FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - CRAIOVA

De ce “i-a explodat inima” Craiovei în Ștefan cel Mare: Costin Ștucan analizează inexplicabilele greșeli făcute de jucătorii lui Mangia

Articol de - Publicat duminica, 16 decembrie 2018 12:58

Aceste rânduri nu o privesc pe Dinamo și nici nu au scopul de a decredibiliza o victorie importantă, plină de carne, din care jucătorii lui Rednic pot trăi în goana după un play-off devenit dintr-o dată realizabil.

Ele vizează o echipă, U Craiova, venită în București în vârful degetelor, speriată de frig și în cele din urmă dispărută fără urmă într-o seară friguroasă de dinainte de Crăciun.

Meciul din Ștefan cel Mare a avut trei perioade distincte.

Actul 1: prima repriză, mingea lungă la nimeni

Cu Mitriță vârf fals în locul accidentatului Koljici, echipa lui Devis Mangia a început meciul absolut surprinzător. În loc să caute să spațiile și combinațiile, profitând de omogenitatea superioară, oaspeții au folosit multe mingi lungi, majoritatea fără nicio țintă precisă. Dacă dintr-o astfel de fază s-a născut întâmplător prima situație a meciului (șutul lui Bancu prin fața porții), ce a urmat a fost o risipă care a avut rezultatul de a oferi lui Dinamo mai multe posesii și, statistic, mai multe atacuri.

"Nu ne-a afectat ora în plus de așteptare, dinaintea meciului, doar că a fost destul de frig, nu sunt normale asemenea temperaturi pentru fotbal"

Alexandru Mitriță

Emaciată de rezultatele din ultimele luni, Dinamo a acceptat cadourile nesperate și - fără să aibă un joc mult îmbunătățit față de săptămânile trecute - a pus presiune pe fundașii visători ai Craiovei.

Un prim exemplu e ocazia lui Hanca (foto jos) din minutul 23. Mijlocașul a ales să tragă la poartă, dar dacă ar fi ridicat capul din pământ ar fi putut observa că are colegi foarte bine plasați, în timp ce patru adversari se buluciseră ca la fotbalul din curtea școlii în fața sa.

ocazie hanca min 23
Montini (43) e în fața lui Martici (27), Pesici e în poziție de ofsaid, dar și el are prim-planul în fața lui Donkor

 În minutul 29 a venit primul gol al lui Montini, născut dintr-un corner bătut scurt de Hanca la Pesici. Pe capturi se vede cum Craiova se apără la această fază cu toată echipa, dar o face total dezorganizat. După pasa scurtă din corner, omul de la prima bară nu iese în linie cu ceilalți fundași și-l ține mereu în joc pe Hanca.

opiunile lui pesici
Pesici are două variante: pasă în stânga la Hanca, ținut în joc, incredibil, de un adversar, sau dribling și centrare pe un spațiu liber în careu

Aceasta ar fi fost prima opțiune a lui Pesici de a continua faza dacă alegea să întoarcă pasa spre linia de fund. Pesici, însă, a eliminat adversarul direct din fentă și a centrat inteligent în zona dintre punctul de la 11 metri și linia de 16 metri.

Inexplicabil, zona era total controlată de Dinamo. Mai mult, deși adusese toată echipa în careu sau în preajma lui, Craiova nu avea niciun om la marginea careului, pentru a bloca un eventual șut născut dintr-o respingere din careu.

centrarea lui pesici
Momentul centrării lui Pesici. La marginea careului, Dinamo are o superioritate șocantă, ținând cont de numărul de adversari din careu

Sesizând gaura, Rednic și-a trimis jucătorii care șomau la mijlocul terenului pentru a ataca acea zonă și astfel, venit liber de la 35 de metri, Grigore a tras fără a fi întâmpinat decisiv de vreun adversar.

gol din tu
Momentul în care mingea ajunge la Grigore. În continuare, nimeni nu-l atacă decisiv, deși Craiova are 8 oameni contra 4 adversari în centrul careului

Craiova putea scăpa chiar și așa, dar mingea trimisă prost de Grigore a ajuns la Montini, neașteptat de liber într-o pădure de adversari. În timp de Donkor făcea marcaj la coechipieri, Cicâldău s-a trezit cu italianul în marcaj. Fără reflexe de fundaș, fotbalistul Craiovei a deschis picioarele, iar Montini a deschis scorul cu o execuție cu călcâiul.

Condusă, Craiova a încercat să pună presiune, dar a continuat să folosească mingea lungă. De altfel, în minutul 35, microfonul de fond dintre bănci a surprins avertizarea lui Rednic pentru jucătorii săi: “Atenție, minge lungă!”.

Repriza s-a terminat cu șutul anemic al lui Mitriță și cu luftul din careu care l-a trimis, hilar, pe internaționalul Bancu cu picioarele în sus.

Mai era, însă, o repriză.

 Actul 2: două lovituri în 7 minute

Întorși de la vestiare, jucătorii lui Mangia au bubuit două mingi în primul minut al celei de-a doua reprize. Apoi, în minutul 48, s-a întâmplat o nouă fază greu de explicat. Deși mai avea o repriză în față pentru a egala, Craiova a împins liniile într-un mod riscant, sinucigaș, aducând 8 jucători înaintea mingii, în preajma careului lui Dinamo.

opiunile lui cicldu la 2 0
Cicâldău pierde mingea într-o poziție superexpusă, cu 7 colegi aflați pe linie cu el sau în fața sa. În spate, mai sunt doar Donkor și Kelic, dar departe

Aflați la 35 de metri de poartă, Mitriță și Cicâldău au ținut excesiv de minge, atrăgând doi adversari într-un presing intens, iar ultimul - deși avea opțiune de pasă în dreapta - a pierdut ușor în fața lui Gomelt.

A ieșit un contraatac devastator, cu trei dinamoviști contra doi fundași de la Craiova.

mingea la 55 de metri de poart
Replierea Craiovei când mingea era la 55 de metri de poarta lui Pigliacelli

Prinși în față, colegii lui Donkor și Kelic s-au repliat ca niște melci dacă facem o comparație cu o fază petrecută pe 4 noiembrie 2018 în liga a doua engleză. În meciul Wigan - Leeds 1-2, un jucător al gazdelor a scăpat de la jumătatea terenului, cu un singur fundaș de Leeds în față. Când a ajuns la marginea careului, adică peste doar 30 de metri, a fost înconjurat și deposedat de 7 fotbaliști de la Leeds!

wigan leeds
Faza din Wigan - Leeds 1-2. Remarcați replierea incredibilă, plină de nerv, a jucătorilor lui Bielsa

Faza le-ar prinde bine pe viitor jucătorilor lui Mangia.

Când Gomelt a ajuns la marginea careului, doar Briceag este personajul nou din cadru, dar nici el nu mai poate influența faza, deoarece Montini - un jucător care a recunoscut după meci că nu e în cea mai bună formă fizică - are tot timpul prim-planul și a înscris nestingherit.

mingea la 20 de metri de poart
Așa s-a replicat Craiovei la peste 60 de metri de la declanșarea contraatacului. Briceag apare în cadru, dar e departe de Montini 

După 4 minute, Montini a făcut primul hat-trick din carieră după ce a preluat și s-a întors de lângă pasivul Donkor. Capturile fazei arată că, deși centrarea a venit cu o minge plouată, fundașul ghanez se afla la aceeași distanță mare de Montini și când mingea pleacă din tușă și când aceasta aterizează la atacant.

momentul centrrii la montini
Distanța dintre Donkor și Montini în momentul centrării

momentul prelurii lui montini
Distanța dintre Montini și Donkor în momentul în care italianul preia mingea și se întoarce să tragă

3-0 și meciul era terminat, deși mai erau 40 de minute de jucat.

Actul 3: posesia fără pericol

După ce până atunci abuzaseră de mingi lungi, la 0-3 jucătorii lui Mangia au renunțat brusc la bubuială și au preferat o posesie lentă, previzibilă. Până la final, notițele jurnaliștilor nu au mai consemnat nicio fază semnificativă, deși Craiova a avut timp suficient pentru a pune poarta lui Dinamo sub presiune.

La final, uneori contestatul Ionuț Chirilă - un antrenor crescut în Ștefan cel Mare în anii ’80, lângă Mircea Lucescu - a făcut Craiovei caracterizarea perfectă:

“Craiova a făcut infarct astăzi. I-a explodat inima. Am văzut niște muribunzi pe teren, niște jucători care nici n-au existat. Apatici, previzibili, fără viteză, fără recuperări, cu atacuri întârziate, într-un haos și o dezorganizare totale. Am văzut o echipă care a lăsat impresia că ar fi putut juca așa două săptămâni și tot nu marca”.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (161)
ucv1948
ucv1948  •  21 Decembrie 2018, 11:31

A fost meci aranjat sa castige dinamo .... M-au dezamagit profund cei de la Craiova .. Cand vreodata dinamo o sa dea un meci Craiovei ?? .... Sunt fara cuvinte

reddogsv
reddogsv  •  17 Decembrie 2018, 08:34

Ce analiza amanuntita, ce disectie, ce radiografie domnule! Comparatie cu meciuri din Anglia.... Direct sau indirect Vrancenii si Apostolii lui Gigi sugereaza ca a fost blat! Cu oltenii....,,socant, extraodinar, nemaivazut'' iar cand cocluzia o pune Chirila....totul e credibil.....

martinpen
martinpen  •  17 Decembrie 2018, 08:19
Postat de suporterucv pe 16 Decembrie 2018, 23:16

Adevarata Craiova, cum spui tu, a livrat vreo doua garnituri de jucatori la Dinamo breee....ai uitat perioada lui Netoiu la Craiova. Asta a facut ”adevarata” Craiova !!! Asa ca nu te mai lansa in comparatii pe care nu le stapanesti !!! Stai in banca si vorbeste atunci cand stii !!

De ce amesteci trecutul cu prezentul? Ce a fost, a fost... nu mai exista...

Vezi toate comentariile (161)
Comentează