INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU

EXCLUSIV Petrescu a rupt tăcerea: "La ce lot am lăsat, normal că CFR e marea favorită" + Câți bani lua dacă îi salva pe chinezi: "Mai mult decât Mourinho!"

Articol de - Publicat vineri, 07 decembrie 2018 09:00

Dan Petrescu (50 de ani) nu e sigur dacă va continua în liga a doua cu chinezii de la Guizhou Zhicheng şi păstrează misterul în privinţa unei posibile reveniri la echipa creată în Gruia, pe care o vede iar campioană. 

După ce a eşuat în tentativa de a o salva de la retrogradare pe Guizhou Zicheng, Dan Petrescu îşi petrece câteva zile la reşedinţa sa din Dubai înainte de a reveni în ţară pentru Sărbătorile de iarnă. Nimic nu este clar în privinţa viitorului său apropiat, deşi, după cum vorbeşte, mai degrabă pare aproape de o despărţire de chinezi, chiar dacă mai are angajament cu aceștia şi în 2019.

- Dane, care e situaţia ta în acest moment, continui cu Zicheng în liga a 2-a?
- Păi, mai am contract cu ei pentru încă un an. Nu ştiu ce voi face, fiindcă nu cunosc prea bine divizia secundă din China. Când am plecat, eu am lăsat un program până la reunirea din 5 ianuarie. Nu prea am mai vorbit cu conducerea clubului. Poate nu mă mai vor ei, poate plec eu, depinde de discuţiile care vor fi, de ce îşi doresc, dacă vor să atacăm direct promovarea.

- Au apărut zvonuri că ar fi vrut să te dea afară.
- Ştiu, apar şi pe acolo tot felul de informaţii, însă mie nu mi-au spus nimic. O să vedem ce va fi.

- Ai vreo clauză de reziliere?
- Nu, nu am. Dacă reziliază ei, îmi dau banii până la finalul acordului. Dacă plec eu înainte de încheierea contractului, ar trebui să dau înapoi tot ce am câştigat acolo!

"Puteam să câştig mai mult decât Mourinho!"

- Până la urmă, de ce n-ai reuşit să salvezi formația de la retrogradare?
- Eu cred că am venit prea târziu, doar din etapa a 11-a, când echipa avea numai 4 puncte. Eu am mai făcut 20, dar nu a fost de ajuns. Dacă ajungeam mai devreme, poate alta era situaţia, poate făceam peste 30 de puncte şi scăpam. Apoi, nici nu am putut să mai fac transferuri, pentru că se închisese perioada la ei. Singurul pe care am putut să-l aduc a fost Kevin Boli. Nu am ce să-mi reproşez, am încercat. Am mai luat echipe de pe ultimul loc, Dinamo Moscova, Al Nasr, şi am reuşit să le salvez. Am crezut că voi putea şi cu Zhicheng.

- Cum e acolo campionatul?
- E mai puternic decât Liga 1. Toate cluburile au străini de mare valoare. S-a investit enorm. S-au plătit sume de transfer de zeci de milioane de euro. Lavezzi are peste 20 de milioane salariu anual, Hulk e şi el pe acolo. Cam cu acest gen de jucători ne-am confruntat.

- Nu regreţi acum că ai plecat de la CFR?
- Nu regret nimic. Mi-am făcut datoria la Cluj şi am plecat. Am mai spus-o, a fost o ofertă financiară prea tentantă ca să nu încerc. Recunosc, asta a fost miza. Era un risc pe care mi l-am asumat. Dacă-i salvam pe cei de la Guizhou, aş fi câştigat mai mult decât Mourinho, decât tot ce a avut până acum orice antrenor român. Peste Mircea Lucescu sau Olăroiu, ca să dau nişte exemple.

"Văd că joacă tot echipa formată de mine"

- Bănuiesc că urmăreşti în continuare campionatul românesc.
- Doar ce citesc pe internet. Nu am putut să văd meciuri nici în China şi nici în Dubai. Totuși, sunt la curent cu ce se întâmplă, mă interesează ce e acasă, normal.

- CFR e tot acolo, în frunte, într-o situaţie asemănătoare după 18 etape, ba chiar la distanţă mai mare de FCSB, la 5 puncte faţă de două, câte avea cu tine.
- La ce lot am făcut şi am lăsat acolo, e normal. Nu văd nimic nou, în sensul să fi apărut jucători aduşi după plecarea mea, care să fie decisivi. Ţucudean a fost alegerea mea, Culio la fel, Camora, de care voiau să se despartă, tot aşa, Arlauskis, Manea, Vinicius, Djokovici, Bordeianu şi alţii. Când am venit la CFR era un lot, dar a trebuit să fac un altul, care să ia titlul. Iar acum văd că joacă tot echipa pe care am făcut-o. Sunt mândru de asta. Toţi au fost aleşi de mine, împreună cu Marian Copilu şi cu Bogdan Mara. Şi, din proprie experienţă vă spun, o formaţie care câştigă titlul şi nu pierde fotbalişti importanţi e mai bună în al doilea an. Bine, aici e şi meritul lui Conceicao, un antrenor excelent, care ştie să îi ţină pe jucători conectaţi şi să menţină această linie a rezultatelor foarte bune. Are şi fotbalişti valoroşi, cei mai profesionişti cu care am lucrat eu în toată cariera mea.

- Sună de parcă îţi pare rău că ai plecat.
- Nu, expun şi eu doar o realitate. E adevărat, e greu să alegi jucători care să prindă un loc într-o echipă campioană, deja închegată. Cât despre plecare, crede-mă că mi-a fost foarte greu.

- De ce?
- Fiindcă câştigasem titlul, eram fericit, mulţumit, grupele Champions League erau la uşă, mă simţeam bine. Aveam mână liberă să fac lotul, nu mi se impunea nimic, era exact cum îmi plăcea ca să pot lucra liniştit. În străinătate e mai greu să obţii asemenea condiţii.

- Dar ai recunoscut că şi la CFR au fost probleme, că au vrut să te dea afară.
- Eu nu am spus niciodată că a fost uşor. Au mai fost şi momente tensionate. Dar mie nu mi-a zis nimeni niciodată că mă dă afară. Mai auzem şi eu vorbe, mai apăreau zvonuri în presă.

- S-a mai spus că ştiai că Marian Copilu şi Bogdan Mara urmau să fie înlăturaţi, că revenea la putere Iuliu Mureşan, şi de aceea ai plecat.
- Nu e adevărat. De unde să fi ştiut?! Eu am colaborat foarte bine cu toţi, am simţit că am fost sprijinit. Dacă aş fi rămas, nu ar mai fi fost aceste schimbări.

"Ţucudean are dreptate"

- Revenind la CFR, ce zici de Ţucudean, care a explodat în acest sezon?
- Văd şi mă bucur pentru el, doar a ieşit campion cu mine. L-am adus de la Viitorul, unde juca foarte bine, tocmai pentru că ştiam ce poate. El a fost foarte bun şi la mine, chiar dacă nu marca atât de mult. Sunt total de acord cu el, că ar merita să fie declarat cel mai bun jucător al anului. Deşi văd că în unele anchete nici nu a fost nominalizat. În fine, nu judec, doar constat.

- O vezi pe CFR favorită la titlu şi în acest sezon?
- Ar fi greu să nu spun asta. Normal, e principala favorită. Sezonul trecut a fost Steaua, care îi avea pe Budescu, pe Alibec, pe Pintilii, care e accidentat de atâtea luni. Totuși, am câştigat noi. Acum însă, CFR şi-a păstrat toţi jucătorii, leagă victoriile, e cea mai îndreptăţită la câştigarea campionatului. Nu va fi uşor, chiar dacă Steaua e acum la 5 puncte. Craiova, Viitorul, dar şi Sepsi sau Gaz Metan sunt periculoase. Şi mai e mult de jucat. Dacă nu ai 15 puncte avans, să rămână 8 după înjumătăţire, nimic nu e sigur. Campionatul tot în play-off se va juca.

- Pui presiune pe Conceicao.
- Nu e vorba despre asta. Am un mare respect pentru el. Oricum la CFR e presiune. Eu am făcut echipa în primul rând să nu primească gol şi să câştige. Văd că apărarea a rămas la fel de ermetică şi se marchează mai mult. Omogenitatea contează. Alţii, gen Astra sau Viitorul, după ce au luat titlul, au vândut jucători. CFR nu, iar ăsta e un mare atu. Păcat de un singur lucru.

- Care?
- Că s-a ratat obiectivul calificării în cupele europene. Ar fi fost chiar un an perfect.

- Crezi că dacă rămâneai ai fi reuşit?
- Nu am de unde să ştiu. Nu e o ecuaţie pe care să o rezolvi pornind de la "dacă".

- Nu s-a întâmplat asta şi din cauza convulsiilor de la club, schimbări de antrenor, de conducere?
- Nu ştiu. Nu vreau să comentez eu acum ce s-a întâmplat acolo după plecarea mea. Nu am amănunte şi nu ar fi corect.

- Ai spus că dacă te desparţi de chinezi rămâi deschis tuturor variantelor, inclusiv unei reveniri la CFR.
- Vrei polemică, e clar. Normal că orice antrenor fără contract ia în calcul orice posibilitate. Dar acum nu vreau să vorbesc despre o întoarcere la CFR. Eu nu ştiu încă sigur nici ce voi face la clubul unde am contract.

"Am încredere în Contra la naţională"

- De grupa preliminară pentru Euro 2020 ce zici?
- E una dificilă, dar nu de speriat. Eu cred că avem şansele noastre. Şi nu sunt de acord cu cei care spun că gata, Spania e deja calificată. Nu mai e trupa care câștiga titlul mondial sau european, e şi la ei un schimb de generaţii. Eu văd posibilă chiar şi o mare surpriză, fiindcă va avea emoţii, să nu zic că e posibil să nici nu se califice în această grupă cu noi, cu Norvegia, cu Suedia. Ştiu, s-a spus şi despre nordici că au jucători la echipe din campionatele puternice, s-au făcut statistici, dar nu joacă statisticile. Eu altceva nu înţeleg.

- Ce anume?
- De ce e aşa de criticat Cosmin Contra că nu a câştigat grupa de Liga Naţiunilor. Serbia este foarte puternică, iar în partidele directe am fost peste ei, ca rezultate. Nu s-a pierdut niciun joc anul acesta. Se simte un nou spirit la naţională, avem acum un lot bun. Eu sunt foarte mulţumit de ce a făcut Contra, după o perioadă grea, în care nu prea câştigam. A promovat şi jucători de la această generaţie de excepţie de la U 21. Am mare încredere în el şi în această naţională. Putem bate Spania în unul dintre cele două meciuri. Şi nu suntem cu nimic inferiori Suediei sau Norvegiei. E părerea mea. Trebuie să fim mai optimişti, mai pozitivi. 

"Vrem să continuăm cu Dan"

Gazeta a luat legătura cu italianul Mauro Pederzoli, CO-ul clubului Guinzhou Zhicheng. Acesta a spus că "noi vrem să mergem mai departe cu tehnicianul nostru, Dan Petrescu. Normal că a fost o mare dezamăgire că am retrogradat, dar se mai întâmplă în fotbal şi nu e doar vina antrenorului. El a venit după 11 etape, când aveam doar 4 puncte. Apoi a avut o medie de un punct pe meci. E devreme să spunem ce obiective vor fi, dacă vom încerca să promovăm imediat, dar e clar că intenţionăm să facem o echipă cât mai puternică, împreună cu Dan".

"A fost cea mai grea decizie din cariera mea de antrenor să plec de la CFR. A fost o ocazie financiară care se iveşte poate o dată în viaţă şi n-am putut să o refuz. Poate vreodată am să spun despre ce sume era vorba"

"Nu văd meciurile din campionat, deci nu pot să îmi dau seama ce se întâmplă la Dinamo. Dar e clar că este foarte greu să legi lucrurile cu atâtea schimbări de antrenori"

"Anul trecut spuneam că Sepsi se va bate la primele trei locuri în acest sezon şi lumea râdea. Uite că acum e acolo, sus, a bătut Steaua şi staţi, că mai e loc de surprize. E un club profesionist"

Dan Petrescu

5.000.000 €ar fi câștigat Petrescu în numai 6 luni dacă-i salva pe cei de la Guizhou Zhicheng de retrogradare

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
1705977186109649
Rocco Barocco-Fcd  •  09 Decembrie 2018, 18:50

o *** de antrenor ....la URZICENI a luat campionatul ca trebuia sa se akite BUCSARU de GIOVANNI

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1819121944979915
Costel Preoteasa  •  07 Decembrie 2018, 22:18

Valoarea ta sa vazut in China !La lotul valoros pe care il vezi este bun in intern pt ca RO nu are campionat ! Sa vazut afara ce poate juca ! Esti un talent ascuns !

bratia2003
bratia2003  •  07 Decembrie 2018, 17:18

Pe langa modestia "exagerata" a lui Petrescu, acesta ocoleste subiectul "echipa". Sa nu fi sesizat ce joc practica CFR cu el pe banca si CE JOC practica cu Conceicao.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează