INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

Cluburi uitate: Avellino! Povestea celei mai frumoase echipe de provincie din Serie A

Ramon Diaz alături de Diego Maradona. În anii '80 Napoli și Avellino reprezentau regiunea Campania în Serie A
Ramon Diaz alături de Diego Maradona. În anii '80 Napoli și Avellino reprezentau regiunea Campania în Serie A

Articol de - Publicat vineri, 19 aprilie 2019 13:31

GSP.RO scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Avellino, echipa despre care Gianni Brera scria în 1980 că „este cea mai frumoasă imagine a fotbalului de provincie din istoria campionatului italian”.

Avellino nu s-a remarcat prin trofee câștigate, însă cei 10 ani petrecuți în Serie A, între 1978 și 1988, au rămas o amintire de neuitat în istoria clubului și a microbiștilor din Italia. În această perioadă, cea mai bună clasare a fost locul 8, obținut în două rânduri: sezonul 1981/1982 și 1986/1987.

Istorie veche

Echipa a fost fondată în 1912 de Alfonso di Marzo Capozzi, propietarul unor mine de sulf. A jucat la început în câteva campionate regionale minore la nivel de amatori. Primul pas spre un fotbal performant a fost făcut abia în sezonul 1929-1930 când echipa s-a înscris a a treia ligă din regiunea Campania, unde s-a duelat cu Savoia, o echipă legendară în acel moment în Italia.

Au urmat promovări până în prima ligă a regiunii, apoi a ajuns și în Serie C, a treia ligă la nivel național, datorită unei decizii a Federației Italiene de Fotbal care a extins campionatul și a acceptat peste 100 de echipe noi în acest eșalon.

Saltul spre performanță

Până în anii '70, Avellino a pendulat între liga a treia (națională) și liga a patra (disputată la nivel regional). Astfel că în Serie B a ajuns abia în 1973, după ce a reușit un campionat perfect în grupa C și a terminat pe primul loc.

În primul sezon petrecut în Serie B echipa a terminat pe locul 13, iar ediția următoare s-a clasat și mai slab, pe locul 16. A urmat un sezon mai bun când a terminat pe locul 9, apoi o nouă clasare modestă, pe locul 8. Al cincilea sezon în Serie B a fost istoric: a terminat pe locul 3 și a obținut promovarea în Serie A.

Euforia promovării a fost uriașă în orășelul situat la 60 de kilometri de NapoliA urmat o perioadă „de aur”, în care echipa a reușit să se mențină 10 ani în Serie A, însă marile bucurii au fost combinate cu frica retrogradării, pe lângă care echipa a trecut în multe sezoane.

Spre exemplu, cel mai dificil moment a fost chiar în primul sezon petrecut în Serie A, când clubul a fost penalizat cu cinci puncte după ce a fost implicat într-un scandal al pariurilor, dar s-a confruntat și cu consecințele cutremurului major care a avut loc în noiembrie 1980 și a afectat orașul. Chiar și așa, echipa a reușit să se claseze pe locul 10 și să se mențină în Serie A.

Chiar dacă nu a câștigat niciun trofeu major, pentru Avellino rămâne o performanță această perioadă, în care a învins echipe puternice ca Juventus, Inter și AC Milan.

În vara lui 1986 și-a trecut în palmares „Turneul Verii”, organizat de Lega Calcio, la care au participat echipele din Serie A necalificate în seminfinalele Cupei Italiei. În această perioadă, Avellino și Napoli, care-l avea pe Maradona, reprezentau regiunea Campania în Serie A. De astfel, această regiune era polul de atracție a fotbalului italian în acei ani.

Falimentul

Povestea frumoasă s-a încheiat în 1988, an în care Avellino a terminat pe penultima poziție în Serie A și a retrogradat. După patru sezoane petrecute în B, clubul a mai retrogradat o treaptă, în Serie C, însă a mai bifat câteva promovări și retrogadări între cele două serii, până la falimentul din 2009.

Ulterior, echipa a fost refondată de două ori, în 2010 și în 2018, iar în prezent evoluează în Serie D cu denumirea Calcio Avellino Società Sportiva Dilettantistica.

Ionuț Radu, împrumutat la Avellino

Ionuț Radu, vedeta echipei naționale U21, a jucat la Avellino în sezonul 2017/2018, sub formă de împrumut de la Inter Milano. Portarul a evoluat în 22 de meciuri și a încasat 27 de goluri. În sezonul curent, Inter l-a împrumutat la Genoa, echipă din Serie A la care a devenit titular incontestabil.

Fotbaliști legendari ai lui avellino:

  • Adriano Lombardi
  • Walter Schachner
  • Dirceu
  • Willy Aubameyang
  • Andrea Masiello
  • Fernando De Napoli
  • Stefano Tacconi
  • Ramón Díaz

Poveștile altor cluburi uitate: Royal AntwerpRecreativo de HuelvaFC MartiguesWaldhof MannheimWimbledon F.C.Old Carthusians F.C.Heracles AlmeloAS Saint-EtienneAC PerugiaAtlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34Blackburn RoversFoggiaHulme AthenaeumPreston North EndFC Red StarPro VercelliTorpedo Moscova, HVV Den Haag

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
nune
nune  •  19 Aprilie 2019, 16:14

Retired numbers (of Avellino): 10 – Italy Adriano Lombardi, Midfielder (1975–79) – posthumous honor, number retired in 2007. 0+0 – Romania Florinel *** Tanase, Midfielder (2019) – posthumous honor, number retired in 2019. :D Iar s-au jucat ai nostri pe la butoane...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

reteleanu
reteleanu  •  19 Aprilie 2019, 15:47

BRAVO! asta e jurnalism adevarat!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează