SPORTURI  »  VOLEI  »  CALIFICARE RATATĂ

Războiul din care a pierdut voleiul » Cazul uluitor al Alexandrei Sobo: ”Suntem totuși în anul 2016, nu în 1989!"

Alexandra Sobo (numărul 1) e considerată una dintre cele mai valoroase voleibaliste românce la ora actuală // FOTO sportpictures.eu +2   FOTO
Alexandra Sobo (numărul 1) e considerată una dintre cele mai valoroase voleibaliste românce la ora actuală // FOTO sportpictures.eu

Articol de - Publicat miercuri, 19 octombrie 2016 00:00

Cazul uluitor al jucătoarei de echipă națională Alexandra Sobo, care a primit amenzi de 4.800 de euro din partea federației! Preşedintele Gheorghe Vişan spune că asupra actelor medicale planează suspiciuni. În tot acest timp, România a ratat calificarea la Euro 2017.

Totul a început în mai 2015. Alexandra Sobo a fost convocată la naționala României care se pregătea pentru Jocurile Olimpice Europene, de la Baku, dar și pentru Campionatul European din Belgia. Jucătoarea s-a prezentat la echipă cu un certificat medical.

"Aveam probleme mari la umărul drept. Făcusem un RMN la o clinică din Piatra Neamț și m-am prezentat cu respectivul certificat. L-am sunat și pe domnul președinte Vișan și i-am povestit de problemele mele la umăr. Doctorii îmi spuseseră inițial că trebuie să mă operez ca să scap de dureri", a declarat jucătoarea.

"A fugit pur și simplu!"

Președintele FRV, Gheorghe Vișan, povestește și el cum au stat lucrurile. "După ce a venit la lot, a stat în jur de șapte zile și mi-a dat un telefon. Mi-a spus că are o problemă la claviculă. Că a avut o fisură, că i s-a sudat greșit și că necesită intervenție chirurgicală. Eu i-am spus atunci «Rămâi pe loc, să vedem situația documentelor tale!»".

Oficialul FRV dorea să vadă dacă jucătoarea poate fi schimbată în lotul României. "Documentele se transmiseseră la Comitetul European din martie acel an. Așa ne-a cerut COSR! Nu știau nici cei de la Comitetul Olimpic cum se face o schimbare de jucătoare dacă se întâmplă ceva. Erau înregistrate 14 jucătoare și ca atare, dacă nu te prezinți, cei de la federația internațională te sancționează, te amendează, nu stau de vorbă cu nimeni. I-am spus să stea să aștepte, chiar dacă i-am adus înlocuitor la lot, în persoana Georgianei Faleș, care nu era trecută pe lista de 14", a povestit bosul FRV.

Sobo a plecat de la lot, Vișan fiind anunțat de antrenorul federal. "Am avut discuția cu ea în a șasea sau a șaptea zi de cantonament. I-am spus să rămână și, în ziua următoare, vine antrenorul federal și-mi dă telefon când se duce la Izvorani și-mi spune că a plecat. Norocul nostru că ne-a sosit documentația și am putut-o schimba cu Faleș pentru Baku", a subliniat președintele.

"La CSM Târgoviște s-a creat un clan!"

Vișan spune că împotriva voleibalistei nu s-a luat imediat nicio măsură. "Nu i-a făcut nimeni nimic! A plecat, a plecat!  Între timp, s-a accidentat și Ivanov, tot de la CSM Târgoviște, că toate sunt de la CSM Târgoviște, e o problemă acolo, s-au strâns acolo, e un clan, dar nu discutăm de treaba asta! Pe Ivanov nu am putut să o mai schimb. A mers la Baku, nu a jucat, a ajutat staff-ul tehnic, a fost turistă, cum se spune în alți termeni", a mai povestit Vișan.

Altă convocare, aceleași probleme

În august 2015, Alexandra Sobo a fost convocată din nou la echipa națională. De această dată pentru Campionatul European din Olanda și Belgia.

"Am început pregătirea în august și a venit la lot. Și o întreb: Alexandra, cum te simți? Operația cum a fost, cum a decurs? Bănuiți ce răspuns mi-a dat? «Nu a mai fost nevoie, domnule președinte, nu m-am operat!». Păi, dacă tu ceri să pleci de la lot că ți-a spus doctorul că trebuie să te operezi, de ce nu te-ai operat? Vii în august fără operație?", întreabă Vișan.

S-a terminat turneul final, iar Sobo a fost evaluată de antrenorul echipei de atunci, argentinianul Guillermo Gallardo, că a dat doar 30% randament!

"Adică eu am obținut cele mai multe puncte, am fost remarcată pe siteul competiției, iar dânsul îmi spune că am dat doar 30% randament?", a subliniat Alexandra.

Statistica de pe site-ul federației europene îi dă dreptate jucătoarei, Alexandra Sobo fiind una dintre evidenţiatele echipei, la fiecare meci!

Primele amenzi: 1800 de euro!

Comisia de Disciplină a FRV s-a întrunit pe 16 martie 2016. Pe masă, cazul "Alexandra Sobo". La dosar, o adresă semnată de președintele Gheorghe Vișan în care acesta subliniază: "Consider că sportiva a comis un act de indisciplină părăsind lotul în prima etapă fără niciun motiv plauzibil, având în vedere că nu a venit cu niciun certificat medical care să ateste cele afirmate de sportivă, pentru prima etapă de pregătire".

Părțile se contrazic în acest caz. "Domnul Vișan minte cu nerușinare. La dosar există și hârtia de la clinica din Piatra Neamț, dar și adresa de la Institutul Național de Medicină Sportivă (INMS). În acesta, recomandarea medicilor e clară: 4 săptămâni de repaus. În acest caz, cum am fugit? Cum nu am avut un motiv plauzibil?", întreabă Alexandra.

Comisia a găsit-o pe voleibalistă "vinovată de părăsirea lotului fără acordul unei persoane autorizate și de slab interes în pregătire". Ca atare, a fost amendată cu suma de 1.800 de euro, care trebuia achitată până pe 17 mai 2016!

Nu a plătit amenda, din nou convocată

Chemată din nou la lotul național în mai 2016, pentru meciurile din Liga Europei, Alexandra Sobo a venit din nou accidentată. "Acum avea probleme la genunchi. Clavicula era la locul ei", comentează ironic Gheorghe Vișan. Și tot președintele povestește.

"A venit cu hârtii de la Novo Vita, o clinică din Tg. Mureș. I-am spus că o să meargă cineva cu ea la INMS, să validăm accidentarea, că așa trebuie. Ea, nu! I-a cerut voie antrenorului Paul Bogdan să se ducă în oraș că are o problemă de rezolvat. Și a doua zi se duce la INMS, în mod privat, plătește 50 de lei, se duce la doctorul Anghelescu să-i valideze documentele, nu să-i facă control.

I-a validat documentele, după care vine la lot la Izvorani și-i spune antrenorului că ea pleacă. Antrenorul i-a spus să stea să vorbească și cu conducerea federației. «Nu mă interesează», le-a spus și a plecat. Domnul antrenor Paul Bogdan a făcut hârtie scrisă la Comisia de Disciplină că a părăsit lotul. Nu Vișan a făcut hârtie!", subliniază oficialul.

"Eu eram suspendată, dar mă chemau la lot. Dar nu asta e problema. I-am explicat domnului Vișan că nu una-două mergi să te operezi. Eu nu sunt doctor, asta mi-au spus medicii, eu am ascultat doar. Cert e că aveam dureri și nu puteam juca", a mărturisit sportiva.

A doua amendă, ca recidivistă

În iulie 2016, Comisia de Disciplină ia în discuție a doua abatere a Alexandrei Sobo, din mai 2016, în care sportiva a plecat de la lot. Deși la dosar voleibalista a depus o hârtie de la INMS prin care i se recomandă trei săptămâni de repaus, Comisia de Disciplină consideră că "asupra actului medical depus există suspiciuni privind diagnosticul menționat".

"Eu știu că membrii Comisiei sunt avocați, au studii juridice, nu medicale! Acum pun la îndoială și diagnosticul medicilor?", întreabă sportiva.

Sobo primește o nouă amendă de 1.500 de euro, dar pentru că e recidivistă, aceasta se dublează: 3.000 de euro!

"Același diagnostic, a uitat să se opereze!"

Vișan o acuză pe Sobo că a boicotat echipa națională și că întotdeauna la echipa națională a venit accidentată!

"Acum a  venit în august, a stat la lot 3 săptămâni, și înainte să plece lotul în Franța, la meciuri de verificare, i-a spus antrenorului secund că are probleme la genunchi. Că i se umflă, că i se desumflă. S-au dus, i-a făcut un RMN doctorul Pompiliu Popescu și a constatat că are niște firimituri la menisc și că-i recomandă operație.

Se duce și la INMS și-i spun același lucru, să se opereze. Dar vreau să precizez că diagnosticul din august e identic cu diagnosticul din mai, când a părăsit lotul! De ce nu s-a operat, să vină aptă în august? Nu am răspunsul, poate ni-l dă ea nouă!", declară Gheorghe Vișan.

Sobo s-a operat între timp la menisc, a lipsit de la calificările pentru Campionatul European din 2017, acolo unde România a ratat calificarea.

"Dacă o aveam pe ea, pot spune că România se califica! Ne-a lipsit mult un centru de valoare, dar ce pot face eu, să o oblig? E un bun național, ar trebui să joace pentru România!  Dacă ea venea la lot cu gândul să joace și să câștige România calificarea la Europene, luam și noi în calcul activitatea ei și am putut să revizuim amenzile. Dar nu mai e cazul", spune Vișan.

"O să ne judecăm. Fiecare parte își va susține dreptatea, vom vedea cine va câștiga", a încheiat oficialul.

Alexandra, în schimb, spune că vrea să vină la echipa națională în continuare, dar că și-ar dori ca ea și coechipierele ei să fie respectate, să nu vină de frică, obligate, ci din plăcere.

A achitat amenzile

Alexandra Sobo a achitat pe 3 august amenzile cumulate primite de la FR Volei, în valoare totală de 4.800 de euro. "Nu am avut de ales, pentru că altfel nu aș fi avut drept de joc. Le-am contestat în instanță, o să vedem acum ce se va întâmpla", a spus Alexandra, care evoluează la vicecampioana României, CSM Târgoviște.

Gheorghe Vișan a spus recent, tot într-un interviu GSP, că Sobo are un contract de 5.500 de euro lunar. "Păi, ce, sunt fotbaliste? Ele sunt învăţate prost la club, unde sunt recompensate pentru nonvaloare. Ea nu e jucătoare de 5.500 euro pe lună pentru că nu face nimic decât să se plimbe pe teren!".

"Am dat în judecată federația, o să-mi caut dreptatea în civil, pentru că la Comisiile FR Volei nu am nicio șansă. Dar vreau să fac publice aceste lucruri pentru a nu mai avea și alți sportivi de suferit. Suntem totuși în anul 2016, nu în 1989!"
Alexandra Sobo, voleibalistă

"Cum a obţinut Sobo toate actele medicale? Are un avocat bun şi i-a făcut rost de ele de la Tg. Mureş. Au fost cazuri în care le-a adus mai târziu"
Gheorghe Vişan, preşedinte FR Volei

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
comabi
comabi  •  19 Octombrie 2016, 10:12

Este grav daca avem un singur centru valoros. Tin minte partida cu Ungaria, unde toate atacurile ajungeau in extreme. Saraca extrema stanga, incepand cu setul 4 se vedea ca este epuizata fizic, pur si simplu. Pentru asemenea ratare a calificarii, inclusiv presedintele FRV ar trebui sa-si puna cenusa-n cap, nu doar sa arate cu degetul. Profesionistu' lu' peste prajit... :(

gintonic
gintonic  •  19 Octombrie 2016, 09:33

Nea Visane! Tataieeee!... fata asta, Sobo, inteleg ca este o jucatoare valoroasa, apreciata atat de site-urile internationale de profil, cat si de matale, care spui ca daca era ea in teren, Romania se califica la Europene!... pai si atunci, cum de afirmi apoi ca e o jucatoare care nu face nimic si doar se plimba pe teren???... te contrazici ca un... natang!... cu masina aceea-Hyunday Santa Fe de 10.000 euro care ai vandut-o unei fundatii cu 21.000 si tot matale o conduci, cum a ramas?... cum de te aleg membrii in functie, cu apucaturile si metehnele astea COMUNISTE ???... Bleah !!!

ion2010
ion2010  •  19 Octombrie 2016, 09:23

Fotbalul a schimbat, handbalul a schimbat. Voleiul ramane la mohicani

Vezi toate comentariile (3)
Comentează