GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  COVID-19

Ordonanța militară 4: relaxare a restricțiilor impuse anterior persoanelor de peste 65 de ani + prețurile la utilități și carburanți, plafonate

Articol de GSP - Publicat duminica, 29 martie 2020 21:05

ORDONANȚA MILITARĂ 4. Marcel Vela, ministrul de Interne și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despecu au anunțat în această seară măsurile care vor fi implementate în România în următoarea perioadă. 

  • Principalele măsuri pe scurt: 
  • Prețurile la energie, salubritate, carburanți se plafonează pe perioada stării de urgență. 
  • Persoanele de peste 65 de ani se pot duce la medic în orice interval orar al zilei și pot ieși din casă și între orele 20:00-21:00 cu animalul de companie, fără declarație pe proprie răspundere. De asemenea, au prioritate în magazinele alimentare în intervalul 11:00-13:00. 
  • Persoanele fizice care nu respectă regulile de carantinare și izolare pot fi sancționate cu sume între 2.000 și 20.000 de lei. Persoanele respective vor fi trimise din nou în carantină pentru 14 zile și își vor plăti cheltuielile aferente carantinării. 
  • Autoritățile locale din cartierele aglomerate vor monta dispozitive cu soluție dezinfectantă și vor dezinfecta scările de bloc, lifturile, începând cu data de 31 martie. 

Declarația completă a lui Marcel Vela: 

„Suntem aici pentru a vă prezenta principalele activități desfășurate de structurile noastre pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dar și ce măsuri urmează să luăm. Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani. E un moment dureros. E greu să ți se îngrădească unele drepturi. E greu ca liberatea să depindă de o declarațiile. Totuși, nerespectând măsurile, putem ajunge la adevărate tragedii. 

Măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat răspândirea acestui cumplit virus. Suntem în prima linie, la datorie, și vă suntem alături prin tot ceea ce facem. Trebuie să respectăm regulile date.

Ne aflăm în fața unui examen greu, care se întinde pe o durată necunoscută. Dar trebuie să demonstrăm că suntem o națiune puternică în aceste clipe grele”.

Ordonanța Militară nr. 4:

  • „Am clarificat cu privire la circulaţia pesoanelor de peste 65 de ani un interval orar în care pot rezolva să-și rezolve probleme de natură medicală - tratamente oncologice, dializă, deplasare - care se pot face cu mijoace proprii sau cu ale familiei, mijloace sanitare - acestea pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara gospodăriei persoanelor de peste 65 de ani, între 20:00 -21:00, pentru nevoile animalelor de companie. Nu este nevoie în acest caz de declaraţie”
  •  Împreună cu colegii de la MAI și cei de la situații specială de urgență, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină cu condiția în care, obligatoriu, vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare.
  • Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând toate cheltuielile aferente.
  • Pentru conducătorii auto care intră în țară, care dețin mașini cu tonaje mai mari: fie angajatorul le asigură un loc, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare la cerere pentru a asigura protecția familiilor șoferilor. Având în vedere că și zona transportului aerian ar putea fi afectată. Aceleași condiții le asigurăm și piloților de aeronave.
  • Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri, autorităţile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările în blocuri şi vor face dezinfecţie pe casa scărilor, lifturi şi spaţiile comune"
  • Se aplică interdicţia privind circulaţia în grupuri mai mari de 3 persoane se aplică inclusiv circulaţiei pietonale"
  • Se aplică interdicţia privind circulaţia în grupuri mai mari de 3 persoane exclusiv circulaţiei pietonale"
  • Pentru a proteja medicii, personalul sanitar și nesanitar, am stabilit următoarele: autoritățile administrațiilor publice vor asigura, la cerere, spații hoteliere personalului din spitale. Măsura va intra în vigoare începând cu 31 martie. 
  • Am decis că, odată cu publicarea prezentei ordonanței militare în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgență prețurile la gaze, energie electrică și termică, carburanți sau apă nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astăzi. Aceste prețuri pot doar să scadă, în funcție de cerere și ofertă, dar în niciun caz nu vor mai putea fi majorate. 
  • Mesajele de utilitate publică pot fi mediatizate și se vor adăuga spațiului alocat pentru publicitate, intenționând în acest mod să nu afectăm veniturile pe care instituțiile media le realizează în calupurile publicitare aprobate de către CNA”.

CORONAVIRUS, 29 martie 2020:

  • Coronavirus România, INFORMAȚII OFICIALE: duminică seara, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 pe teritoriul României a ajuns la 1.815, adică 363 cazuri noi față de ziua precedentă. Până în momentul de față, 206 persoane au fost declarate vindecate și externate. 43 de persoane au decedat. O fată de 27 de ani, cea mai tânără victimă

VIDEO //  CORONAVIRUS. Cum te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea

Citește și alte știri despre coronavirus:

CORONAVIRUS. Traian Băsescu, verdict sumbru: „S-a pierdut bătălia, să ne pregătim pentru ce e mai rău”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
alex_1973
alex_1973  •  30 Martie 2020, 08:55
Postat de dogred10 pe 30 Martie 2020, 00:12

Fix pix ordonantele p2wlii. Ma asteptam la ceva mai drastic, in special la inchiderea locurilor de munca in marea majoritate a bugetarilor.

Trebuia inchis tot.Aceasta ordonanta este o noua gluma.Ma uitam la acest nou ministru de interne pus politic parca era in plus acolo.avea momente cand era un chin sa citeasca dupa foaie.

alex_1973
alex_1973  •  30 Martie 2020, 08:48
Postat de loko1 pe 30 Martie 2020, 07:32

Trebuia să închidă granița ,de la jumătatea lunii ianuarie ,sau să-i bage în carantină 14 zile după care testați corect,apoi după caz în spital,sau liberi la domiciliu în funcție de rezultat.Trebuia să înceapă acest lucru îninte de a se amplifica ,nu să facă jocuri politice, pas cu pas pentru alegeri anticipate,fără a se lua măsuri de achizițiea echipamentului medical necesar

Glumesti?Vrei sa supere Nea Victor masa electorala?Daca inchidea granitele Romania era neatinsa.Au produs un haos.ordonante militare care nu le respecta nimeni deci pe scurt un haos.Asta au vrut sa creeze.O gramade de firma au inchis .pensionarii umbla nestingheriti pe strazi.camioane cu paduri taiate umbla cum doresc si in prima criza creata au inceput sa apara hotia cu achizitii..Daca te uiti pe strazi .sunt pline de masini.Unde sunt restrictiile?

loko1
loko1  •  30 Martie 2020, 07:32
Postat de dogred10 pe 30 Martie 2020, 00:14

Ca sa stopezi orice fel de circulatie a virusului, suspendai activitatea de munca timp de 2-3 luni, inchideai orice fel de granita si drum din Bucuresti si spre bucuresti. Asa taiai virusu de la radacina, practic, ce ne-a zis asta seara ministru Velea este fix apa de ploaie. In aprilie- inceputu lui Mai ajungem la infestari colosale.

Trebuia să închidă granița ,de la jumătatea lunii ianuarie ,sau să-i bage în carantină 14 zile după care testați corect,apoi după caz în spital,sau liberi la domiciliu în funcție de rezultat.Trebuia să înceapă acest lucru îninte de a se amplifica ,nu să facă jocuri politice, pas cu pas pentru alegeri anticipate,fără a se lua măsuri de achizițiea echipamentului medical necesar

Vezi toate comentariile (12)
Comentează