici, mesaj emoționant pentru Simona Halep: „E cel mai mare meci pe care trebuie să-l joci”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (31)
Freyya
Freyya  •  05 Iunie 2023, 13:47
Postat de VardyParty pe 05 Iunie 2023, 03:27

Am intrat pe golăneala asta de “articol” nu ca sa vad ce spune Paraschivesco cand il doare capul, ci ca sa citesc *** Freyya. We ain’t gonna take it!

si ca sa spui nimic - ca e tot ce ai in cap

remarque
remarque  •  05 Iunie 2023, 08:04

proba de sange recoltata de la Simona ce contine roxadustat e certa, palpabila, fara echivoc. Substanta respectiva nu are cum sa ajunga accidental in sange nici macar la un om obisnuit care mananca de la fast food, daramite la un sportiv de inalta performanta. Dar dincolo de asta, chiar daca ajunge, prin absurd, in mod "accidental" in sange, cel depistat cu ea nu este absolvit de dopaj. M-as mira sa se judece cazul Halep intr-o alta logica. Pentru ca judecata nu o face justitia romana sau vreo alta entitate de la noi. Sed lex, dura lex. Esti responsabil de propriile fapte Paraschivescule. Explicatiile circumstantelor ale performantelor, muncii, prestigiului, seriozitatii s.a.m.d. nu sunt argumente. Sunt circumstante pozitive si atat. E clar ca exista si altfel de circumstante care explica roxadustatul prezent in proba. M-as mira ca Simona Halep sa scape de suspendare. Miza reala nu este cariera ei de aici incolo si cata forma fizica pierde intre timp. Ci tot ceea ce a realizat in plan sportiv pana acum. Pentru ca daca primeste o suspendare, primeste inainte de toate eticheta "dopat". Si e gata povestea

sughibughi
sughibughi  •  05 Iunie 2023, 07:25

Are dreptate Banciu despre Halep

Vezi toate comentariile (31)
Comentează