SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Unchiul lui Rafael Nadal crede că nepotul său îl va depăși pe Roger Federer: „Dacă se impune în toamnă la Roland Garros și ajunge și el la 20, atunci va fi foarte interesant”

Toni Nadal și Rafael Nadal în 2017 la Roland Garros FOTO Guliver/GettyImages
Toni Nadal și Rafael Nadal în 2017 la Roland Garros FOTO Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 iunie 2020 14:43

Rafael Nadal împlinește, azi, 34 de ani, iar unchiul său, Toni Nadal, a acordat un interviu celor de Gazzetta dello Sport în care a vorbit despre momentele sale favorite de la Roland Garros, dar și despre câteva aspecte importante în lupta pentru a deține recordul de turnee de Mare Șlem câștigate.

Pe spaniolul câștigător a 12 trofee la Roland Garros ziua sa de naștere îl prindea de obicei la Paris. Acum, din cauza pandemiei de COVID-19 și a amânării pentru toamnă a turneului din Franța, el petrece acasă, în familie, aniversarea a 34 de ani. Fostul său antrenor, unchiul Toni Nadal a vorbit cu jurnaliștii italieni de la Gazzetta dello Sport despre cariera lui Rafa. 

Victoriile de suflet în 20005, 2010 și 2017

Unchiul lui Rafael Nadal crede că nepotul său îl va depăși pe Roger Federer: „Dacă se impune în toamnă la Roland Garros și ajunge și el la 20, atunci va fi foarte interesant”
Rafael Nadal pe zgura pariziană în 2005, bucurându-se după câștigarea finalei FOTO Guliver/GettyImages

Întrebat care este momentul său favorit de la Roland Garros, acesta a răspuns prima victorie a nepotului său este pe primul loc. „Era foarte tânăr și trofeul de la Paris era cel mai dorit. A ajuns la el grație unei munci imense, a unui efort la fel de mare și abnegației”, a spus Toni.

Pe podium a mai urcat și triumful din 2010, dar și cel din 2017. „A avut un impact emoțional la fel de mare ca primul pentru că în anul anterior pierduse la Robin Soderling. Dorise acel trofeu ca pe primul pentru a demonstra că e cel mai bun pe zgură. Apoi, în 2017, a fost important pentru că venea după doi ani fără victorie”. 

Rafael Nadal a fost învins de două ori pe zgura de la Paris, în 2009 de Robin Soderling în optimi de finală, în 2015 de Novak Djokovici în „sferturi”, iar în 2016 a fost nevoit să se retragă înainte de meciul din turul al treilea din cauza unei probleme la încheietura stângă. 

„Rafael Nadal mai poate juca 3-4 ani de acum încolo”

Toni Nadal crede că această pauză cauzată de pandemie i-a prelungit cumva cariera nepotului său. „Dacă sănătatea îl ajută mai are de jucat trei sau patru ani de acum încolo, poate și mai mulți pentru că această pauză îi ajută corpul”, a  spus Toni Nadal.

În cursa dintre Federer, Djokovic și Nadal pentru a deține recordul de turnee de Mare Șlem câștigate, Toni susține că ultimii doi sunt avantajați. „Vârsta este în favoarea lor, chiar dacă sunt destui tineri care-i pot încurca. Dacă Rafael se impune în toamnă la Roland Garros și ajunge și el la 20, atunci va fi foarte interesant”.

Ce trofee de Mare Șlem au Federer, Nadal și Djokovic

JucătorVârstăTrofee (AO-RG-W-US)Perioadă
Roger Federer            3820 (6-1-8-5) 2003-2018
Rafael Nadal  3419 (1-12-2-4) 2005-2019
Novak Djokovic3317 (8-1-5-3)  2008-2020

Din punctul său de vedere cel mai periculos adversar pentru Rafa este și a fost Novak Djokovic. „Chiar și dacă joci bine nu ai idee când va ataca. Nu-ți lasă spațiu deloc. În schimb, cu Federer, chiar dacă e un fenomen, aveam o tactică mult mai clară, iar acest lucru ne dădea multe opțiuni”, a conchis Toni Nadal, 59 de ani.

Unchiul lui Rafa s-a retras din postura de antrenor al nepotului său în 2017, el ocupându-se acum de Academia Nadal din Mallorca. 

„Lui Rafael i-a lipsit în această perioadă competiția, nu antrenamentul. A fost dificil să iasă din rutina sa cu meciuri și călătorii prin toată lumea. El este un luptător și i-a fost dificil să concureze cu alții, e la fel pentru toți sportivii. Competiția e benzina lor!”-Toni Nadal

„Vom vedea cum va fi un Roland Garros toamna. Nepotului meu îi place căldura, să joace în condiții dificile. Nu cred că va conta prea mult că e în septembrie”- Toni Nadal

Citește mai multe știri din tenis:

Două turnee la New York? Ce măsuri au în vedere organizatorii de la US Open pentru ca întrecerea să aibă loc la datele stabilite

Jo-Wilfried Tsonga dezvăluie că a fost victima rasismului: „Oamenii de pe stradă își ascundeau gențile de mine”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează