GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  REMEMBER

EXCLUSIV Gigantul suedez care a jucat de două ori împotriva lui Balaci în '83 și-a amintit de "prințul" Craiovei: "Cel mai bun!"

Glenn Strömberg, în tricoul naționalei Suediei
Glenn Strömberg, în tricoul naționalei Suediei

Articol de - Publicat miercuri, 24 octombrie 2018 00:12

Glenn Strömberg, gigantul suedez care a jucat de două ori împotriva lui Balaci în 1983, și-a amintit de "prințul" Craiovei: ”Fotbalist de superclasă!”.

Ieri, în ziua în care mii de oameni au transformat Craiova într-o mare de lacrimi la despărțirea de Ilie Balaci, un suedez și-a amintit de "Minunea Blondă".

Două dueluri în 50 de zile

Era Glenn Strömberg, gigantul de 1,92 m care juca împotriva "Prințului" de două ori în 50 de zile în 1983. Prima dată, pe 20 aprilie, în returul semifinalei Cupei UEFA, când Benfica sa remiza pe "Central", 1-1, și se califica în ultimul act al competiției. A doua oară, pe 9 iunie: naționala scandinavă se înclina în fața "tricolorilor" (0-1 la Stockholm), care se calificau la Euro '84. De fiecare dată a fost titular. Contra Universității, a fost înlocuit în minutul 70.

"De la el vine pericolul"

Vestea dispariției lui Balaci, la 62 de ani, l-a întristat pe Strömberg. A tăcut câteva clipe. "E cumplit. Îmi pare teribil de rău. Când un om moare la o asemenea vârstă... Și eu mă apropii de 60 de ani. Împlinesc 59 în ianuarie", a spus el.

Apoi, a vorbit de Ilie. "Îmi amintesc de el. Și știi de ce? Pentru că, la pregătirea dublei manșe contra Craiovei, Sven-Göran Eriksson, care mă adusese cu el de la IFK, ne-a avertizat: «Fiți foarte atenți la acest jucător! De la el vine pericolul!». Era Balaci. Avea dreptate antrenorul. Românul cel blond era un mare talent. Clar, cel mai bun de la Craiova. Unul dintre jucătorii europeni de superclasă. Nu l-am scăpat, dar tot ne-a dat un gol, din lovitură liberă. Recunosc, am avut noroc atunci".

"Atunci am ratat Euro"

Strömberg nici n-ar fi trebuit să evolueze pe 20 aprilie. "Eram răcit, aveam 39 de grade febră. Totuși, Eriksson nu mi-a lăsat variante: «Joci!»".

N-a lipsit nici două luni mai târziu, în preliminariile Europenelor. Nu a mai vrut să discutăm și de acel meci: "Atunci am pierdut calificarea. Acea înfrângere în fața echipei voastre ne-a făcut să ratăm turneul final". 

"Cu mingea la picior, Balaci făcea totul să pară foarte simplu. Avea un dribling pe care nu-l puteai descifra"Glenn Strömberg, fost fotbalist suedez

Comentator de 22 de ani

07 stromberg actual

Strömberg s-a retras în 1992, la 32 de ani, după o carieră la IFK Göteborg, Benfica și Atalanta, adunând 52 de selecții și 7 goluri la naționala Suediei. De 22 de ani, e comentator. Acum, lucrează și la postul național SVT, și la Viasat Fotboll. Comentatorul-vedetă. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
2015649895124200
Pinter Corneliu  •  24 Octombrie 2018, 12:54

A fost o greseala a Craiovei, cu Benfica. Stromberg fusese transferat in ultima zi regulamentara, lucru dovedit cu acte. De altfel, Craiova a si fost sanctionata atunci pentru acel denunt fals. Mai spunea cineva ca presedintele UEFA de-atunci era suedez. Nu-i adevarat, Lenart Johansson a devenit presedinte dupa Revolutie. Si, sa recunoastem, Benfica a fost mai buna pe ansamblul celor doua manse. La Lisabona, noi n-am avut decat un singur sut, total lipsit de pericol la poarta lor, ne-am aparat eroic tot meciul (a fost meciul vietii pentru Ciupitu), iar la Craiova ei au avut ocazii mari, inclusiv o bara (Filipovic). Stromberg - superjucator, in anii aceia, dar Benfica mai avea atunci vreo patru brazilieni si cinci portughezi de top.

alenb
alenb  •  24 Octombrie 2018, 09:49
Postat de ion.ionescu pe 24 Octombrie 2018, 07:56

"Avea un dribling pe care nu-l puteai descifra" - am scris recent că nimeni nu dribla ca Balaci în toată Europa. La meciul cu Cehoslovacia din 1983 (0-1 la Bucureşti) a demonstrat că era unicul care putea dribla din 16 în 16...în linie dreaptă iar la meciurile cu Leeds şi Bordeaux...cum se driblează 3 pe linia de corner !!! Strömberg a fost atunci adus la Benfica după perioada de transferuri dar cum preşedintele UEFA, Johansson era tot suedez, s-a făcut că plouă !...

Poftim, de asta natia asta nu se va face bine niciodata ))). Mereu comploturi impotriva noastra mereu suntem furati etc. Stromberg a jucat si in finala contra lui Anderlecht, a jucat si in sferturi contra Romei, contestatia Craiovei a fost analizata si respinsa de UEFA, in rest ca aberau diverse voci pe la Bucuresti chiar este irelevant.

alenb
alenb  •  24 Octombrie 2018, 09:39
Postat de adi_stelistul pe 24 Octombrie 2018, 07:49

A fost atunci si un ditamai scandalul provocat de conducerea Universitatii la UEFA in privinta lui Stromberg, daca va mai amintiti. Se sustinea in presa romaneasca (si in Sportul, dar si in Flacara sau in Almanahul Flacara din acel an in care, la cateva luni dupa meci Adrian Paunescu gazduia un material complet) ca suedezul nu avea drept de joc dupa transfer. Stiu ca UEFA a respins cererea dar presa romaneasca a mentinut semnele de intrebare. Imi amintesc ca la un moment dat calificarea Craiovei in finala la masa verde era data ca sigura. Noi, copiii, ne si pregateam pentru Anderlecht. :-)

Si au mai inventat si un offside la gol desi nu fusese pozitie de offside si in plus pasa venise de al adversar. E greu de inchipuit ce puteau sa mai inventeze.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează