INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BRAZILIA

Poveștile fotbalului: tricoul norocos al lui Pele! Cum a trecut starul brazilian peste cea mai dificilă perioadă a carierei sale

Pele, în tricoul lui Santos
Pele, în tricoul lui Santos

Articol de - Publicat marti, 06 noiembrie 2018 13:26

Pele (78 de ani) e considerat, în prezent, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, iar despre el se vorbește doar la superlativ: cifrele și performanțele sale au rămas definitiv în istorie.

În ciuda numeroaselor goluri înscrise și ale prestațiilor sale impecabile, Pele a avut, la rândul său, perioade mai puțin bune în carieră. Una dintre ele a fost la mijlocul anilor '60, perioadă în care nu își regăsea deloc forma.

Pe atunci se afla la Santos, evoluase extraordinar timp de nouă sezoane și era o vedetă în plină ascensiune.

Însă nu și în acel moment: evoluțiile erau tot mai modeste, iar fanii, staff-ul și conducerea clubului începeau să se îngrijoreze că cel mai bun jucător al lor o va lua pe o spirală descendentă ca evoluții.

În 1966 marcase doar 15 goluri în 19 partide disputate în toate competițiile, după ce anul precedent bifase 64 de goluri în 48 de meciuri. Erau cele mai slabe performanțe ale lui Pele!

A angajat un detectiv

Chiar înainte de a-și pierde din formă, Pele făcuse un gest care la momentul respectiv i se păruse complet banal. După un meci bun, în pragul euforiei, i-a oferit tricoul său de joc unui fan din tribună.

Mai târziu, încercând să își dea seama de ce nu mai joacă bine, a ajuns la o concluzie superstițioasă: de vină e faptul că și-a dat tricoul său norocos, iar fără el îi era teamă că nu va mai reveni la forma sa.

A rămas fixat pe ideea asta, așa că a angajat un detectiv care să ia urma microbistului din tribună pentru a-i înapoia tricoul. Căutarea a durat mult, însă în cele din urmă a fost descoperit suporterul, iar acesta a fost de acord să îi înapoieze cadoul.

Superstiție sau tricou cu adevărat norocos?

Imediat ce i-a revenit în posesie tricoul de joc în care se simțea cel mai bine, Pele a început să facă din nou istorie, forma lui i-a revenit, golurile au reînceput să curgă în porțile portarilor adversari, iar în timp brazilianul a devenit un veritabil erou național.

Fie că a fost vorba de un tricou norocos, fie că a totul a fost o superstiție în mintea sa, Pele nu s-a mai despărțit mult timp de echipamentul său preferat de joc.

Pele a jucat timp de 18 sezoane la Santos, unde a marcat majoritatea golurilor, iar pe final de carieră a bifat și două sezoane la New York Cosmos.

1.281goluri a marcat Pele în cariera sa de fotbalist

1.363meciuri a jucat Pele, aici sunt incluse și partidele amicale

Sursa: sportskeeda.com

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează