SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - OLANDA, DUMINICĂ, 19:00

ROMÂNIA LA EURO // Povestea incredibilă a pivotului naționalei, Raluca Băcăoanu: "Am leșinat instant! M-am trezit pe un pat de spital, nu ştiam ce-i cu mine!"

FOTO: Marius Ionescu +6   FOTO
FOTO: Marius Ionescu

Articol de - Publicat vineri, 07 decembrie 2018 18:26

România s-a calificat cu 4 puncte în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin din Franța. Pivotul Raluca Băcăoanu are o poveste incredibilă. Masterandă în Economia turismului şi comerţului, Raluca a terminat şi Şcoala Postliceală de Asistente Medicale.

  • Cele 12 echipe calificate au fost împărțite în două grupe de 6 echipe. Primele două din fiecare grupă se califică în semifinale;
  • România debutează în grupa principală duminică, de la 19:00, împotriva Olandei. Partida e liveTEXT cu video și foto pe GSP.ro și în direct pe TVR 1

E un vis care parcă, uneori, nu se mai termină. Şi e foarte plăcut... Cam aşa s-ar descrie perioada petrecută acum la echipa naţională de Raluca Băcăoanu. Pivotul în vârstă de 29 de ani, care şi-a făcut debutul la un turneu final anul acesta în Franţa.

"Îmi doream să ajung la echipa naţională, dar cu trecerea anilor părea că nu mai este realizabil. Nu am încetat însă niciodată să visez că o să fac acest pas!", spune Raluca.

Îşi aduce aminte de anii trecuţi, în care luna decembrie o prindea în faţa televizorului urmărindu-le pe fete la turneele finale. "Eu mă exteriorizez, de felul meu. Şi în faţa televizorului ţipam, mă manifestam. Acum, e şi mai şi. Fetele îmi spun mereu pe bancă când ţip: «Mai uşor, Raluca! Ne dau ăştia afară»".

Când îţi urmezi idolul

Acum tot universul ei s-a schimbat. E membru al echipei, e pe drumul urmat şi de idolul ei. "Fiind născută la Constanţa, întotdeauna am vrut să ajung şi eu ca Ionela Gâlcă Stanca. Eram junioară, ţin minte, ea juca la Tomis Constanţa şi mă duceam să şterg sala cu mopul în timpul meciurilor, tocmai ca să fiu mai aproape de ea, să dau la final mâna. Eram super entuziasmată. Era Everestul meu, era ţinta mea şi mereu mă gândeam dacă pot să fiu şi eu ca ea", povesteşte Raluca.

+7 FOTO

De când a ajuns la Rm. Vâlcea, în 2017, parcă totul s-a schimbat. "A început adevărata performanţă. E alt nivel, nu mai lupt pentru salvarea de la retrogradare, ci ne batem sus, la titlu. Alte colege, altă valoare, e alt mediu", spune Raluca.

E genul de jucătoare care dă totul pe teren. "Intru, indiferent de adversar, să-mi las acolo sufletul! Când joc cu o echipă mai slabă, îmi spun că trebuie să dau totul, să nu mă fac de râs. Când joc cu adversari tari, cum a fost cu CSM Bucureşti, atunci mă mobilizez altfel. Îmi spun: «Woow, uite cu cine joc! Trebuie să dau tot, că dacă arăt acum că pot, atunci lumea va avea încredere în mine»".

Cristina Neagu e etalonul

Când intră pe teren, emoţiile dispar în câteva secunde şi e atentă să nu greşească, să facă schemele pe care le cere centrul. "Întreb de zece ori ce schemă facem, ca să fiu convinsă că am înţeles bine. Vreau să-mi ajut echipa, fie că joc 5 secunde sau 60 de minute", subliniază Raluca.

E foarte bucuroasă şi fericită de parcursul României, atmosfera în echipă fiind una extraordinară.

"Ne-a spus şi Cristina că e foarte mândră de noi. Ea e etalonul, ea dă tonul şi e normal să fie aşa. Are experienţă, e liderul nostru. Mie îmi place, pentru mine e bine să vină cineva şi să-mi spună ce am de făcut", încheie Băcăoanu.

E acum la Nancy, cu echipa naţională, şi se pregăteşte de meciul cu Olanda. Trăieşte visul vieţii ei, un vis care ar vrea să nu se termine niciodată. Sau să facă un ocol pe 16 decembrie, la Paris, pe podiumul Euro 2018. 

"Sunt asistentă, dar nu pot face o injecţie!"

În perioada pe când juca la Unirea Slobozia, Raluca Băcăoanu a făcut şi o școală postliceală de asistente medicale.

"Trei ani am mers la cursuri. Eram harnică şi disciplinată. Am făcut şi practică în spitalul din Slobozia, mai multe luni. Am trecut pe la toate secţiile, pediatrie, chirurgie, oncologie, urgenţe. La urgenţe a fost horror. Am şi leşinat, mi-am pierdut cunoştinţa", povesteşte Raluca.

Apoi a detaliat cum s-a întâmplat.

"Venise o bătrânică la urgenţe, căreia i se infectase o rana de după operaţie. Doctorii au luat-o tare, iar eu am empatizat mai mult cu ea. Când au tăiat să cureţe acolo, am simţit cum mă cuprinde ameţeala. Căldură, căldură în tot corpul. Doamna dirigintă ne spusese: «Dacă vi se face rău, spuneţi, să nu vă fie ruşine!». Eu eram însă handbalistă, puternică, cum să spun eu că mi-e rău? M-am trezit pe un pat de spital, nu ştiam ce-i cu mine!", a detaliat pivotul naţionalei.

E o fire sensibilă şi acum nu ar putea să mai facă nicio injecţie. "I-am făcut mamei acasă în perioada aceea. Avea probleme cu spatele şi-i făceam. Ea m-a încurajat şi-mi spunea că am mâna uşoară, nici nu le simţea. Dar e clar că nu e de mine meseria asta", consideră Băcăoanu. 

A terminat facultatea la Constanţa

Tot în perioada în care handbalul nu era pe primul plan, Raluca a terminat şi facultatea. "Economia turismului şi comerţului, sunt şi masterandă", spune cu plăcere Raluca. "Am avut tot timpul parte de colege super, mă sunau, îmi dădeau cursurile, mă ajutau cu referate, proiecte. Am reuşit. Am avut noroc!".

S-a şi lăsat de handbal, în două rânduri. "A fost o primă perioadă cu un an şi apoi alte trei luni. Am simţit că nu sunt pe drumul pe care trebuie, că nu mai progresez, că nu mă regăsesc. Dezamăgită că eram la echipe slabe, luptam mereu pentru salvarea de la retrogradare...". 

Cine se trezeşte prima?

Raluca stă în cameră cu colega ei de echipă de la SCM Rm. Vâlcea, Cristina Florică. "Ne ştim foarte bine, ne cunoaştem tabieturile. Eu mă trezesc prima dimineaţa. Ea mai stă şi leneveşte în pat. Mereu îmi zice: «Pune alarma ta, că-mi place melodia de la telefon! Apoi o pun eu pe a mea. Dacă nu ne trezim la a ta, ne trezim la a mea». Sau seara mai citesc şi îmi zice să citesc cu voce tare. «Hai că aşa adorm mai repede» O să ajung să citesc poveşti pentru copii", glumeşte Raluca. 

20minute şi 44 de secunde a adunat Raluca în cele trei meciuri de la Euro 2018. A înscris un singur gol, contra Cehiei

"Mă bucur de fiecare secundă jucată. Sunt pregătită să intru, oricând e nevoie de mine. Atunci când sunt pe teren, sută la sută din energia mea o dau acolo"Raluca Băcăoanu

1 octombrie 2017 e data la care Băcăoanu a debutat în echipa naţională, într-un meci Portugalia-Austria 16-32 din preliminariile CE 2018

2goluri a marcat Raluca Băcăoanu contra Rusiei (26-25), în preliminariile CE 2018, la Cluj. Au fost primele ei goluri în tricoul naţionalei

Clasament GRUPA PRINCIPALĂ II

Echipă Meciuri Golaveraj Puncte
1. România 2 60-47 4
2. Olanda  2 56-52 4
3. Ungaria 2 57-54 2
4. Germania 2 57-61 2
5. Spania 2 53-60 0
6. Norvegia 2 55-64 0

Programul României din grupa principală

  • România - Olanda, 9 decembrie, ora 19:00 (Nancy)
  • România - Spania, 11 decembrie, ora 19:00 (Nancy)
  • România - Ungaria, 12 decembrie, ora 19:00 (Nancy)

Marian Ursescu e corespondentul GSP în Franța și transmite cele mai noi informații de la Campionatul European.

Vezi și: 

Cifrele spun totul, România e în TOP la toate capitolele! 10 statistici IMPRESIONANTE după primele 3 meciuri de la Europeanul de handb

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
ceaiuri
ceaiuri  •  08 Decembrie 2018, 16:41

surprinde intodeauna cu ce determinare intra pe teren...e o adevarata luptatoare

868548146524874
Sava Gabriel  •  07 Decembrie 2018, 21:57

Cum vine asta:A debutat la echipa nationala la 1 oct 2017 intr-un meci Portugalia-Austria?!!!

dinamo_fan
dinamo_fan  •  07 Decembrie 2018, 19:45
Postat de dinamo_fan pe 07 Decembrie 2018, 19:44

hai ca ati descoperit si voi fetele astea si povestile lor de viata. e incredibil ce orizonturi se deschis cand scoateti capul din fundul lui gigi...

deschid*

Vezi toate comentariile (6)
Comentează