SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Unul dintre cei mai importanți antrenori români e convins: "Simona Halep va mai câștiga titluri mari!" » Ce a remarcat la jocul liderului mondial

Radu Popescu
Radu Popescu

Articol de - Publicat joi, 14 iunie 2018 15:38

Antrenorul constănțean Radu Popescu spune că Simona Halep a depășit un prag deosebit prin câștigarea unui turneu de Grand Slam și că acesta e doar începutul. 

La câteva zile după finala de la Roland Garros câștigată de Simona Halep, impresiile și imaginile lipite pe retină sunt încă vii. Abia mai târziu vor începe să se estompeze poate, rămânând doar amintirea senzațiilor trăite. De eroi, de apropiați sau de cei care au văzut meciul de la distanță.

Radu Popescu este un antrenor prin mâna căruia au trecut nume importante ale tenisului de la noi. Cu Andrei Pavel a lucrat de când acesta avea 12 ani și a fost o colaborare folositoare, de lungă durată, lui George Cosac i-a pus racheta în mână, pe Horia Tecău l-a supravegheat și însoțit la turnee în perioada lui de început, iar pe Simona Halep o știe de când aceasta a început tenisul, la 7 ani.

Într-un interviu pentru Gazetă de la finalul lui 2015, după Turneul Campioanelor de atunci, antrenorul remarca presiunea imensă resimțită de jucătoare, cea pe care și-o atrăgea singură, dar și cea exterioară, a marelui public. "Eu cred că va reuși un rezultat mare. Trebuie să-și vadă de drumul ei și va reuși. Are calitate", spunea el. Și amintea un episod din copilărie, dinainte de turneul parizian din 2008, când a triumfat la junioare:

"Chiar mi-a zis atunci: "Dom profesor, eu vreau să cîștig". Am mesaje salvate cu treaba asta. "Vreau să-l egalez și eu pe Andrei și să cîștig la Roland Garros". Ea nu-și propune ceva ce nu poate să realizeze".

De câțiva ani, anii petrecuți în elită, actualul lider mondial și-a propus să ajungă numărul unu mondial. Și a izbutit. Apoi s-a concentrat pe următorul mare obiectiv, un titlu de Grand Slam. Și l-a atins și pe acesta. Iar antrenorul cu care a lucrat când era copil a văzut finala și a savurat victoria pe care mica sa elevă de altădată i-o anunțase chiar și fără să știe că o face. Prin "ambiția cu care juca fiecare minge, fiecare punct și puterea de a munci".

- Domnule Popescu, unde ați văzut meciul?
- Acasă, și l-am văzut bine de la început până la sfârșit, am fost relaxat, am avut timpul necesar să intru în meci. Mi-a plăcut mult de ea și de atitudinea ei și de saltul pe care l-a făcut, unul foarte mare, și mai ales în plan mental. Chiar și în joc, loviturile merg de la sine dacă picioarele sunt la înălțime. Lovitura e mai de efect, chiar și cele in extremis, una defensivă care-i permite să reconstruiască. Ea a crescut puțin capacitatea vitală de efort, capacitate care o să-i permită să-și păstreze poziția acolo, fiindcă toată lumea o să tragă de ea, toată lumea o să dea maximum cu ea și e nevoită să facă la fel. Nu-ți poți permite pauza, doar dacă e planificată.

A ghicit scorul

- Ce v-a impresionat în joc acum? Când am discutat ultima oară spuneați că aveți unele rezerve față de serviciu, dar se vede acum că a progresat destul de mult...
- A progresat la serviciu, nu am remarcat prea mulți ași, uneori riscă prea mult primul serviciu și urmărește puțin procentajul, efectul mingii care te ține un pic la distanță și trebuie să dai de cineva foarte bun la retur ca să te pună în dificultate. E o mișcare aproape de cea perfectă, sincronizare între brațe, timing bun. O ține la adăpost acum, serviciul nu mai e atât de vulnerabil. M-a impresionat constanța, capacitatea ei de a-și menține lucrul la limite peste medie, aproape de 4 pe 4 sau 3 pe 4. A învins-o pe Sloane Stephens, care a avut-o în mână, care era în față, călare pe situație. Totuși s-a produs un declic la 2-1, chiar comentam cu cineva cu care urmăream meciul, am zis că dacă i-a luat acel game o bate 6-3, 6-1. Simțeam că prinde aripi.

- Ce a făcut-o să prindă aripi?
- A schimbat un pic modul de plasare a mingii. A început să o alerge pentru că Stephens are un stil nonșalant, e foarte robustă fizic, compactă. Nu e înaltă, nu e cu mult mai înaltă ca Simona, și dacă i-ai dat în preajmă, să nu fie nevoită să facă mai mult de doi pași până la minge, te omoară. Are și mână grea, ați văzut că au fost niște raliuri și a scos niște mingi și a câștigat și punctul. De vreo două ori a dat extremă, o dată pe linie. A avut și un pic de șansă. Simona și-a împlinit un vis la care aspira de multă vreme.

- Și de care a fost aproape de trei ori în trecut.
- Da, toate finalele ei au fost strânse, în niciuna nu a fost învinsă clar, și cu Șarapova, și cu Ostapenko numai că e un prag deosebit câștigarea unui turneu de Mare Șlem pe care nu-ți vine să crezi că poți să-l atingi. Acum având această experiență dobândită eu cred că vor mai veni asemenea titluri. Dumnezeu să o ajute să nu se accidenteze, nu aș vrea să vorbesc nefast, dar iarba e destul de periculoasă, vii de pe zgură, e o suprafață ciudată și te poți accidenta.

"Mi-ar plăcea să văd un meci între Simona și Serena"

- Poate avea rezultate și pe iarbă?
- Ei îi place să joace și pe iarbă și a demonstrat-o. Trebuie să aibă grijă. Pe fotoliul acesta pe care stă acum poate să stea liniștită până la US Open, n-are puncte multe de apărat. Obiectivul ei este să se mențină acolo cât poate de mult. A ajuns la o formă fizică și mentală care-i permit să facă treaba asta. Poate Serena să revină, dar n-a avut curajul să meargă până la capăt, probabil că a simțit că nu e pregătită pentru nivelul acesta. Mai bine lasă, paza bună trece primejdia rea și s-a retras. Poate pe iarbă o să joace mai bine. Mi-ar plăcea să văd un meci între Simona și Serena.

- Ați văzut cum a fost primită?
- Am fost la stadion luni seară cu fetițele pe care le antrenez acum. Am fost impresionat, mi-au dat lacrimile. A fost un moment emoționant. Acolo pe scenă erau doi constănțeni: Simona și George Cosac, care mi-a fost elev. Orașul acesta a dat doi lideri mondiali, doi câștigători de turnee de Grand Slam: Simona Halep și Horia Tecău. O să revină și Horia, iar Simona o să prindă și o ediție a JO, cred că următorul obiectiv al ei este o medalie olimpică. De ce nu? E ceva ce îi lipsește. Și o finală de Fed Cup. Nu sunt vise de nerealizat, eu sunt convins că ea și le pune. Îmi place mult de a ea, cum vorbește. A avut un discurs extraordinar în fața mulțimii pe stadion. Suntem mândri de ea. E un exemplu și pentru cei mari, nu doar pentru cei mici.

"A trecut cu bine și peste momentul de la stadion"

- Acum sunteți antrenor al unor fetițe, e Simona o inspirație pentru ele?
- Două-trei, una care e născută în 2007, Brancă, are competiția în sânge, și încă două care merg la competiții. Trebuie să susții competițiile, să le joci pentru că dacă nu le joci e greu să ajungi și să aspiri. Și mai o fetiță de șapte ani, în care parcă o văd pe Simona când era mică. Eu am prins-o pe Simona la începuturi. Are parcă aceleași piciorușe cu mușchiuleți, loviturile și stilul de joc. Dar are abia șapte ani, să vedem cât o mai ține timpul cu mine. Băieți nu prea am.

- E vremea fetelor acum.
- Da, nucleul e puternic. La băieți am ieșit puțin din schemă. Încă mai avem resurse și oameni și sportivi de calitate, patrioți. Au patriotismul în sânge, e o vorbă mare, dar la unii se potrivește așa de bine. A fost frumoasă primirea, păcat că lumea amestecă puțin lucrurile și nu e OK. Dacă vă uitați la Simona se vede descumpănirea ei, dar a trecut bine și peste acel moment. Am remarcat și acest lucru. Ea a intrat în rol ca și cum ceea ce s-a întâmplat nu s-a întâmplat. E un om matur. Vorbește, nu trebuie să-și caute cuvintele, e spontană, ce spune are coerență. Bravo ei! Ne bucurăm și ne mândrim cu ea, că mai avem oameni care ne reprezintă. 

Părere de rău pentru băieți

Tenisul feminin românesc trece printr-un moment extraordinar, în timp ce băieții abia supraviețuiesc în Cupa Davis. "Nu poți cu un dublu să ții echipa. Măcar mai trebuie cineva lângă Marius Copil. Ce ghinion avut, băiatul care l-a bătut s-a dus până în semifinale. Nu știu dacă a fost vorba de experiență, ci mai mult de inspirație. Dacă iei momentul, câteva puncte, atunci te-a propulsat în câștigător", a explicat Radu Popescu. 

"Țelul ei este să se mențină acolo cât poate de mult. A ajuns la o formă fizică și mentală care-i permit să facă treaba asta"

"Constanța a dat doi lideri mondiali, doi câștigători de turnee de Grand Slam: Simona Halep și Horia Tecău. O să revină și Horia, iar Simona o să prindă și o ediție a JO, cred că următorul obiectiv al ei este o medalie olimpică. De ce nu? E ceva ce îi lipsește. Și o finală de Fed Cup. Nu sunt vise de nerealizat, eu sunt convins că ea și le pune"

" Simona d un om matur. Vorbește, nu trebuie să-și caute cuvintele, e spontană, ce spune are coerență. Bravo ei! Ne bucurăm și ne mândrim cu ea, că mai avem oameni care ne reprezintă"
Radu Popescu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează