SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

SPECIAL GSP Schimburi dure de replici din tenis: "Ascultă-mă, ai auzit de Zidul Chinezesc?" sau "Nu-mi spune mie să tac naibii din gură" » Simona Halep printre protagoniști!

FOTO: Guliver/GettyImages +2   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 06 noiembrie 2018 17:44

Relația jucătoare-antrenor în circuitulul WTA a oferit în ultima vreme multe momente dure, cel mai recent cel dintre Garbine Muguruza și Sam Sumyk.

Din 2009, circuitul WTA le permite jucătoarelor să aibă discuţii cu antrenorii în pauzele dintre game-uri. O dată pe set şi, de asemenea, între acte. O regulă care nu se aplică însă în circuitul ATP şi nici în turneele organizate de ITF, federaţia internaţională, adică cele de Mare Şlem. E vorba de sfaturi legate de joc, de tactică şi strategie, dar uneori nu e doar atît. Uneori, e, pur şi simplu, nevoia de a te descărca, nevoia ca altcineva sa preia din preaplinul emoţiilor, al nervilor.

Cel mai recent exemplu în acest sens îi are drept protagoniști pe Garbiñe Muguruza și pe antrenorul său, Sam Sumyk. S-a întâmplat săptămâna trecută, în semifinalele de la Zhuhai. Spaniola, care încheie pe locul 17 un an mai degrabă bun de uitat, era condusă de chinezoaica Qiang Wang când l-a chemat pe tehnicianul francez pentru sfaturi.

gettyimages 680033462

Atunci, frustarea ibericei a dat pe dinafară, interacțiunea dintre cei doi transformându-se într-o înfruntare inconfortabilă. Enervat, Sumyk a plecat în mijlocul OCC-ului, făcând un gest de lehamite și scăpând o înjurătură printre dinți. "Există o singură regulă: nu vorbesc cu oameni care sunt supărați", i-a spus Sam lui Garbiñe, care nu arăta niciun semn că ar vrea să se calmeze. Din acel moment, a pierdut următoarele zece game-uri și, odată cu ele, meciul cu 2-6, 0-6.

Calmul transformat în vulcan

Nu este prima dată când izbucnesc scântei între Muguruza și Sumyk atunci când antrenorul e chemat pe teren pentru sfaturi. Și cum OCC-urile sunt televizate, respectivele secvențe au devenit vizibile, imposibil de ascuns. Francezul, care a lucrat înainte cu Vera Zvonareva, apoi cu Victoria Azarenka – în perioada celor mai mari succese ale carierei acesteia -, a lăsat la iveală, de când colaborează cu Muguruza, o latură a sa inedită. Imaginea de tip calm, măsurat, chiar taciturn a fost înlocuită în disputele cu Garbiñe de o apariție aprinsă, ironică.

Anul trecut, spre exemplu, la Miami, confruntarea dintre ei s-a încheiat cu antrenorul spunându-i sportivei, cu voce joasă, iritată: "Nu-mi spune mie să tac dracului din gură". Și de atunci a mai plecat de câteva ori în timpul OCC-urilor, nemulțumit de atitudinea spaniolei.

Uneori, discuția în contradictoriu are rezultate, așa cum s-a petrecut, tot la Zhuhai, în meciul cu Anastasija Sevastova. Muguruza s-a întors pe teren, a făcut rebreak și a câștigat partida. Sumyk crede totuși, și a declarat-o, că acea tensiune plus frustrările și anixetatea sunt un semn bun pentru jucătoare. "Când suferă în interior, știu că e bine", spunea el pentru New York Times în timpul Roland Garros-ului. "Sună ciudat, dar, da, suferința nu e ceva negativ. Ea e o persoană foarte competitivă și exigentă cu sine, niciodată nu i se pare că e destul de bună. Nu vreau s-o fac să fie mai relaxată, ci să înțeleagă ce este anxietatea, de unde vine, cum s-o canalizeze".
Uneori însă, cei doi nu sunt de acord. Iar fricțiunile rămân în văzul tuturor. Poate duce asta la o despărțire? Rămâne de văzut. 

Momentele Simonei Halep

Liderul mondial a avut și ea unele situații delicate cu antrenorii săi. Cele mai dure au venit la Indian Wells 2015 și Miami 2017. În 2015, ea era antrenată de Victor Ioniță și consiliată de Darren Cahill, În timpul finalei cu Jelena Jankovici, Ioniță a coborât în teren și a încercat să-i ofere sfaturi tactice, însă Simona i-a răspuns: "Asta vrei tu să fac eu? Mişto... Şi eu vreau să mă încurajați mai tare şi să țipați pe acolo. Aştia de ţipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok… E în regulă".

gettyimages 960141384
Cel de-al doilea moment de tensiune a avut consecințe mai grave. După ce românca exteriorizat nervii în răspunsuri aproape monosilabice și după ce a pierdut partida, Darren i-a spus că poate e momentul să întrerupă colaborarea, lucru care s-a întâmplat pentru câteva turnee, timp în care a apelat și la ajutorul unui mental coach pentru a deveni mai pozitivă. A fost un episod care i-a schimbat cursul carierei, iar discuțiile dintre ea și Darren sunt de cele mai multe ori inspiraționale, australianul știind cum să abordeze fiecare problemă. 

Băieții care se uită spre lojă

În circuitul ATP tehnicienii nu coboară pentru a oferi sfaturi. Stau în tribună şi receptează emoţiile jucătorilor. Ani de zile, britanicul Andy Murray şi-a direcţionat furia spre loja sa, indiferent de antrenorii care se găseau acolo. Singura perioada în care a fost mai liniștit a fost atunci când a lucrat cu Ivan lendl și Amelie Mauresmo. Nici Novak Djokovici nu e un sfânt, mai ales în momentele în care este nemulțumit de jocul său.

Nervi din trecut

Anastasia Mîskina, campioana de la Roland Garros 2004, îşi îndrepta frustrarea spre antrenorul ei, germanul Jens Gerlach. În anul victoriei de la Paris, în timpul Australian Open, ea şi-a trântit racheta şi a ţipat spre Gerlach, plângându-se că nu o susţine vocal suficient. "Din când în când, îşi pierde cumpătul pe teren şi se revarsă pe mine sau pe familia ei", povestea tehnicianul.

"Mereu vor fi incidente. Vorbim despre asta, ea înțelege şi spune că îi pare rău". La un meci însă, el a părăsit tribuna, excedat de reproşurile rusoaicei, care a ţinut însă să-i mulţumească în discursul de la Roland Garros. "Sunt o persoană dificilă, scuze pentru tot". Şi Marion Bartoli a avut un moment, chiar la Wimbledon, când le-a strigat părinților să plece din tribună pentru că nu se poate concentra. 

Un altfel de discurs

Unul dintre cele mai inspiraționale momente ale sezonului 2018 a fost cel dintre Daria Kasatkina și antrenorul său, Philippe Dehaes, la turneul de la Moscova. Rusoaica era condusă de Alizé Cornet, iar antrenorul său i-a ținut un discurs care a făcut-o să întoarcă sorta meciului.

gettyimages 950413912

"Dașa, ascultă-mă, ai auzit de Zidul Chinezesc? Acum a apărut ceva nou pe piață, se numește Zidul Rusesc, e extrem de solid și nu dă puncte gratis. Îți jur că o să câștigi acest meci, dar nu-ți pierde concentrarea și nu-i mai oferi puncte", i-a spus el printre indicații tactice. Până la urmă, Kasatkina a mers până la capăt și a câștigat trofeul de la Moscova. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
iulihenry14
iulihenry14  •  07 Noiembrie 2018, 01:24

Sam a zis F-it...nu F-u. Ca vad ca e al 700lea articol in care tot pomeniti asta.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează