FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Poveștile lui Iuliu Mureșan: de la șorțul doamnei Sensi la secretele lui Rumenigge și Sir Bobby Charlton: "Vă felicit pentru succes, chiar dacă voi fi destituit!"

Iuliu Mureșan 
(foto: Cristi Preda, GSP)
Iuliu Mureșan (foto: Cristi Preda, GSP)

Articol de - Publicat vineri, 13 iulie 2018 09:00

Iuliu Mureșan a adus la suprafață amintiri trăite în cei 17 ani la conducerea clubului din Gruia, președintele CFR-ului dezvăluind din istoria campioanei câteva momente care s-au petrecut în Europa.

Iuliu Mureșan a văzut live ridicarea CFR-ului din Cluj de la o echipă mică din ligile inferioare până la campioana Centenarului. Președintele clubului, acum în vârstă de 64 de ani, tocmai a bifat al 17-lea sezon petrecut la gruparea din Gruia.

"Am intrat în galeria unor echipe de tradiţie din fotbalul românesc, cu 4 titluri şi 10 trofee în 14 ani de Liga 1. Şi suntem în faţa celui de-al 11-lea trofeu, Supercupa. Noi avem un stil ardelenesc, tăcem şi facem! Nu facem zgomot cum fac alte echipe. Alţii investesc mult, nu au performanţe şi fac mult zgomot. CFR Cluj e un brand, iar din el face parte şi stilul acesta de a munci mult, anonim. Nici presa nu ne dă multă atenţie, ceea ce mie îmi convine. Niciodată n-am fost în centrul atenţiei şi ne-am făcut treaba muncitoreşte, de aceea am ajuns învingători", a mărturisit prezidentul pentru Gazeta Sporturilor. A strâns multe povești, pe unele a fost de acord să le împărtășească publicului.

"Din șampanie în șampanie"

"După primul titlu, în 2008, era finala Cupei României cu Urziceni. Şi noi tot am petrecut în acele zile, între cele două competiţii, şi aveam un sentiment că n-o s-o câştigăm. S-a mai băut un pahar de şampanie în plus, jucătorii nu se mai pregăteau, dar am luat şi Cupa, o mare bucurie, o surpriză, am mers din șampanie în șampanie. Ceea ce dovedeşte că aici, la Cluj, au fost oameni de caracter, în primul rând", a povestit Muri.

Discursul președintelui demis

Impactul uriaș a fost cu Europa. "În Champions League am învățat multe lucruri. Nivel înalt, de high class, și de comportament. Dar prima lecție adevărată a fost când am jucat cu Athletic Bilbao în Intertoto, în 2005. Bascii aveau un președinte avocat. Noi am câștigat atunci la penalty-uri. Eram într-o delegație cu mulți oameni la început de drum în fotbalul european și, normal, săream toți în sus la gol, la faze. Mi s-a atras atenția, spunându-mi să transmit delegației să fie mai temperată, să ne bucurăm la sfârșit. La final, președintele lui Bilbao a avut tăria să vină la noi la autocar, mi-a cerut permisiunea să le vorbească băieților: "Vă felicit pentru succes, chiar dacă eu o să am probleme aici și voi fi destituit fiindcă am fost eliminați de o echipă pe care nu o știe nimeni!". M-a impresionat fair-play-ul lui, a fost o lecție pentru mine, după o săptămână a fost schimbat, o femeie a venit în fruntea clubului", și-a adus aminte ardeleanul.

Doamna Sensi a preparat masa

Un alt moment memorabil l-a trăit în partidele cu AS Roma, aceasta după ce clujenii au învins 2-1 pe Olimpico în 2008. "M-a impresionat doamna Sensi. Era de o eleganță ieșită din comun, provenită dintr-o familie cu origini nobiliare. Când a venit a doua oară la Cluj, doamna, avea vreo 70 de ani și ceva, m-a sunat cu trei săptămâni înainte de a sosi și m-a anunțat că ajunge cu fiica. "Vreau coadă de vacă, se găsește în Cluj?". Am crezut că nu înțeleg bine. "Da, cred că da, există". Mi-a solicitat 5 kilograme. "Când vin să fie bună, s-o țineți la rece!". Chiar povesteam celor de la club ce ciudățenie ni se întâmplă, credeam că vrea s-o ducă în Italia. Când a fost masa oficială la restaurant, m-a rugat să-l chem pe bucătar și a zis: "Sunt cine sunt și vreau să prepar eu o mâncare ce-i plăcea soțului meu și pe care o mâncam noi în familie, cel puțin o dată pe lună, când luam masa cu toții". Soțul îi murise cu o lună înainte de prima partidă a noastră pe Olimpico. La restaurant și-a pus șorțul și-a făcut de mâncare. Un fel de ciulama din coada aia de vacă. Era o baroneasă care ne făcea de mâncare, impresionant!".

Secrete de la Rumenigge și Hoeness

CFR Cluj s-a duelat și cu Bayern Munchen, în 2010, 2-3 în Bavaria. Un meci de maximum ghinion, cu Sorin Cârțu antrenor, ardelenii au deschis scorul prin Cadu, apoi portughezul și Panin și-au marcat în propria poartă, Mario Gomez a punctat și el, după care Culio a marcat pe final de partidă, una în care ardelenii au ratat într-o veselie. "La Munchen ne-au invitat Karl Heinz Rumenigge și Uli Hoeness la o berărie. Au fost atât de simpli, de modești, ne-au spus atâtea lucruri din bucătăria lor internă de m-au lăsat fără cuvinte. Noi eram cinci inși de la club, iar ei ne spuneau secrete sau probleme ce-i frământau. Eu întotdeauna am gândit că dacă ai probleme la club, nu trebuie să se știe. Ei dialogau, comunicau, fără secrete, deschis: «Da, domne, avem și noi probleme, încercăm, facem!»".

Superinformație fără să știe

Apoi, victoria fantastică de pe Old Trafford, 1-0 în toamna 2012, gol Luis Alberto. Mureșan și-a făcut poză cu Sir Alex Ferguson, tabloul tronează în spatele biroului său. "La dineu, amfitrion a fost Sir Bobby Charlton. Un domn distins, un englez pur, cu ștaif. Vorbea frumos, politicos, extraordinar. Era cu doamna și cu un prieten al familiei, am înțeles că fusese general pe vremuri. Noi eram zece de la CFR Cluj într-o sală de 14 locuri. Președintele lui Manchester a stat în altă sală. După ce-am câștigat partida aceea pe Old Trafford, Sir Bobby Charlton ne-a zis să mai rămânem câteva zeci de minute în sală, că e trafic intens și decât să stăm în mașină, mai bine luăm ceva, mai vorbim. Am stat 40 de minute acolo, dar nu ne mai manifestam ca la Bilbao, cu 7 ani înainte. "Domnilor, o să intrați în istoria fotbalului european fiindcă ați învins aici. Dar veți intra și în istoria lui Manchester, veți vedea voi la un moment dat de ce", ne-a zis. Pe moment nu pricepeam. În câteva luni, Sir Alex Ferguson și-a anunțat plecarea de la Manchester, noi i-am produs ultima înfrângere din cupele europene, acasă. Asta a vrut să spună Sir Bobby Charlton cu chestia aceea misterioasă", a dezvăluit Mureșan.

"Mă simt împlinit, mă simt foarte bine, nu eu am fost cel mai important, dar cred că a contat puţin şi experienţa mea. Sunt în al 17-lea an la conducerea clubului, încă din Divizia C. Nu ştiam nimic despre fotbal, dar am învăţat destul de repede şi-am început să fim performanţi"

"Culio m-a impresionat mereu, pentru dăruire, efort, forță, ce vitalitate poate avea la 34 de ani! Deac la fel, este un exemplu. Camora e un adevărat căpitan de echipă. Vorbesc acum doar de jucătorii din prezent și care vor continua și în sezonul ce urmează"

"În "Cazul Valiza" au fost multe umbre și penumbre. Și multe emoții. Eram sub lupa unor organe, deși nu eram implicați în astfel de lucruri. A fost un moment urât și o luptă grea, fiindcă e greu când te bați cu niște adversari supramotivați financiar de alții"

"Adversarii au vrut să umbrească performanțele noastre, spunând că au fost obținute și cu ajutorul arbitrilor. Arbitrii au greșit și vor mai greși. Important e să nu predomine greșeala. Mereu s-a încercat murdărirea CFR Cluj, că nu ar fi meritul celor ce-și rup oasele la meciuri, dar noi n-am făcut niciodată lucruri necurate"

"Înapoi noi nu dăm, vrem să câștigăm iar campionatul. Și să rupem tradiția de a lua titlurile o dată la doi ani. Vrem să intrăm în grupele Champions League, deși e foarte greu, nu suntem pe tabloul care trebuie. Totuși, dacă am câștigat la Roma, pe Old Trafford sau am făcut meci bun la Munchen cu Bayern, atunci de ce n-am spera?"

"Dacă aş fi şeful Ligii, deşi nu sunt şi nici nu aş vrea, aş pune sancţiuni drastice pentru cei ce promovează scandalul și lucrurile murdare la TV. Eu aş promova doar performanţa"

Iuliu Mureșan

10 trofeea câștigat CFR Cluj într-un deceniu: 4 campionate, 4 Cupe și 2 Supercupe ale României

Ar putea lucra cu Gigi Becali?

Președintele ardelenilor a dezvăluit că ar fi putut fi angajat la un club din București, că a avut ofertă concretă în trecut: "Mi s-a oferit posibilitatea să vin să lucrez în Capitală, înainte de a fi în fotbal, să vin să conduc o structură medicală la București, dar am refuzat. După aceea, și când am venit în fotbal, am avut o propunere, dar am refuzat. Dacă aș putea lucra cu Gigi Becali? Nefiind antrenor, poate că aș putea lucra. Ca tehnician, mi-ar fi un pic mai greu. Oricum, eu nu mai plec din Cluj Napoca, discuția e doar teoretică". 

Comparație cu Bucureștiul

Conducătorul campionilor a comentat cum se diferențiază cele două zone importante ale României: "Clujul e diferit față de București și restul țării, între Ardeal și restul diferența vine și din istorie. Aici, am fost sub influența imperiului austro-ungar și a catolicismului. Noi semănăm cu nemții, cu nordicii, să spunem așa, suntem mai reci, mai echilibrați. Sudul a fost sub influență turcească, oricum toți oamenii din sud în lumea asta sunt mai aprigi, mai explozivi. Diferența e clară, biologic, genetic, cultural". 

Cine ține cu CFR Cluj, și cine cu U

Mureșan și-a dat întotdeauna comandă, în Portugalia, pentru a avea propriile copii, fidele, ale trofeelor de campioană câștigate de CFR Cluj. A explicat și de ce: "Înseamnă munca și emoțiile dintr-un an. E ceea ce reprezintă pentru mine. Nu știu câți români am făcut fericiți după ce-am luat titlul în fața Stelei, dar eu sunt mulțumit că am făcut fericiți ardeleni, clujeni, oameni ce m-au oprit să-mi strângă mâna și să-mi spună cuvinte frumoase. Oamenii susțin frumos echipa pe stadionul nostru. Cred că din 2008 încoace, de când am început să câștigăm trofee, generația de până în 40 de ani este toată cu CFR Cluj. Mă refer la oamenii din oraș. Cei de peste 45 de ani țin cu U Cluj, nu-și schimbă opțiunile, ceea ce e normal. Noi îi respectăm pe toți".

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (36)
catalin_cj
catalin_cj  •  14 Iulie 2018, 07:42
Postat de remarque pe 13 Iulie 2018, 12:47

Hotul neprins e negustor cinstit. Din pacate U, sau mai degraba oameni din anturajul lui U au pus umarul la cel putin doua titluri ale CFR-ului. In rest pe plan extern au facut rezultate notabile, pe fondul zestrei de puncte in Europa aduse de Steaua, astfel fiind posibila prezenta in Champions League. Figura frumoasa acolo, dar banii castigati din particpare si din vanzarea de jucatori au fost escamotati romaneste/ardeleneste, datoriile la buget si salariile unor jucatori neplatite s.a.m.d. Dupa care himenul a fost cusut la loc si cocota a redevenit virgina. Istoria e cu de toate, daca e sa le privim in fata. Si-am purtat de cand ma stiu alb si visiniu. In anii dinainte de revolutie parca se purta alb si violet. Iar povestea cu toti cei de 40 de ani sunt cu CFR e un vis erotic al domnului Muresan. Unele dintre doamne de varsta asta posibil sa fie....mai ales una care e sigur cu CFR :P. Bafta sambata! Pe cei de la PSDU Craiova ii suport chiar mai putin decat pe voi.

Când am făcut 10 puncte in UCL am a ut de trecut 3 tururi preliminare. Nu ne-a ajutat nici un fel de coeficient.

remarque
remarque  •  13 Iulie 2018, 22:24
Postat de steaua1986forever pe 13 Iulie 2018, 13:15

Continua seria manipularilor pentru cei certati cu istoria: Ungaria (si Transilvania) a fost peste 150 de ani aproape PASALIC, ceea ce Tarile Romane nu au fost niciodata, dar absolut niciodata. Iar sa spui genetic ca ardelenii sunt "diferiti" de cei din sud, pe langa faptul ca este o mare prostie si o minciuna, este vadit o manipulare grosolana facuta cu intentia de a face ceva ce "anumite interese" fac de vreo 100 de ani: sa ne arate ca "unii" sunt mai buni ca "altii" (sau macar "diferiti") in tara asta. Mai e nevoie sa spun cine "lucreaza" la chestia asta de foarte mult timp? In rest, mi-as fi dorit ca GSP sa nu mai fie parte din aceasta manipulare zilnic cu aceasta echipa. Eu credeam ca se va face lumina in acest interviu cu promovarea acestui club in liga1, cu trofeele luate oriunde mai putin pe teren, cu declaratiile lui Dorsin (care nici acum nu au fost infirmate), cu contractul lui Omrani, etc. M-am inselat. Pacat, era o ocazie buna pentru adevar

Transilvania nu a fost niciodata pasalac. Ungaria a fost invinsa la Mohacs in 1526 si a fost transformata in pasalac. Diferente de mentalitate intre romanii din Ardeal si cei din vechiul regat exista, oricine a circulat in tara asta vede si intelege.

tegean
tegean  •  13 Iulie 2018, 21:26
Postat de ion.ionescu pe 13 Iulie 2018, 18:28

tegean : Biserica Ortodoxă din Ardeal a fost ajutată financiar de toţi vievozii Valahiei, începând cu Mircea. "Unirea" cu Vaticanul s-a produs din 2 motive : persecutaţi de unguri, Papa le-a promis că vor fi egali în drepturi cu aceştia; pentru a-şi sublinia originea latină. Documentează-te înainte, nu mai scrie prostii !!

Ar fi trebuit să vă exprimați doar punctul de vedere, fără alte remarci (zic eu) pt. că nimeni nu deține adevărul absolut despre lumea din vechime. _ ,, ...prin Prima diplomă leopoldină legată de chestiuni confesionale din 16 februarie 1699, împăratul Leopold I a recunoscut Clerului unit aceleași privilegii ca și cele ale clerului latin, iar cea de-a doua din 19 martie 1701, au recunoscut tuturor Mirenilor - inclusiv țăranilor - care acceptă unirea cu Roma, că nu vor mai fi tratați ca simpli "tolerați", ci se vor bucura de toate drepturile civice...”.Drepturile și o viață mai bună se așteptau de la Viena, de la drăguțu de împărat via catolicism. Cu siguranță a fost o decizie foarte greu de luat-de asumat (deși au luat-o și alții, înaintea românilor) dar, probabil, că și din călătoria în timp la sud de Carpați a reieșit că nici necazurile de acolo nu sunt mai mici (poate doar resursele, deși Brâncoveanu a fost ,,darnic”). La acea vreme s-a creat o posibilitate pt. ortodocși-pt.români de a deveni cetățeni cu drepturi depline ai Imperiului, posibilitate ce nu a fost irosită.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează